Trudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to
Kuchnia Łukaszaświeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem Składniki -schab -bagietka -mix sałat -wędzony ser żółty -vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny(...)rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić
Z Kuchni Do Kuchnisię da się i czekają na swoją kolej do suszenia. Gdy mam ich bardzo dużo (tak miałam właśnie w tym roku) bardzo przydatne okazało się sito, które kiedyś (jakoś tak 14 lat temu, wówczas też był taki wysyp grzybów) zrobił mój mąż. Gdy już zabrakło w domu blaszek sito uratowało nasze grzybki, leżały sobie na nim do drugiego dnia(...)mogą być tak przechowywane nawet kilka lat i nic się z nimi nie stanie. A później w miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań
Smaczne Zdroweżółta :) W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:) Składniki : 50g ryżu jaśminowego 1 sznycel z szynki wieprzowej 1/2 marchewki fioletowej(...)kroimy w stożki. Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią. Ryż wrzucamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut. Po 5 minutach słupki marchewek
Parowar Facetazapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier i liście limonki kaffir (kupuję mrożone w Piotrze i Pawle, ale mogą być też suszone, w całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo
Karo in the Kitchenaromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć(...)drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy
Moja DelicjaUwielbiam makarony! Pozwalają błyskawicznie przygotować pyszne, pożywne i pełnowartościowe dania, gdy nie ma się najmniejszej ochoty na gotowanie. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na makaron z łososiem, rukolą i paroma innymi pysznymi dodatkami. Lista zakupów 1 łosoś wędzony na gorąco 200 g makaronu (u mnie: świderki) 4 duże cebule 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g) 350 g rukoli(...)pewno zmieści się cała) i mieszamy danie. Gdy cała rukola się już zagrzeje, a konsystencja potrawy będzie nam odpowiadać – nakładamy i wcinamy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny! Niemal każdy ze składników ma swój charakterystyczny, dość intensywny smak, mimo to razem tworzą smaczną, spójną całość. Po drugie: jest prosty. Wystarczy ugotować
Proste-przepisy.plbulgur, to szybkie i proste danie, które zaskoczy Was swoim świeżym, wiosennym smakiem. Łatwe i szybkie przygotowanie, to jego największe zalety ale oprócz tego, fit sałatka z kaszą bulgur, doskonale sprawdzi się przy różnych okazjach. Jest idealna, żeby zabrać ją ze sobą do pracy, nie martwiąc się o drugie śniadanie czy lunch. Taką sałatkę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiJedną ręką mieszałam w garze, drugą kołysałam Młodego. Wcale się nie dziwię, że otoczenie nigdy nie miało dość tej mojej wołowiny, bo jest naprawdę pyszna! Proces przygotowania określam prosto: 10 minut działania i 2 godziny czekania, czyli dużo czasu dla siebie. Dziś Młody po raz pierwszy jadł to danie i mało brakowało, a wylizałby talerz
Blondynka Gotujeniedzielę zakończyła się druga edycja akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych na talerzu", którą poprowadziłam na Durszlaku. W akcji zgromadziliśmy 25 przepisów, w których wykorzystaliśmy nasiona ciecierzycy, grochu oraz różnych rodzajów soczewicy i fasoli. Niech te przepisy służą wszystkim zmarzniętym, by przygotować rozgrzewające, pyszne, pożywne i energetyczne dania! Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję za zgłoszone przepisy i wykazaną cierpliwość
Weekendy w domu i ogrodzieproblem, kiedy decyduję się na kapuściane dania. Odpowiedzi pewnie znalazłoby się kilka. Tym razem jednak postawiłam na coś innego niż bigos ;) Z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że wszyscy lubimy łazanki. Oprócz mojej córki, ale ona obecnie jest poza wszelką kategorią. Cóż taki etap, jakoś musimy to przetrwać ;) Po drugie zaś, nigdy wcześniej nie przygotowywałam łazanek
zadanie-gotowanieczyli wszystko to co lubię w jednym daniu. Składniki : podwójna pierś w kurczaka jogurt naturalny / śmietana 18% 4 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki
Oka w rosole czyli KaFka gotujemaliny. Bardziej możemy je kojarzyć z daniami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi (np. 1kg śliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto
365 dni dookoła kuchnijajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy stopiony olej oraz jogurt
Smaczne Zdroweskórki i dopiero wtedy skrzydełka przewrócić. Po drugiej stronie dokładnie tak samo podpiekać skrzydełka przez ok. 10 min. Po tym czasie przykryć skrzydełka pokrywką wciąż na najmniejszym ogniu dalej dusić. Po jakimś czasie sprawdzić czy skrzydełka są równomiernie przypieczone ze wszystkich stron i w razie potrzeby obrócić je tak by dać wszystkim jasnym miejscom możliwość podpieczenia się. Podpiekać cały
Sztuka gotowania w/g Samiry