kulinarnym, proponując wyrazistą zupę szczawiową. To danie w wegetariańskim stylu. Klasyczne, idealne na rodzinny obiad. To pyszna porcja witamin na talerzu. Agata robi najczęściej tę zupę ze szczawiu z własnego ogródka. Ale kiedy wczesną wiosną jeszzce go nie ma, to korzysta ze szczawiu ze słoiczka. Radzi, żeby niewykorzystaną drugą połowę szczawiu przełożyć do plastikowego pojemniczka
KulinarneImpresje.plchwili znów go odpalić. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowy, ja tam uwielbiam pikantny keczup, taki co ma w składzie na pierwszym miejscu pomidory i to w dużej ilości. Układamy składniki, przykrywamy i dalej podgrzewamy aż się zrumieni. I to wszystko, jak ktoś chce pod koniec można dać żółty ser. Chrupiąca, puszysta i pachnąca drożdżami. Czegóż
Dieta moja pasjajedno z najprostszych dań. Na placek nakładamy ser z dodatkami i zapiekamy - do momentu aż ser się roztopi. Farsz : mięso mielone cebulka czosnek papryka żółta, czerwona papryka ostra sól pieprz na połówce placka układamy --> ser-farsz-ser ---> składamy ii zapiekamy chwilkę z jednej i drugiej strony. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaKolejne śniadanie i kolejne placuszki - mojej Młodej się nie znudzą. Tym razem wersja bez dodatków. Same placuszki, które jednak najbardziej Jej smakują. Nic to, że drugi
Gotowanie z pasjąMarynowane buraczki są cudownym dodatkiem do dań, do chrupania tak o na co dzień – bardzo zdrowe ! Ja je robię wtedy kiedy mam na nie ochotę, na całe szczęście buraki dostępne są w sklepach cały rok:) Gdy tylko przyjdzie mi ochotę kupuję buraki i zaczynam przygotowanie. Tak naprawdę już drugie dnia są gotowe i pyszne
Kuchnia na wzgórzuOj to już u nas tradycja. Jak tylko możemy z Miśką spędzić razem poranek, to robimy sobie placuszki na śniadanie. Zazwyczaj wystarczają one jeszcze na drugi
Gotowanie z pasjąkapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej. Jak pisał autor przepisu, taką kapustę możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Polecam, gdyż jest ona smacznym dodatkiem do wszelkich dań z azjatycką nutą. składniki 1 nieduża czerwona
Stare Garymojego męża. Co roku, od 9 lat, zazwyczaj w drugi weekend stycznia, organizujemy doroczną imprezę, na którą przybywa zwykle około 30-40 osób. Jedną z atrakcji owego spotkania jest degustacja przygotowanych przeze mnie potraw, głównie są to sałatki, ale również inne przekąski typu finger-food. Załączam zdjęcie, jak wyglądały tegoroczne dania: Odpowiadając więc na pytanie, jak kulinarnie świętuję początek(...)urodziny mojego męża, od kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne
W mojej kuchnisamo przez się. I nieświadomie skazujemy tą drugą osobę na polowanie na okruszki. A może by tak mała zmiana? Zamiast okruszków- muffin? Pomyślcie, może jest ktoś taki obok Was, kto oczywiście wie, że jest ważny i kochany, ale mógłby to od czasu usłyszeć- nie tylko wyskubać z okruszków codzienności? Dajcie mu muffina- takiego metaforycznego albo realnego z krwi
les mirabellesnastępnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą
Di gotujeprzepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie! Szczerze polecam! Robiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym
Posadzone i zjedzonemoże być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę
Kuchnia u KrysiBabeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyPrezydent Miasta Lublin - Krzysztof Żuk Z moich obserwacji jako członka komisji konkursowej Regionalizm W czasie wizyt u podmiotów ubiegających się o w/w wyróżnienie mogliśmy spróbować ok. 90-100 różnych dań/potraw/dodatków. Przekrój potraw był naprawdę różny. Ważne było to, iż niemalże wszyscy restauratorzy chcieli pokazać nawiązanie do kulinarnego dorobku Lubelszczyzny . Niektórym udało się to lepiej, niektórym gorzej(...)zakładamy, że każda osoba odwiedzająca to miejsce też tak będzie potraktowana. Te osoby reprezentujące dane miejsce powinny zarażać gości swoją energią, powinny inicjować miłą interakcję, z której dowiemy się coś więcej o lokalu, o jego historii, nawiązaniu w szelaki sposób do Lublina i Lubelszczyzny. Bo dany lokal tworzą ludzie dla ludzi, a Miejsca Inspiracji to także miejsca
Right Behind The KitchenBardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na
Kuchnia PokoleńDziś zaproponuje Wam, coś co bardzo lubicie, ale w zupełnie innej odsłonie. Bo kto nie lubi kotletów mielonych? Ja osobiście uwielbiam i mogłabym je jeść co
