Tego dania nie muszę nikomu przedstawiać. Tradycyjne knedle z truskawkami zna chyba każdy i w sezonie truskawkowym grzechem byłoby ich nie zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. Knedle te robi się naprawdę łatwo
Słodko-Słony Świat Ilonyjaka byłam naiwna. Kolejna ruja to było przekleństwo. Druga ruja była na całego, oprócz jęczenia Frania zaczęła sikać na dywan, łasić się do naszego kocura Fryderyka (kastrat) i na zmuszać go do adorowania. Biedny Frycek, jak to kastrat, nie rozumiał zalotów Frani więc zdesperowany uciekał gdzie się dało. Punktem kulminacyjnym był moment, gdy Frania nasikała Fryderykowi na głowę
Gotowanie i blogowaniePrzepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiłośników smaków klasycznych, ze świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań na ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci
Chilli Czosnek i Oliwaorzechów laskowych (ja nie miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać. Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować
moj przepis nasilna wola. Jeżeli będziemy mocno chcieć coś zmienić to damy radę to zrobić :) Oprócz pieczywa, powinniśmy zwrócić uwagę na dodatki. Mamy spory wachlarz warzyw i owoców, które będą zdecydowanie lepsze dla nas niż śniadanie na słodko. Próbujmy nowych smaków, połączeń i kombinacji. Nie popadając z jednej skrajności w drugą, nie chodzi o to by wyrzec się wszystkiego
Tagebuch po polskuwyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną
pyszne zdrowościpieczenia - Na ciasto dać budyń z dyni 4. Piana - Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać Dodać budyń i olej na przemian pianę wyłożyć na budyń z dyni - Na pianę położyć cząsteczki obranych ze skórki mandarynek - Na górą poskubać drugą część ciasta Piec w piekarniku
W królestwie smaków BeatyDziś na śniadanie przygotowałam pyszną pastę na kanapki z wędzonego łososia. Jako, że staram się urozmaicać posiłki i cięgle wymyślam nowe dania
Rozpustne gotowaniepłatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją - ok. 5-10 minut. 3 . W drugiej misce ubić białka na sztywną masę. Stopniowo
Kuchnia Prezydentowejświetna zabawa rozsmarować ją na wszystkim co się da. :) Najważniejsze jednak, że większość ląduje w buzi! :) Oskar zajada się w większych ilościach od dokładnie dnia dzisiejszego, czyli 7,5 miesiąca. Potrzebujemy: szklanka wody 4 łyżki kaszy manny pół łyżeczki masła łyżeczka posiekanego koperku Połowę wody zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy 4 łyżki kaszy manny. Do gotującej się wody wlewamy
MamaOskarkazadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping
królestwo garówdużym ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem. Bułkę przekroić na pół, położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę
pink envelopeszklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia formy Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj
Qlinarnie i Qlinarniedokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne rzeczy przychodzą nam z łatwością i n ie musimy już ważyć każdej porcji jedzenia. Na początku jednak trudno nam ocenić(...)dokładność pomiaru, może się pomylić nawet o 20 g. Druga z kolei jest droższa, ale za to błąd pomiaru wynosi 1-2 g. Niektóre wagi elektroniczne dają nam także możliwość wyświetlenia kaloryczności, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów w ważonej rzeczy. Niestety trzeba za każdy razem wprowadzać przypisane do danego produktu specjalne kody. Wybierając wagę należy także zwrócić
Powiedz dietom nie