drugie danie - 14640 przepisów (strona:314/976)

RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 166

pierwsze znikały z talerza, te z jabłkiem dopiero w drugiej kolejności... Pyszne są nie tylko na świeżo (gorące, chłodne), ale także na następne dni. Z podanych ilości wyszło mi ok.30 sztuk. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750     (lub 370g typ700) - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml kefiru i/lub maślanki (dałam pół na pół maślankę i kefir) - 4 łyżki ksylitolu

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 86

lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak dać mu szansę i zaplotłam dwa bochenki (z którym w sumie wyszło aż cztery, gdyż ciasto się rozciągnęło). Chlebki wyszły smaczne, wilgotne, ale niskie – nie podniosły się wystarczająco w piekarniku (piekłam bez kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali

Pieguskowa Kuchnia
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 176

makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe!  Szczerze mówiąc ja unikam takich gotowych dań ponieważ ich skład nieco mnie przeraża. W tych produktach żadnego "E" nie znalazłam więc w zupełności(...)miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy tortelloni i chwilkę dusimy. Do momentu aż pierożki będą ciepłe. Danie wykładamy na talerze, posypujemy pestkami i gotowe! Smacznego! Ps. Na stronie producenta znajdziecie informacje na temat loterii. Zbierajcie kody z pudełek a potem wymieniajcie na bardzo przydatne

Radość kipiąca uśmiechem.
Arakas Latheros 173

półki. Przedstawię Wam teraz pierwszy z nich (za tydzień będzie drugi). Arakas Latheros, bo o nim mowa znalazłem na półce z towarami bardzo luksusowymi. Pochodzi z Grecji. Historycy do tej pory się sprzeczają czy to tam, czy może na bliskim wschodzie leżą fundamenty europejskiej kultury :) Mała puszka tego dania kosztowała ponad 10 zł. Także każdy z Was może sobie

Kryzysowa Książka Kucharska
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 158

Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy się o jej wyfiletowanie. Niemniej jednak, karp ości ma duże i wcale nie trudno jes usunąć, podczas spożywania dania gotowego. Trzeci minus - ciężki smażony karp...nuuuuda ! Dziś nudę rozgonimy na cztery wiatry. Danie lekkim

kolorowotorcikowo
Czerwona gruszka z czarną quinoą i granatem 122

smaczną owocową przekąskę w sam raz na drugie śniadanie, lub podwieczorek :) Kolor tej gruszki tak mnie zachwycił, że postanowiłam ją potraktować trochę inaczej, niż tylko schować w kieszeń, a później w razie głodu pochłonąć w pośpiechu między zajęciami, albo na zakupach ;) Tak właśnie powstało to danie. Składniki: 3 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 1 czerwona

Quinoa Raz!
TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 155

kuchni sporo wolnego czasu? W jednym i drugim przypadku na pewno znajdziesz coś dla siebie na mojej gażdzeciarskiej kuchennej liście TOP 50 :) A wy macie swoje sprawdzone gadżety? Podzielcie się :) * Po kliknięciu w nazwę gadżetu lub rysunek zostaniecie przekierowani do sklepu online, w którym znalazłam dany produkt. W nawiasie podaję cenę w ZŁ. 1. Maszynka

Tradycyjna Kuchnia
Risotto z awokado, indykiem i parmezanem 234

jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli jedliście już wcześniej risotto, na pewno nie próbowaliście z awokado. Jest to połączenie idealne, a dodatek indyka i chrupiącego ogórka doskonale tworzy końcowy efekt. Jeśli porcja wyszła zbyt duża, spokojnie można odgrzać na drugi dzień zajadając go na lunch czy kolację. Risotto

Jaglusia
Placek po węgiersku z gulaszem 140

węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą,  ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane  i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem. Dajcie znać czy lubicie takie smaki

Aromatyczne Podróże
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 208

racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu nie podzieliły ani moje dzieci ani mąż. Na szczęście koleżanka, która zamówiła to samo, była również zachwycona tym prostym daniem. Zastanawiałyśmy się obie, próbując kęs po kęsie "jak to jest

bistro mama
Roladki drobiowe w warzywnym sosie 109

dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa delikatnie mieszamy (żeby nie uszkodzić roladek) i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem

Czary - gary w kuchni
fasolka w słoikach 129

ZAKRYTA, DODAĆ SÓL I CUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA BYŁA GOTOWANA. PASTERYZOWAĆ 2 RAZY. PIERWSZEGO DNIA GODZINĘ , DRUGIEGO 40 MINUT

Darcia w kuchni
Kasza jaglana z truskawkami, malinami, migdałami i jogurtem 129

także monotonnego szkolnego jedzenia. Co zrobić, aby nasze drugie śniadanie nie wyglądało tak samo 5 dni w tygodniu? Wystarczy troszkę poszukać, popróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję lunch'u na wynos :) Wszystkich niezdecydowanych zapraszam do przeglądnięcia kategorii LUNCH BOX'Y , w której znajdziecie wiele pomysłów na dania gotowe do zabrania w drogę. Zaopatrzcie się w dobry pojemniczek

Chocolate Muffin Blog
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 769

ogórek do drugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż

Co w głowie piszczy
Lekach piernik żydowski z koniakiem 138

łyżeczka sody po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, od siebie dałam pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki

AZgotuj!
Koktajl witaminowe trio, czyli melon, truskawka i borówka 193

przyjemność. Owoce, w takich chwilach, są najlepszym, co możesz dać organizmowi. Odmianą dla tradycyjnych owoców jest ich koktajlowy mix. Wystarczy wrzucić do wysokiego naczynia ulubione owoce, trochę mleka, jogurtu albo wody i włączyć blender. Dziś połączyłam żółtego melona, borówki i truskawki. Pyszności. Idealne na lekką kolację lub drugie śniadanie.  Pytanie do publiczności !!! Twój ulubiony mix smaków

