drugie danie - 14640 przepisów (strona:314/976)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem, baleronem i serem gruyere 127

zapiekanka, to moja druga przygoda z kaszą jaglaną. Pierwsza miała miejsce co najmniej 10 lat temu i niechlubnie zapisała się w mojej pamięci. Wtedy przygotowałam zapiekankę z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami... ech, szkoda gadać, wszystko poszło ad kosz :( Tym razem danie zostało zjedzone z apetytem, z czego jestem niezwykle zadowolona :) Stwierdziłam, że kasza jaglana

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 151

rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy czy danie potrzeba posolić (feta jest dość słona, ja już

Poezja smaku
Risotto z pieczarkami 139

drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki:     300g pieczarek     1,5 szklanki ryżu Arborio     1 duża cebula     1 ząbek czosnku     1litr gorącego wywaru grzybowego     3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar

Amatorka kuchenna
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 135

samo kardamonu, parę ziaren pistacji - sypane jedne po drugich prowadzą cudownie wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie się tego wiersza

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 141

wierzyć. Wierzyć, że to dziecko mieszka też w drugim człowieku.  I kochać. Mądrze.  "Wasze dzieci nie są Waszymi dziećmi. Są synami i córkami tęsknoty życia za sobą samym. Przechodzą przez Was, ale nie od Was. I chociaż są u Was, nie należą do Was. Wolno Wam dać im Waszą miłość, ale nie Wasze myśli, ponieważ

KUCHARNIA
Ciasteczka orzeszki 205

produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Jesienny chleb 166

wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany.Dla mnie była to pierwsza próba z poolish, ale z pewnością nie ostatnia. Chleb ten wymaga czasu - zaczęłam mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
506.Słodkie i delikatne. 158

pieczenia + masło do smażenia Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam masę żółtko, delikatnie wsypuję mąkę miksując na wolnych obrotach. Smażę na roztopionym maśle z dwóch stron. *lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było

More food, love and dreams
678. Clafoutis ....flaugnarde? 118

clafoutis jest z wiśniami, albo z czereśniami, natomiast ten drugi z każdym innym owocem, alee.. nie do końca jestem pewna :P  Przepisów na ten jeden(dwa) wypieki jest całe mnóstwo,z mlekiem, kremówką, śmietaną...  ciekawi mnie tylko który jest ten "pierwotny" :P Ja dzisiaj do swojego dałam kremówkę i mleko oraz bardzoa dużoo kakao :P Zauważyłam

More food, love and dreams
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 206

sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, pod koniec przewracając  je na drugą stronę. Podaję ze świeżą bułką, podpieczoną, surówką i dipem ziołowym. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Cevapcici 185

szanse na to, żeby zachować chociaż odrobinę na drugi dzień były mizerne:) Wspólne gotowanie tak nam się spodobało, że zastanawiamy się nad nowym cyklem – np. obiady sobotnie dwojga blogerów. Cevapcici (a właściwie Ćevapčići) jest potrawą znaną nie tylko w Chorwacji. Jak podaje ciocia Wiki jest to „danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach

Gotuj z Misiem
KAPUŚCIANIKI I KARTOFLANIKI PRABABCI KASI 174

nami od dziesięciu lat, Jej dania dalej są przyrządzane, głównie przez mojego dziadka Romusia. Kapuścianki i kartoflaniki dziadek robił z wielkim uśmiechem na ustach. Pamiętam, jaki zawsze był z siebie dumny, kiedy nam Jego wyroby smakowały :) Mniam! Moja rodzinka. Prababcia Kasia siedzi, jako druga od prawej strony. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 369

gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 263

leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany

Malinowa Kawiarenka
Cassoulet 193

wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję. Spędziłam nad nim większość soboty, ale kiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia(...)niej lekko zamoczona. Na wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać

W kuchni wieczorem