pudru + cukier puder do posypania Przepis : Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wrzucamy połamane biszkopty około 4-5 sztuk, a pozostałe ciastka układamy dookoła brzegu tortownicy, jeden obok drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody(...)około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą. Artykuł Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniadrugiej szansie. Marzeniem i celem głównego bohatera jest, aby „leczyć uczucia niezakwalifikowane jako cierpienie i niezdiagnozowane przez medycynę”. Jean Peru jest właścicielem Apteki Literackiej i sprzedaje ludziom książki ale tylko takie, które według niego pomogą w dolegliwościach pacjentów. To powieść o uzdrawiającej mocy literatury. Książka pełna pięknych cytatów-myśli. Dodatkowym atutem jest kilka przepisów na aromatyczne dania kuchni
Moja Mama Gotujekawy. Z ekspresami do kawy z młynkiem łączy je również wysokie ciśnienie, dzięki któremu woda błyskawicznie wydobywa ze zmielonych ziaren ich smak i aromat. Największe różnice pomiędzy jedną a drugą odmianą ekspresów ciśnieniowych polegają: metodzie dozowania kawy (w przypadku ekspresów kapsułkowych są to oczywiście specjalne kapsułki, najczęściej dedykowane do konkretnej marki; do ekspresów automatycznych w zdecydowanej większości potrzebujemy kawy(...)okolicach 2 tys. zł). Kapsułki do ekspresu zawierają odmierzoną porcję zmielonej kawy. W zależności od tego, jaką wybierzemy, możemy zaparzyć kawę czarną, smakową, espresso czy z mlekiem (jeśli dane urządzenie ma wbudowany spieniacz do mleka ). W sprzedaży są również kapsułki z kawa i mlekiem, do przygotowywania kaw takich jak cappuccino, cafe au lait, flat white czy cortado. Zalety ekspresów
Żyję by jeśćPilaw to popularne w kuchni orientalnej danie na bazie ryżu. Do jego przygotowania używa się niekleistego ryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w Polsce - basmati o długich ziarnach. Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody(...)przygotować według opisu powyżej i ugotować (potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać. Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane
W SMAKdrugiej patelni na małej ilości masła karmelizujemy passatę pomidorową.Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka, solimy ,pieprzymy ,dodajemy gałązki ziół, wlewamy wino,żeby odparował alkohol, dodajemy bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-180 stopni, na 1,5 godziny. Po tym czasie, odkrywamy pokrywkę i trzymamy w piekarniku jeszcze ok 20 minut. Zaręczam mięso jest kruche i przepyszne. Danie jest klasą samą w sobie-więc nie wymaga żadnych dodatków
Kopystką po garachPyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały(...)szklanki płatków owsianych górskich - 1 szklanka mąki pszennej (dałam 180g mąki orkiszowej typ750) - 200g miękkiego masła - 1 duże jajko - 3/4 szklanki brązowego cukru (dałam pół na pół ksylitol i nierafinowany cukier trzcinowy) - szczypta soli - łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 szklanki posiekanych bakalii (ja dałam 1/4 szklanki posiekanych nerkowców, do połowy masy dodałam także połamaną
Smaczne Zdrowespodziewać. Jakby komuś ciasto nie wyszło, nie publikowałby przepisu ze zdjęciami, które do publikacji się nie nadają. Wzięłam się za przygotowywanie składników, Tolka przybiegła, żeby trochę pomiąchać. Jedne składniki, drugie składniki, lekko wymieszać i sru do piekarnika. Urosło tak średnio na jeża. Pomyślałam, że chyba zostanę ekspertem od zakalców. No trudno, zawsze to jakieś wyróżnienie. Wyciągnęłam, ostudziłam, ukroiłam(...)owoce, będę je piekła ze wszystkim. W oryginale były właśnie truskawki (tę wersję zrobię na 100%). Apropos oryginału. Swój przepis trochę się od niego różni. Dałam mniej cukru i zamiast skórki z cytryny, dałam kandyzowaną pomarańczę, która została mi jeszcze ze świąt. C u d o w n o ś c i. Składniki: 450 g mąki pszennej tortowej
Kardamonovypięć posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację). Gotowe posiłki zapakowane w pudełka przywożone są przez kuriera codziennie rankiem do naszego domu lub do pracy. Pudełka, w których zapakowane jest jedzenie są termiczne, dzięki temu utrzymują dłużej temperaturę posiłku, a oprócz tego są przystosowane do podgrzewania w mikrofalówce i utrzymują świeżość dań przez cały dzień
Kuchnia MagdaLenyudziałem coś bardziej ambitnego, dajmy na to ciasto. Albo naleśniki. Albo jakiś pyszny czekoladowy mus. Dzisiaj natomiast na tapecie cream cheese brownie, przerobione na mój sposób, aby było bardziej czekoladowe ♥ Składniki Masa brownie 125 g gorzkiej czekolady + 75 g grubo posiekanej lub groszki czekoladowe 125 g masła 1 duże jajko + 1 żółtko z drugiego 150 g drobnego cukru