moj przepis naJeszcze zanim założyłam tego bloga, kilkanaście razy słyszałam na przestrzeni lat: „Ej, Karo, idź do Masterchefa!”, „Weź udział w ‘Ugotowanych’!”, „Idź do lokalnej TV, będziemy mieli
Karo in the Kitchenułożonych jedna na drugiej. Z najniższego rzędu spuszcza się maksimum 1/3 sherry do zabutelkowania i uzupełnia winem z kolejnej warstwy beczek które uzupełnia winem z kolejnej. Kiedy dojdziemy do najwyższego rzędu ubytek jest uzupełniany świeżym winem. Im więcej poziomów tym lepsze uzyskujemy wino. Sherry poprzez swoją różnorodność może stanowić idealne połączenie z bardzo różnymi daniami. Jako aperitif(...)drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab
królestwo garówdwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38
O kuchni z uczuciemdodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią się z wierzchu), po czym przekręcić je na drugą stronę. 2. Warzywa wymieszać ze śmietanką, wyłożyć
Kto ugości moich gości?lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią wafle, dzięki temu szybko zmiękną. Ja przełożyłam 3 wafle masą i jeszcze mi jej zostało, więc można zrobić dwie rolady 2-waflowe. Na pierwszym waflu rozsmarować część masy, przykryć drugim, znów rozsmarować część masy, przykryć trzecim, na niego ponownie
Domowa Cookierenka Agikonkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Uznałam - nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne
Kolorowy PrzepisownikDodać jajko i powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto - można to zrobić na stolnicy, ja wyrabiałam wszystko w misce. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak regularne ciasta drożdżowe, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo - w przypadku wszystkich buraczanych propozycji mąkę właśnie tak należy dodawać, gdyż nie da się precyzyjnie określić ile będzie jej trzeba. Ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kolację z dodatkami niż jako rewolucyjne danie :) Składniki : 2 jajka 2 plasterki szynki kilka plasterków papryki konserwowej kromka chleba pełnoziarnistego - u mnie żytni serek kremowy do posmarowania Patelnię rozgrzewamy. Wbijamy jajka, zmniejszamy ogień, posypujemy szynką pokrojoną w kostkę i smażymy pod przykryciem, do ścięcia białka. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy
Chocolate Muffin Bloggrudniowym obżarstwie przyszedł czas na dania delikatne i nie obciążające żołądka. Sięgnęłam w głąb szafki i wyciągnęłam parowar, który był używany może z pół roku temu. To zestawienie przypraw, które znajduję się ppniżej, używam do każdego typu ryb. Jeżeli ktoś lubi pikantne smaki można dorzucić chili. Na drugim talerzu znalazła się świeżo złowiona troć, sezon rozpoczął się
cooklifeprzejmujcie się kaloriami. Zjedzcie je na drugie śniadanie,a doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki
Gotowanie to kochaniemleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)1/3 szklanki oleju DO DEKORACJI:300 ml śmietany kremówki 36%1 usztywniacz do kremówki3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczyWYKONANIE:BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.Następnie połącz zawartość
Słodko-Słony Świat IlonyLISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) drożdże kruszymy do wysokiej miseczki, dodajemy cukier i czekamy aż rozpuści nam drożdże, po czym dolewamy ¼ szklanki mleka i dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy widelcem aby pozbyć się grudek. Przykrywamy ściereczką lub drugą miską i odstawiamy
Nerds Kitchenbułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzone KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram, Śnieżka 1 opakowanie, mleko3,2% zimne 1/4 szklanki - wszystko zmiksować na krem i posmarować blat ciasta, nakryć drugim i posmarować wierzch ciasta i posypać kakao, ciasto
W Mojej Kuchni Lubiętrzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce. Przepis ten można podzielić na etapy, przykładowo jednego dnia przygotować farsz, a drugiego usmażyć naleśniki i nadziać je. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji, wszystko idzie sprawnie. Krokiety ruskie idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu , na co dzień i od święta. Świeżo upieczone(...)niego barszcz. Jakiegokolwiek sposobu nie wybierzesz, gwarantuję że będzie smakowało rozkosznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Opiekane naleśniki ruskie z ziemniakami i twarogiem 5 od 41 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 16 sztuk Przygotowanie 1 godz. Smażenie 30 min. Kalorie 220 kcal Domowe krokiety naleśnikowe z nadzieniem z ziemniaków
