widać, że wiele osób chciałoby przygarnąć książkę „Kipi kasza” co nas nie dziwi Dla tych co jeszcze się zastanawiają nad swoim zgłoszeniem czy zakupem książki mamy drugi przepis autorstwa Pawła i Grzegorza – kaszotto z cukinią, ziemniakami i curry Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 cebula czosnkowa - 2 duże ziemniaki - 1 cukinia - 2 łyżki oleju(...)stopniowo aż kasza nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mała uwaga: w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, my dołożylibyśmy troszkę więcej cukini i ziemniaków Polecamy wypróbować bo danie smaczne i bardzo aromatyczne
Kuchenne WariacjeRozpływające się w ustach a jednocześnie w pięknym rumianym kolorze… danie bajka. Wszyscy o nim słyszeli ale nikt nie umie zrobić. Szczególnie na patelni. Tak myślałam o żeberkach dopóki dziewczyny z grupy Gotuję bo lubię nie zainspirowały mnie do tego przepisu. Zatem dzielę się… Składniki: pasek żeberek dwie łyżeczki papryki słodkiej dwie łyżeczki majeranku(...)drugą stronę i znów obsmażyć bez poruszania. 3. Kiedy mięso zamknie włókna wlać na patelnię pozostałą w naczyniu marynatę i wrzucić cebulę. Podsmażyć. Dolać odrobinę wody przegotowanej (podobno od „surowej” mięso twardnieje). Przykryć i dusić ok 1,5 godz. Co jakiś czas dolewać wody ale po odrobinie. 4. Kiedy mięso jest już miękkie, cebula rozgotowana całkowicie danie
Mama z miastaZupa meksykańska to rozgrzewające i sycące danie - idealne na zimowe dni. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywana. Pikantna i łatwa w przygotowaniu, z pewnością stanie się hitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso
Codzienne Gotowaniemojego tła to deska rustykalna jasnobrązowa niemalowana, a druga strona to deska rustykalna czarno-brązowa. Deski widzicie w akcji na zdjęciach do dzisiejszego wpisu. *** To ostatni mój wpis w tym roku, dlatego korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej oraz szczęśliwego Nowego Roku! A w komentarzach dajcie mi znać, czy znaliście wymienione przeze mnie sklepy
Chilli Czosnek i Oliwamożemy podać ją na kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory
Smaki Na Talerzuzapiekany z truskawkami na słodko. Dzieci uwielbiają to danie i bardzo szybko znika z talerzy. Na blogu znajdziecie również ryż z truskawkami , który jest również smaczny i warto go wypróbować, kiedy jeszcze możemy się cieszyć smakiem truskawek. Składniki 300 g makaronu dowolnego (dałam nitki) 400 g śmietany (dałam 18%) 250 g twarogu 1/2 kg truskawek cukier(...)ugotować i odcedzić na sicie. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanego makaronu. Ser pokruszyć widelcem i posypać makaron Wyłożyć na makaron, a następnie ułożyć warstwę truskawek i drugą część makaronu. Śmietanę wymieszać z cukrem i zalać nią zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż truskawki puszczą sok, a śmietana się zapiecze. Makaron
O kuchni z uczuciemkiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka. Po stosunkowo długim czasie gotowania (ok. 30-45 min.) na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa. Samą polentę, w czystej postaci podaje się do dań, tak jak w Polsce pure ziemniaczane. Po wystudzeniu polenta
Słodki Kompromiswyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza. Zamiast powideł z czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone
Proste Potrawybędą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie
Karo in the Kitchentaką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana
Kolorowy Przepisownikjeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukier puder. Erytrol jest mniej słodki, więc trzeba dać go więcej) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do momentu, w którym michę spokojnie możemy odwrócić sobie nad głową. Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok. W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt
Jak gotować i nie zwariowaćprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem
R'n'G KitchenProponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie, a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń. Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy
Z Kuchni Do Kuchniuzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały
Bananowe Polepietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody
Marta Gotuje