Zupa meksykańska to rozgrzewające i sycące danie - idealne na zimowe dni. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywana. Pikantna i łatwa w przygotowaniu, z pewnością stanie się hitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso
Codzienne Gotowaniemojego tła to deska rustykalna jasnobrązowa niemalowana, a druga strona to deska rustykalna czarno-brązowa. Deski widzicie w akcji na zdjęciach do dzisiejszego wpisu. *** To ostatni mój wpis w tym roku, dlatego korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej oraz szczęśliwego Nowego Roku! A w komentarzach dajcie mi znać, czy znaliście wymienione przeze mnie sklepy
Chilli Czosnek i Oliwamożemy podać ją na kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory
Smaki Na Talerzuzapiekany z truskawkami na słodko. Dzieci uwielbiają to danie i bardzo szybko znika z talerzy. Na blogu znajdziecie również ryż z truskawkami , który jest również smaczny i warto go wypróbować, kiedy jeszcze możemy się cieszyć smakiem truskawek. Składniki 300 g makaronu dowolnego (dałam nitki) 400 g śmietany (dałam 18%) 250 g twarogu 1/2 kg truskawek cukier(...)ugotować i odcedzić na sicie. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanego makaronu. Ser pokruszyć widelcem i posypać makaron Wyłożyć na makaron, a następnie ułożyć warstwę truskawek i drugą część makaronu. Śmietanę wymieszać z cukrem i zalać nią zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż truskawki puszczą sok, a śmietana się zapiecze. Makaron
O kuchni z uczuciemkiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka. Po stosunkowo długim czasie gotowania (ok. 30-45 min.) na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa. Samą polentę, w czystej postaci podaje się do dań, tak jak w Polsce pure ziemniaczane. Po wystudzeniu polenta
Słodki Kompromiswyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza. Zamiast powideł z czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone
Proste Potrawybędą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie
Karo in the Kitchentaką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana
Kolorowy Przepisownikjeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukier puder. Erytrol jest mniej słodki, więc trzeba dać go więcej) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do momentu, w którym michę spokojnie możemy odwrócić sobie nad głową. Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok. W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt
Jak gotować i nie zwariowaćprzygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. Składniki 4 udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem
R'n'G KitchenProponuję wszystkim bardzo szybkie i zdrowe danie, a jednocześnie "do syta" i bez wyrzeczeń. Makaron żytni pełnoziarnisty to zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu: cechuje się innym smakiem-lekko orzechowym- i wartościowszym składem. Różnica wynika z dwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy
Z Kuchni Do Kuchniuzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały
Bananowe Polepietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody
Marta Gotujedrugi dzień zrobiłam mu te najzwyklejsze, pospolite i zupełnie niczym nie wyróżniające się pierogi leniwe... P.S. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej
Kuchnia Prezydentowejpołączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry kto pamięta jeszcze co to takiego kaseta magnetofonowa? :) A tuż obok druga moja ukochana marka: hiszpańskie Lekue. Właściwie specjalizują się
Marder&Marder ManufacturePetulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche
Milion Smakówaromat sałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoporcjaMuszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków
Stare Garykolejne dwa płaty ciasta, każdy smarując masłem. Wykładamy drugą część orzechów. Znowu układamy dwa płaty (pamiętamy o maśle!) i wykładamy ostatnią część orzechów. 4. Układamy pozostałe płaty, każdy smarując masłem, również ten na samej górze. Kroimy w kwadraty, romby lub trójkąty (trzeba to zrobić teraz, po upieczeniu już nie da rady). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
