drugie danie - 14640 przepisów (strona:315/976)

Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 158

Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować, Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga(...)przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy

Mój Smak na Życie
Pizza ze szparagami i porem. 152

dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą(...)skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie

zadanie-gotowanie
Ciasto czekoladowe z wiśniami 279

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami

Wiszniówka
Pseudo pizza wg. diety dukana 136

popisowe ;) Nie mam żadnego popisowego dania, pewnie zrobiłabym pełnoziarnistą pizzę, bo prawie każdy lubi pizzę ;) 3. Jaką przyprawę wzielibyście ze sobą bezludną wyspę? sól to podstawa ;) 4. Bez czego nie umiecie żyć? ja napiszę bez kogo : bez mojej mamy ;D 5. Jaką interesującą książkę ostatnio przeczytaliście i o czym ona była? "Druga mistrzyni gry" intrygi, niespodziewane zwroty akcji(...)firmy Kupiec  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka suszonych drożdży  sól, kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy  dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę  sos pomidorowy (koncentrat, zioła prowansalskie, sól)  Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruszonka lasowiacka 224

się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto(...)ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao

Trzeci talerz
Biszkopt z rabarbarem + film 174

obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy(...)Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 35-40 minut a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Biszkopt z rabarbarem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Podsumowanie stycznia 2018 146

prawie przygotowane, drugie muszę przygotować i tylko zostanie nacisnąć "Złóż zamówienie", zapłacić i czekać na przesyłkę. Ale to na spokojnie, już w lutym. Ostatnie dni stycznia spędziłam w kuchni. Parę potraw już obfotografowałam, czyli w najbliższych dniach możecie spodziewać się kilku postów z przepisami właśnie. Może nie zawsze będą to wyszukane dania, ale dobry obiad lub deser(...)serii. Oczywiście byłam też w mojej osiedlowej bibliotece i wypożyczyłam kolejne 5 książek (właściwie 4, bo jedną książkę "przedłużyłam" - chodzi o "Krąg" Bernarda Minier, ponieważ jest to drugi tom serii, a pierwszy dopiero teraz wypożyczyłam). Mój plan czytelniczy na najbliższe parę tygodni wygląda następująco: Bernard Minier "Bielszy odcień śmierci" Bernard Minier "Krąg" Remigiusz Mróz "Rewizja" Simon Beckett "Szepty zmarłych" Wypożyczyłam

blog.moje-pasje.info
Domowy chleb z ziemniakami + film 217

drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika i dyni, ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 -50 minut.   Artykuł Domowy chleb z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Jajka smażone, czy gotowane? Co utrudnia trawienie jajek? Jaki przepis? 164

właściwym przygotowaniu i przetworzeniu pokarmów, potraw, dań czy ogólnie jedzenia. Często mówi się o szkodliwości wysoko przetworzonych produktów, które są w sklepach. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu, a na kolejne wiele wpływamy w 100%.     OK! Postawmy sobie pytanie w jakich formach można spożywać jajka? Oraz drugie pytanie: Jaka forma jest dziś najwłaściwsza

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tapas i nie tylko w Sevilli I 150

Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej

królestwo garów
Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem 209

lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach te świąteczne potrawy są już nieświeże i trafiają do kosza. Oczywiście nie musi tak być, jeśli zaplanujemy sobie, co zrobimy z potrawami, które nam zostaną po Wigilii.   Jednocześnie są dania takie jak pizzoccheri, które mając gotowy bigos zrobimy dosłownie

Ugotowane pozamiatane
Pizza na kalafiorowym spodzie 235

innego (no bo wiecie Mąż jedno, Dzieci drugie, ja trzecie...) jest czasem tak męczące, że aż się nie chce. No i zabiera sporo czasu, a ten przy najmłodszym jest na wagę złota. Nie bez powodu siedzę po nocach i piszę przepisy, w dzień po prostu się nie da :) Wracając do jedzenia... przygotowałam sobie ostatnio pizzę na kalafiorowym spodzie

Kuchnia w czekoladzie
Wegańskie pomidorowe curry z ciecierzycą 194

porcje. Dostałam od niej za to danie 9,5 punktu na 10, bo ryż zrobiłam inaczej niż zazwyczaj, ale o tym wkrótce, bo testuję przepisy z nowej książki kucharskiej, która właśnie miała premierę.   Składniki na 4 porcje: 1 puszka pomidorów 400 ml 2 puszki ciecierzycy (dodałam drugą w trakcie gotowania) 1 puszka mleka kokosowego

greenscarf
Ryżowa sałatka z kurczakiem i ogórkiem 225

jakiegoś czasu nudzą nas kanapki na drugie śniadanie do pracy. Wobec tego, przynajmniej raz w tygodniu przygotowuję super szybką sałatkę – maksimum trzyskładnikową. Przepis na dzisiejszą propozycję usłyszałam już jakiś czas temu od znajomej. Nie byłam tylko pewna, czy ogórek miał być świeży czy korniszon, wobec czego dałam i taki i taki;) Jak dla nas bardziej sprawdził się

Smaki Na Talerzu
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 194

jednej strony bardzo bliskie polskim stołom, z drugiej – trochę egzotyczne – zaciągnięte z centralnej Azji, Krymu czy też Kaukazu. Gdy po raz pierwszy przejrzałam książkę, pomyślałam, że ta kuchnia jest mi bardzo bliska. Poczułam dziwne ciepełko w sercu, na twarzy pojawił się uśmiech. Ta książka jest taka ciepła..! Dania kolorowe, bardzo aromatyczne. Mam dziwną słabość do pierogów

Moja pasja smaku