Słodkie inspiracjearomatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry schabu - 150 g sera srebrzystego lazur - 2 duże cebule - duża czerwona papryka - marchewka - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska, pieprz Schab rozbijamy, ale tak, żeby nie powstały dziury. każdy plaster z jednej strony nacieramy posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Drugą stronę tylko solimy
Cook&Lovesorbet cytrynowy. Ten drugi powinien być słodki i jednocześnie tak kwaśny żeby nieco wykrzywiał za pierwszym razem. I właśnie taki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Taki sorbet cytrynowy to doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie
Smaczna Pyzasmażymy na drugim boku przez 1,5 min. Po tym czasie na wierzchu każdego z kawałków układamy pomidora, a na nim pasek mozzarelli. Przykrywamy i dusimy przez ok 5 kolejnych minut, zmniejszając nieco ogień. Mamy teraz czas na przygotowanie pesto. Przepis znajdziecie TUTAJ . Nasza propozycja to mięsko w towarzystwie zielonych brokułów. Danie
Ania i Marcin gotująnadzieniem. Uwielbiam to danie ze względu na różnorodność sposobu ich przygotowania. W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się pierogi wręcz w hurtowych ilościach. Miał być obiad zawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę
Pobite gary Barbaryugotowanej soczewicy (dałam czerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę
zadanie-gotowanieżółtka, do drugiej część białka. Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny i rozdrobnić dokładnie razem z wydrążonym białkiem. Można użyć malaksera lub blendera. Przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Zielona masę nakładać do jajek. Wierzch obsypać pokruszonym żółtkiem. Jak zauważyliście, to danie jest szybkie
Codzienna kuchnia niecodziennamąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy jajko, puree
Jak gotować i nie zwariowaćbył masakrycznie długi. Drugą parzyłam w wolnowarze. Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Zrobiłam więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam. Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura
Stare Garyskarmelizowało i przyrumieniło. Polewamy drugą stronę i przewracamy na nią na chwilę. Mięso wykładamy na deskę, posypujemy poszatkowanymi tymiankiem, rozmarynem i pietruszką lekko je przyklepując do miesa i dajemy mu odpocząć 3-4 minuty (pamiętajcie, że w tym czasie mięso dalej dochodzi, więc nie można go przesmażyć, bo się wysuszy, a cały sekret dania tkwi w tym, żeby
Pociąg Do Kuchniproszek oraz sól. W drugiej mieszamy serek z jajkami. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy cukinię i przenosimy do foremki (najlepiej keksówki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 70 minut, a po 10 minutach chleb nacinamy. Studzimy i kroimy w cienkie plastry. Ja upiekłam go w okrągłej formie, ale Wy użyjcie keksówki. Dajcie znać jak sprawdza się
Szybko Tanio Smaczniejuż druga edycja konkursu, w którym uczniowie śląskich szkół gastronomicznych prezentowali swoje umiejętności i kreatywność. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu. Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:) Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser
Smakowity Blog Kulinarnyjakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce, a więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne
Wiem co jemkażdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej strony możliwe bogactwo
Kulinarna Pokusatakie miałam w domu. Można dać dwa małe lub dwa duże tylko zawsze trzeba zmniejszyć nieco ilość mleka aby budyń był gęściejszy. składniki: herbatniki, u mnie wyszło dokładnie 48 szt masa kajmakowa 1 duża puszka masy kajmakowej (510 g) 5 łyżek mleka masa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka(...)Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka aby lepiej było ją rozsmarować. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i odstawić. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, przykryć aby nie zrobił sie kożuch i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Masę
Monia miesza i gotujestopni. Po wyjęciu dać jej "odpocząć" przez 10 minut, aby soki się dobrze rozeszły po całym mięsie. Ciabatę przekroić na pół. Skopić porządnie sosem z pieczenia polędwiczki- to bardzo ważne, bo wtedy pieczywo zrobi się pysznie wilgotne. Na jednej połówce ułożyć sałatę, rukolę, żurawinę, suszone pomidory i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Przykryć drugą częścią ciabaty. Całą kanapkę pokroić
Kulinarne Inspiracjemetabolizm. (JOGURT NATURALNY) Po drugie błonnik. Daje uczucie sytości. (OTRĘBY OWSIANE) Po trzecie węglowodany, witaminy i składniki mineralne. To wszystko zagwarantuje odpowiedni owoc. (MANGO) Do szklanki na przemian wsypujesz płatki owsiane, jogurt, zblendowane mango. I gotowe. Można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki. Tym sposobem rano nie musimy tracić czasu, by przygotować jedzenie. Daj znać jaki jest Twój
Mój Smak na Życie