drugie danie - 14640 przepisów (strona:324/976)

Łatwe ciasto ucierane - z jabłkami 151

wyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza. Zamiast powideł z czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone

Proste Potrawy
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 240

będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie

Karo in the Kitchen
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 126

taką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana

Kolorowy Przepisownik
Ciasto pomarańczowe. 150

jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów

Zakątek rozkoszy kulinarnych
‚Biszkopt’ bez mąki 255

cukier puder. Erytrol jest mniej słodki, więc trzeba dać go więcej)   Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do momentu, w którym michę spokojnie możemy odwrócić sobie nad głową. Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok. W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt

Jak gotować i nie zwariować
Kacze udka w sosie limonkowym 190

przygotowana kaczka też może być świątecznym daniem.  Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie   Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Makaron żytni pełnoziarnisty z sosem pomidorowym 134

Proponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie, a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń. Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy Hummus 136

uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem.  3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały

Bananowe Pole
Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark 141

pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody

Marta Gotuje
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 220

drugi dzień zrobiłam mu te najzwyklejsze, pospolite i zupełnie niczym nie wyróżniające się pierogi leniwe...                 P.S. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej

Kuchnia Prezydentowej
Ooochh, aaachhh... Rossi.pl! 73

połączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry kto pamięta jeszcze co to takiego kaseta magnetofonowa? :) A tuż obok druga moja ukochana marka: hiszpańskie Lekue. Właściwie specjalizują się

Marder&Marder Manufacture
Petulle 1576

Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche

Milion Smaków
Surówka Coleslaw 235

aromat sałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Pasztet z cukinii 142

porcjaMuszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony  w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka  (dałam  3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków

Stare Gary
Baklava 354

kolejne dwa płaty ciasta, każdy smarując masłem. Wykładamy drugą część orzechów. Znowu układamy dwa płaty (pamiętamy o maśle!) i wykładamy ostatnią część orzechów.  4. Układamy pozostałe płaty, każdy smarując masłem, również ten na samej górze. Kroimy w kwadraty, romby lub trójkąty (trzeba to zrobić teraz, po upieczeniu już nie da rady). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

My Culinary Art