ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem, aby ogrzało się. Po upieczeniu jest delikatne i bardzo lekkie, a na drugi dzień niewiele traci ze swojej świeżości. I ta cudownie chrupiąca
Codzienna kuchnia niecodziennaspód był wyjmowany), bądź w tortownicy. Ja wybrałam drugą opcję (forma o średnicy 22 cm) Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej* pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko * robiłam również z mąki krupczatki i o ile ciasta nie da się rozwałkować (formowałam je rękoma w tortownicy), o tyle jest
gutfutwielbicieli omletów, mam przepis na danie alternatywne. Muffiny jajeczne przygotujecie szybko i bez problemu. Z powodzeniem masę jajeczną można przygotować wieczorem, a upiec dopiero rano. Oszczędność czasu ogromna. Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie. Drugim ważnym plusem, poza szybkością
kolorowotorcikowowarsztatów zorganizowanych przez frisco.pl , supermarket online. Danie było tak pyszne, że niestety w natłoku wrażeń, nie tylko ja, nie zrobiłam mu zdjęcia. Warsztaty odbyły się w Smolna8Studio , z które rozciąga się piękny widok na Warszawę, a prowadził je Przemek Błaszczyk, szef chorzowskiej restauracji Bistro Manana, finalista drugiej edycji programu Top Chef. Produkty użyte podczas
królestwo garówminut, sprawdzamy, czy nie przywiera. Dobrze przysmażony naleśnik da się podrzucić. Tzn... jeśli macie to opanowane :) Mnie się dziś udało - ale jeśli nie czujecie się w tych trickach pewnie, to nie polecam akrobacji, ponieważ proteinowe naleśniki są bardziej delikatne i łatwiej się rozpadają :) Aby spokojnie przewrócić naleśnik na drugą stronę użyjcie teflonowej szpatułki - i zróbcie to szybko
Spektrum SmakuTort bezowy to istne niebo w gębie :) Zdecydowanie dała bym się za niego pokroić ;) Tym razem jednak musiałam obejść się smakiem, gdyż tort był zamówiony. Doszły mnie słuchy, że smakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku(...)cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki). Blaty ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce (w moim przypadku były to maliny). Całość dodatkowo udekorować kandyzowaną wcześniej miętą i różą. Podawać najlepiej
Kuchnia w opałachMSM7406 +przyprawy Prymat Nagroda za drugie i 3 miejsce: przyprawy Prymat przyprawy Prymat Zasady: Konkurs kierowany jest do fanów Doradcy smaku oraz Wielkiego Apetytu na Facebook'u. Miło mi będzie również jeśli dodacie się do "podglądaczy" mojego bloga. Zadanie konkursowe polega na Zaproponowaniu dobrze doprawionego dania urodzinowego. Wasze odpowiedzi zamieszczacie w komentarzach
Wielki apetytpokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. 2. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać. 3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt
Kto ugości moich gości?ugotowane jajka po długości, jedno za drugim (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostałą część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pieprz powinien być grubo zmielony, po upieczeniu da nam chrupiącą skórkę. Mięso pieczemy
Moniki Smakołykituż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny
Pora coś zjeśćudałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy
Czerwień i błękitniemal wyłącznie wokół filiżanki dobrej kawy, potem drugiej, a często i trzeciej. Apetyt na śniadanie budzi się zwykle znacznie później, ale nie raz przesypia i cały dzień. Zupełnie inaczej jest w weekendy. Wtedy śniadanie jest wspólne, obfite i wyjątkowe, a kawa stanowi jedynie istotny dodatek, a nie danie główne. Dla Amber jednak śniadanie
KUCHARNIAdwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam.Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę do drugiej porcji przygotować oddzielnie przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu
UgotujmyTo.plwięcej ale...prowadząc bloga kulinarnego po prostu się nie da kurczowo trzymać zaleceń i nie zjeść czegoś, nie spróbować. Ale jeśli ktoś na serio podejdzie do zadania jekim jest odchudzanie to na pewno dieta ta jest warta polecienia i skuteczna. Nie jest nudna. Mimo , że jest internetowa, to po drugiej stronie siedza specjaliści, którzy podchodzą indywidualnie do każdego
Z Kuchni Do Kuchni