ProstePesto.plbliżej do wiosny, tym bardziej mam ochotę na eksperymentowanie z warzywnymi zamiennikami mięsnych dań Inspiracją do stworzenia tego dnia był przepis Ani z bloga Opycha.pl na warzywne medaliony z kalafiora i selera . Zrobiłam je w wersji bezglutenowej i były pyszne! Postanowiłam zatem troszkę poeksperymentować i przygotować takie kotleciki z brokuła. Okazały się tak pyszne, że jedliśmy je już(...)jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż będą rumiane. 9. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I to wszystko. Nasze warzywne kotleciki z brokuła i selera są już gotowe Ja najbardziej lubię podawać je z domowej roboty dipem jogurtowym z przyprawami. Lubicie takie zamienniki mięsnych dań? Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondidajemy znów masę michałkową i kładziemy drugi orzechowy spód-ponczujemy. Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny. Potem dekorujemy według własnego pomysłu. Ja zrobiłam rozety z białej masy, na nie dałam plasterki michałków, czekoladowe perełki, i startą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutakiej formie mają szerokie zastosowanie np.: możemy podać je na obiad jak popularne Wrap ( tudzież śniadanie lub kolację) zawinąć w folie aluminiową i zabrań : do pracy, dać dziecku do szkoły, zabrać na wycieczkę rowerową, piknik itp. pociąć na krążki, lub kawałki (tak jak ja to zrobiłam) i wykorzystać na przyjęciu jako przekąska Moja propozycja na naleśniki wygląda następująco(...)spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak 2 łyżki soku z buraka Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta. Nadzienie: Sałata
W kuchennej krainiedrugiej patelni rozgrzewamy gęsi smalec ( w ostateczności dobry olej), a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki. Na minutę przed końcem smażenia do patelnię z cebula i papryką dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Przesmażone wątróbki lekko solimy i podajemy na talerze, układając na wątróbkach cebulę z papryką i posypując posiekanym szczypiorem. Dobrym dodatkiem do tego dania
Miód i pieprzGotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował zupę z kurczakiem i deser semifreddo. Teraz, w tym poście, opiszę ową zupę z kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe ) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku(...)filmie. A na filmie właśnie prowadzący makaronu z zupek nie kruszył. Bez sensu! Jeżeli zdecydujecie się na ten eksperyment to koniecznie pokruszcie makaron. Takich długich frędzli nie da się nakładać potem z garnka na talerz. A jeśli jakimś cudem nałożycie to na pewno jeść będzie ciężko. A co do smaku... Hmm... Cóż mogę powiedzieć żeby nie krytykować za bardzo... Jeżeli lubicie
Marder&Marder Manufacturemakiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na dwie chałki: 540 g mąki pszennej u mnie chlebowa 80 g drobnego cukru do wypieków (dałam dwie łyżki) 3/4 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych (u mnie świeże) 75 g masła, roztopionego 250 ml mleka (u mnie ryżowe) 2 duże jajka(...)pieczenia. Odstawić do drugiego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec około 30 min. Do złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na kratkę. Smacznego! Wieniec drożdżowy z makiem Wieniec drożdżowy z makiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='540 g mąki pszennej u mnie chlebowa 80 g drobnego cukru do wypieków (dałam dwie łyżki) 3/4 łyżeczki soli
moj przepis nacukru)Składniki mokre:- 400ml mleczka kokosowego (cała puszka)- 100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)- płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych składników(...)jednej misce roztrzepać delikatnie jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać, dołożyć do nich obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Najlepiej by wszystkie składniki mokre były w temperaturze pokojowej.W drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki.Następnie do miski ze składnikami suchymi dolewamy składniki mokre i mieszamy całość, tylko do połączenia składników.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowemiędzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut aż wszytko będzie miękkie. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem. Curry nałożyć na talerz, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili, dymką oraz ćwiartkami cytryny (danie nabiera nieco
Codzienne Gotowanie