My Culinary Artryczała pod murami Jerycha. Tak myśleliśmy na początku, potem głos z siebie wydobyła jej koleżanka. Hipsterom szkła w Raybanach popękały. Nic to, ustawiliśmy się grzecznie w kolejce, dokonaliśmy wyboru dania, wysłuchaliśmy płaczu jakiejś sierotki z nieokreśloną płcią, że jej kanapeczkę pomylili i nastała nasza kolej. Zdecydowaliśmy się na wersję Cheese&Becon BBQ i frytki. Na burgera przyszło(...)jestem i liczyłam), bekon występował w tytule dania, a ser gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym. Jak ktoś nie pił jednego i drugiego to kupuje syrop z czarnej porzeczki, syrop
ladykitchenpeklującej lub innego konserwantu. Żurek z białą kiełbasą to tradycyjny, nieodłączny zestaw, który gości na naszych stołach nie tylko w okresie Świąt Wielkiej Nocy. To bardzo lubiane przez nas danie i chętnie przyrządzane również w pozostałej części roku. Szczególnie kiedy zaczynają się chłodniejsze dni, ponieważ żurek świetnie rozgrzewa. W wielu domach w Polsce, żurek jest wyjątkowo(...)płaska łyżka) na 1 kg surowego mięsa. To jest naszym zdaniem nieco za dużo. Według nas 15 g soli/1 kg mięsa, to ilość wystarczająca. Dosolić zawsze mięso można, w drugą stronę już nieco trudniej Po prostu wyrabiajmy i próbujmy. Poza tym kiełbasa biała bardzo lubi czosnek i majeranek (ok 6 g na 1 kg mięsa). Nie można również zapomnieć
Kuchnia Na Wypasiepodsumowanie najpopularniejszych przepisów na blogu z całego roku. Poniżej zestawienie tych przepisów z 2017, które czytaliście najchętniej. A na końcu moje subiektywne top 5, czyli te dania które mi smakowały najbardziej ( chociaż wybór był bardzo ciężki:) Dziękuję za kolejny rok spędzony razem! I przy okazji przypominam zestawienia z poprzednich lat ( 2016 i 2015 ). Zaczynamy jednak od tego(...)wybrane ( kolejność przypadkowa): Nie tylko bardzo efektowne ale też zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo
Cooking for Emilychęć stała się jeszcze silniejsza! Chciałam umieć robić tort na każde urodziny moich dzieci, żeby one były zadowolone, a w przyszłości być może dumne z mamy ;) cóż... no nie dane mi były umiejętności dekoracyjne i nie mam za grosz talentu cukierniczego! Ale w każdej dziedzinie życia jak mantrę powtarza się "praktyka czyni mistrza", dlatego mimo wcześniejszych dwóch porażek (choć(...)już nie męczę się (jak przy dwóch poprzednich) badziewnymi dekoratorami, którymi się już teraz tylko dzieci bawią, bo specjalnie kupiłam sobie niewielki zestaw tylek i worki cukiernicze (kupiłam po drugich urodzinach Zuzi, żeby więcej nie kląć pod nosem;)), więc udać się musi. Przypomniałam sobie nawet w trakcie jak się robi tą plecionkę, bo oglądałam kiedyś na filmikach
Kolorowy PrzepisownikW naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej
Karo in the Kitchendobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe
Monia miesza i gotujegdyż świetnie smakuje na drugi dzień zimna z turystycznej lodówki. Można ją również zakupić w barach , czy w popularnej Rosticceria, na terenie Sycylii, ale...generalnie każdy taką przekąskę zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka. Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca(...)oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz około 20 minut w 210 stopniach. Najlepsze gdy wystygną lub w temperaturze pokojowej. A już na pewno rewelacyjne, na drugi dzien, z lodówki turystycznej,na plaży, grillu, pikniku czy podróży autobusem-autem. Gotowi na piknik? Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisól przepis Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją połową szklanki wrzącej wody, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut, gotową kaszę mieszamy a następnie przekładamy do drugiej miski. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy kuskus, czerwoną cebulę drobno siekamy i łączymy z kaszą i kurczakiem. Ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę kroimy w małą(...)solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z wędzonym kurczakiem i kaszą kuskus + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaprzepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy żyjemy w tak ciepłym przyjaznym klimacie(...)przybliżyć sobie smak Włoch przygotowując poniższy posiłek. Po pierwsze brązowe pieczarki – koniecznie muszą być brązowe ze względów smakowych, ale i estetycznych – zastępowanie ich zwykłymi nie jest dobrym pomysłem. Po drugie cytryna – skórka i sok stanowiące świeżą bazę sosu. I po trzecie świeże cudownie pachnące zioła – tymianek i natka pietruszki nadadzą cudowny aromat. Autorką przepisu jest nie kto inny
Roślinna - blog wegański