Mój Smak na Życie
Babeczki z Nutellą 129

składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilie. W drugiej mokre składniki tj. masło, mleko, jajko.  Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec

Moja Galeria Smaku
Spaghetti ze szpinakiem i jajkiem 141

szpinakiem. Przed podaniem na wierzch zetrzeć parmezanu. Uwagi Do wykonania dania można użyć swieżych liści szpinaku, pamiętaj jednak aby wrzucić je na dobrze rozgrzaną oliwę i nie smażyć zbyt długo. Podczas krojenia jajek w drobną kostkę można się wspomóc drutową krajalnicą do jajek przecinając je raz, a później drugi raz pod kątem prostym do pierwszego cięcia. Spaghetti ze szpinakiem

Mr. Taste
Gozinaki 155

gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód i orzechy będzie to rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem, baleronem i serem gruyere 133

zapiekanka, to moja druga przygoda z kaszą jaglaną. Pierwsza miała miejsce co najmniej 10 lat temu i niechlubnie zapisała się w mojej pamięci. Wtedy przygotowałam zapiekankę z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami... ech, szkoda gadać, wszystko poszło ad kosz :( Tym razem danie zostało zjedzone z apetytem, z czego jestem niezwykle zadowolona :) Stwierdziłam, że kasza jaglana

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 158

rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy czy danie potrzeba posolić (feta jest dość słona, ja już

Poezja smaku
Risotto z pieczarkami 142

drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki:     300g pieczarek     1,5 szklanki ryżu Arborio     1 duża cebula     1 ząbek czosnku     1litr gorącego wywaru grzybowego     3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar

Amatorka kuchenna
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 141

samo kardamonu, parę ziaren pistacji - sypane jedne po drugich prowadzą cudownie wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie się tego wiersza

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 145

wierzyć. Wierzyć, że to dziecko mieszka też w drugim człowieku.  I kochać. Mądrze.  "Wasze dzieci nie są Waszymi dziećmi. Są synami i córkami tęsknoty życia za sobą samym. Przechodzą przez Was, ale nie od Was. I chociaż są u Was, nie należą do Was. Wolno Wam dać im Waszą miłość, ale nie Wasze myśli, ponieważ

KUCHARNIA
Ciasteczka orzeszki 212

produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Jesienny chleb 171

wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany.Dla mnie była to pierwsza próba z poolish, ale z pewnością nie ostatnia. Chleb ten wymaga czasu - zaczęłam mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
506.Słodkie i delikatne. 163

pieczenia + masło do smażenia Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam masę żółtko, delikatnie wsypuję mąkę miksując na wolnych obrotach. Smażę na roztopionym maśle z dwóch stron. *lub dość duże jajko, ew. dać dwa małe białka i jedno lub dwa żółtka, ogółem dobrze było

More food, love and dreams
678. Clafoutis ....flaugnarde? 122

clafoutis jest z wiśniami, albo z czereśniami, natomiast ten drugi z każdym innym owocem, alee.. nie do końca jestem pewna :P  Przepisów na ten jeden(dwa) wypieki jest całe mnóstwo,z mlekiem, kremówką, śmietaną...  ciekawi mnie tylko który jest ten "pierwotny" :P Ja dzisiaj do swojego dałam kremówkę i mleko oraz bardzoa dużoo kakao :P Zauważyłam

More food, love and dreams
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 211

sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, pod koniec przewracając  je na drugą stronę. Podaję ze świeżą bułką, podpieczoną, surówką i dipem ziołowym. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Cevapcici 189

szanse na to, żeby zachować chociaż odrobinę na drugi dzień były mizerne:) Wspólne gotowanie tak nam się spodobało, że zastanawiamy się nad nowym cyklem – np. obiady sobotnie dwojga blogerów. Cevapcici (a właściwie Ćevapčići) jest potrawą znaną nie tylko w Chorwacji. Jak podaje ciocia Wiki jest to „danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach

Gotuj z Misiem
KAPUŚCIANIKI I KARTOFLANIKI PRABABCI KASI 180

nami od dziesięciu lat, Jej dania dalej są przyrządzane, głównie przez mojego dziadka Romusia. Kapuścianki i kartoflaniki dziadek robił z wielkim uśmiechem na ustach. Pamiętam, jaki zawsze był z siebie dumny, kiedy nam Jego wyroby smakowały :) Mniam! Moja rodzinka. Prababcia Kasia siedzi, jako druga od prawej strony. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 375

gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 269

leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany

Malinowa Kawiarenka
Cassoulet 200

wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję. Spędziłam nad nim większość soboty, ale kiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia(...)niej lekko zamoczona. Na wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać

W kuchni wieczorem
Tęczowy serniczek na zimno 1757

stężeją ale na taki deserek warto poczekać.składniki:3 serki waniliowe po 150 g1 galaretka turkusowa1 galaretka czerwona1 galaretka żółta1 galaretka rubinowabiszkopty do wyłożenia formydowolne owoce na wierzch, ja dałam ananasa z puszkiPrzygotować galaretki. Turkusową, czerwoną i żółtą - każdą rozpuścić w szklance wody. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy(...)przełożyć drugi serek i zmiksować z galaretką czerwoną. Masę wlać do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Tak samo przygotować ostatnią masę z żółtą galaretką. Gdy masa żółta lekko stężeje na wierzchu ułożyć owoce i zalać galaretką rubinową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobrze stężał. Oczywiście kolejność i kolory galaretek można dać wedle

Monia miesza i gotuje
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film 141

drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli. Na wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym i dekorujemy natką pietruszki.   Artykuł Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania