Perfekcyjny stek to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. Dla jednych to będzie krwisty, dla innych półkrwisty lub wysmażony. Danie dzisiejsze bardzo nietypowe, bo – dziczyzna i…nie do końca przygotowana przeze mnie. Dostałam już zamarynowane kawałki jelenia. Nie znam składników marynaty i nie miałam okazji się o nie zapytać, więc przepis traktuję bardziej jako ciekawostkę(...)się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy sosem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 20 minut (również
mojewypiekiinietylkoNiemniej jednak jest to "danie", które szalenie kojarzy mi się z dzieciństwem. Bo wystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę z zimnym przetworem z pomidorów i ciepłego tosta wybierałem to drugie. Tosty jadłem przy każdej
Right Behind The Kitchenczego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja przypomina pasztetową a nie pasztet o nierównomiernie ciekawej strukturze. Mam jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej
Right Behind The Kitchenłyżki maku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki 75g orzechów włoskich 100g roztopionego masła masło do posmarowania formy bułka tarta do wysypania formy cuier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać ananasa
Codzienne Gotowaniekolor: ciepły i nietypowy a po drugie rozmiar (w sklepie mamy szeroki wybór kolorów i rozmiarów, można podejrzeć TUTAJ ). Etażerka jest mała i zgrabna, idealna do przekąsek, pralinek, ciastek lub mini-babeczek. Jest stabilna, wykonana z twardego i mocnego plastiku a zarazem bardzo lekka. Ma przepiękny kolor, przez co nie da się przejść obok niej obojętnie. Każde
Szefowa kuchniweselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów(...)jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mlekuCielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry
Poezja smakusztuka jest złożyć ładnie życzenia i dać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego
ciastkarnia na kruchym spodzietalerzu. Szczególnie polecam jako danie imprezowe. Pod warunkiem, że nie zapraszamy gości, którzy nie potrafią jeść palcami;) Nie polecam podawania ich w towarzystwie typu „bułkę przez bibułkę”. Roboty przy tej potrawie nie jest zbyt dużo i można ją podzielić na dwa dni. Jednego dnia kroimy skrzydełka i przyprawiamy, a drugiego pieczemy. Dzięki temu dobrze przejdą smakiem
Gotuj z Misiemjezykiem jak do tej pory sadzilysmy. Wiekszosc dan w karcie brzmiala dosc obco, do tego wszystko bylo napisane piekna, gotycka czcionka. No i w tym momencie nasz wybor padl na jedyne co brzmialo dosc znajomo czyli hauskove knedliki z sosem koperkowym. Do dzis pamietam nasze glupie miny na widok tego dania. Poza tym gdy rozgladalysmy sie po sasiednich(...)Tylko te nasze knedliki takie jakies nieciekwe... Pozostalo nam jednak zmierzyc sie z nimi i niestety nie zrobily na nas dobrego wrazenia. Dlatego wlasnie teraz postanowilam dac hauskovym knedlikom druga szanse, by zatrzec te niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle, ze to byla dobra decyzja, gdyz po latach
Przysmaki KarolkiZnów liczymy do trzech - trzy składniki (filet, por i suszone pomidory), ale też trzy kolory :) Nie tylko mam na myśli kolorowy makaron, który w sumie nawinął
Delicious TitbitsPyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :D Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: 350 g twarogu żółtko 4 łyżki(...)cukru cukier waniliowy Dodatkowo: białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka
Moje pyszne gotowaniekońcu Hiszpanie mają tortillę de espinacas (ze szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie od nazwy oznacza praktycznie to samo danie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich kochają omlety z wiosennymi warzywami:) Ja również je uwielbiam:) Kto się pisze na zielony omlet? Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem przepis własny czas(...)wlej na nią masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do małego i smaż, aż jajka się zetną, ok. 10 minut. Po ok. 6 minutach możesz przełożyć omlet na drugą stronę, jednak ja ostatnio tego nie robię - omlet ścina się na wierzchu dzięki przykryciu patelni pokrywką. Gotowy omlet posyp obficie parmezanem i posiekaną miętą. Pokrój w kliny
Chilli Czosnek i Oliwanajwyższej jakości składników. I takie tez kupujemy na kiełbasę mięso – ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej surowej lub wędzonej kiełbasy bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha(...)szynkę czy samą karkówkę – o ile elegancko wyjdzie im taka kiełbasa na zdjęciu, w smaku to już w ogóle nie będzie to. Jedno mięso jest po prostu za chude, drugie będzie za twarde po wyrobieniu. Kiełbasa to przede wszystkim proporcje i odpowiednio dobrane typy jak najlepszej jakości mięsa . Mięso na kiełbasy kupuję u rzeźnika, u którego mam pewność
Karo in the Kitchenaromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy je tylko zapakować i zabrać na piknik jako główne danie ;) Oczywiście takim zdrowym burgerom towarzyszy margaryna Optima Omega 3, która wspiera zdrowie serca. Nie zapominajmy o niej :) ORKISZOWE PROZIAKI NA OKOŁO 12 SZTUK: 1 1/2 szklanki(...)przykryć drugą połówką bułeczki. Żeby kanapki były bardziej stabilne można wbić wykałaczki. Zapakować i można wyruszać na piknik :) Na kanapki wykorzystałam połowę przygotowanych proziaków. Resztę można zabrać solo, bo są znakomitą przekąską lub usmażyć jeszcze jeden omlet i zrobić więcej kanapeczek. Moje kanapeczki biorą udział w konkursie piknikowym :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania z patelni
https:KKuchniaMniamCześć wszystkim :) Weekendowe menu to zazwyczaj przepis wymagający nieco więcej pracy :) Dzisiejsze danie oczywiście również takie jest :) Ale za to jakie hmmm pychotka, że mucha nie siada. Zawsze chcieliśmy spróbować kaszy Bulgur, niestety w naszej małej miejscowości takie wynalazki są trudno dostępne. Jednak ostatnio wchodząc do marketu WOW !!! jest. No to nie wiele myśląc zakupiliśmy mały(...)się chrupka i druga, gdzie możecie wykorzystać folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się uzupełniały. Podaliśmy również sos tajski słodko-kwaśny do polania kubeczków z cukinii. Danie
vegetanie