przepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie! Szczerze polecam! Robiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym
Posadzone i zjedzonemoże być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę
Kuchnia u KrysiBabeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyPrezydent Miasta Lublin - Krzysztof Żuk Z moich obserwacji jako członka komisji konkursowej Regionalizm W czasie wizyt u podmiotów ubiegających się o w/w wyróżnienie mogliśmy spróbować ok. 90-100 różnych dań/potraw/dodatków. Przekrój potraw był naprawdę różny. Ważne było to, iż niemalże wszyscy restauratorzy chcieli pokazać nawiązanie do kulinarnego dorobku Lubelszczyzny . Niektórym udało się to lepiej, niektórym gorzej(...)zakładamy, że każda osoba odwiedzająca to miejsce też tak będzie potraktowana. Te osoby reprezentujące dane miejsce powinny zarażać gości swoją energią, powinny inicjować miłą interakcję, z której dowiemy się coś więcej o lokalu, o jego historii, nawiązaniu w szelaki sposób do Lublina i Lubelszczyzny. Bo dany lokal tworzą ludzie dla ludzi, a Miejsca Inspiracji to także miejsca
Right Behind The KitchenBardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na
Kuchnia PokoleńDziś zaproponuje Wam, coś co bardzo lubicie, ale w zupełnie innej odsłonie. Bo kto nie lubi kotletów mielonych? Ja osobiście uwielbiam i mogłabym je jeść co
moj przepis naJeszcze zanim założyłam tego bloga, kilkanaście razy słyszałam na przestrzeni lat: „Ej, Karo, idź do Masterchefa!”, „Weź udział w ‘Ugotowanych’!”, „Idź do lokalnej TV, będziemy mieli
Karo in the Kitchenułożonych jedna na drugiej. Z najniższego rzędu spuszcza się maksimum 1/3 sherry do zabutelkowania i uzupełnia winem z kolejnej warstwy beczek które uzupełnia winem z kolejnej. Kiedy dojdziemy do najwyższego rzędu ubytek jest uzupełniany świeżym winem. Im więcej poziomów tym lepsze uzyskujemy wino. Sherry poprzez swoją różnorodność może stanowić idealne połączenie z bardzo różnymi daniami. Jako aperitif(...)drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab
królestwo garówdwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38
O kuchni z uczuciemdodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią się z wierzchu), po czym przekręcić je na drugą stronę. 2. Warzywa wymieszać ze śmietanką, wyłożyć
Kto ugości moich gości?lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią wafle, dzięki temu szybko zmiękną. Ja przełożyłam 3 wafle masą i jeszcze mi jej zostało, więc można zrobić dwie rolady 2-waflowe. Na pierwszym waflu rozsmarować część masy, przykryć drugim, znów rozsmarować część masy, przykryć trzecim, na niego ponownie
Domowa Cookierenka Agikonkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Uznałam - nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne
Kolorowy PrzepisownikDodać jajko i powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto - można to zrobić na stolnicy, ja wyrabiałam wszystko w misce. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak regularne ciasta drożdżowe, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo - w przypadku wszystkich buraczanych propozycji mąkę właśnie tak należy dodawać, gdyż nie da się precyzyjnie określić ile będzie jej trzeba. Ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kolację z dodatkami niż jako rewolucyjne danie :) Składniki : 2 jajka 2 plasterki szynki kilka plasterków papryki konserwowej kromka chleba pełnoziarnistego - u mnie żytni serek kremowy do posmarowania Patelnię rozgrzewamy. Wbijamy jajka, zmniejszamy ogień, posypujemy szynką pokrojoną w kostkę i smażymy pod przykryciem, do ścięcia białka. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy
Chocolate Muffin Bloggrudniowym obżarstwie przyszedł czas na dania delikatne i nie obciążające żołądka. Sięgnęłam w głąb szafki i wyciągnęłam parowar, który był używany może z pół roku temu. To zestawienie przypraw, które znajduję się ppniżej, używam do każdego typu ryb. Jeżeli ktoś lubi pikantne smaki można dorzucić chili. Na drugim talerzu znalazła się świeżo złowiona troć, sezon rozpoczął się
cooklife