drugie danie - 14640 przepisów (strona:305/976)

Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie 146

boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć). Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy

Różowa kuchnia
Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem 138

miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy

Słodkie okruszki
Ważne elementy szkolnego śniadania 137

Odpowiednie śniadanie powinno pokryć zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne i odżywcze. NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY DRUGIEGO ŚNIADANIA: KANAPKA: powinna być wykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka(...)pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów dajmy do plecaka baton zbożowy lub herbatniki maślane.  WODA: oczywiście również bardzo ważna. Może się znaleźć tutaj świeżo wyciśnięty sok z owoców, woda smakowa lub mineralna, a także soczek z kartoniku. NABIAŁ: doskonałe uzupełnienie śniadania. Dodają energii, a wapń wspiera

Gotuję Testuję
Kartacze 194

taki smak kartacza zapamiętany przeze mnie z dzieciństwa. Danie jest nieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków i przyprawić mięso na farsz, a na drugi dzień obrać i zetrzeć pozostałe ziemniaki, formować i gotować kartacze. Składniki

Kuchcik gotuje
Babeczki z cukinią i papyką 333

oregano ;) Kiedy się upiekły, dzieci przebierały nogami i nie dały mi na spokojnie zrobić zdjęć. Co widać na załączonych obrazkach… łapki, do których klei się wszystko ;) Muffinek w wersji wytrawnej nie robiłam już bardzo dawno, a to przecież genialna sprawa i idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik

bistro mama
Orzeźwiający napój agrestowy z nutą mięty 152

magiczne, bo z jednej strony blisko dużego miasta, a z drugiej strony z boku, w ciszy, z dala od zgiełku. Tam naprawdę czas płynie inaczej, wolniej. Siedzisz w ogrodzie i zapominasz o codzienności.  Zaglądając ostatnio do ich ogródka podkradłam troszkę warzyw, czerwonego agrestu i mięty. Nie da się z niczym porównać takich swojskich, z własnego ogrodu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po bretońsku 101

liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oleju Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła. Kiełbasę obrać

Smakołyki Asi
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 311

My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości

Karo in the Kitchen
OWOC Z JOGURTEM I LAWENDĄ - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 120

Świetny koktajl pomarańczowy na drugie śniadanie.Dodający witalności i zdrowia.Takie koktajle świetnie uodparniają nasz organizm, z czego jestem bardzo zadowolona ,bo ja osobiście mam problem z odpornością .Lawenda nadaje mu oryginalnego smaku i świetnie pasuje jako uzupełnienie pierwszego śniadania.Zapraszam. Danie ma 160 KCAL. 1 pomarańcza 150 g  1 pojemnik jogurtu naturalnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem 206

Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem w cukrze kokosowym (10 placuszków) Są to na razie puki co dopiero drugie placuszki jakie prezentuję na swoim blogu. To dosyć dziwne, bo różnego rodzaju placuszki jadam kilka razy w tygodniu. Pierwsze jakie udostępniłam były z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem . Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do spróbowania tych(...)jednego placuszka. Jabłko obierz i pokrój w półksiężyce. Na drugiej patelni umieść łyżeczkę cukru kokosowego z łyżką wody i pokrojonym jabłkiem i karmelizuj chwilę. Usmażone placuszki wyłóż na talerz, na wierz połóż karmelizowane jabłka i posyp pozostałą łyżeczką cukru kokosowego. Podawaj od razu. Kaloryczność: Całe danie ma 450 kalorii

Moja Micha
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 231

krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrawa się krążki o średnicy około 5 cm. Następnie na środek każdego krążka nakłada się dżem, potem przykrywa się drugim krążkiem. Na koniec brzegi przygniata się palcem i powtórnie wykrawa się

Ciastka - domowe słodkości
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 115

której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest

Kolorowy Przepisownik
Makaroniki z kremem porzeczkowym 133

może dałam go za dużo w stosunku do jajek. Ja dałam 260 gr gotowego musu, gdybym dodała 180 gr, wówczas nie trzeba by było dodawać proszku budyniowego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników

moj przepis na
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 185

Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając je od siebie, a jednocześnie podkreślając kremowy smak i gładkość. Po piąte: świeżość. Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne

Di gotuje
Langos czyli wspomnienie wakacji 165

Langos czyli wspomnienie wakacji Langos to popularne danie na Węgrzech.    Langos jedliśmy w tym roku w czasie urlopu na Węgrzech. Jedliśmy dwa rodzaje i powiem Wam, że były przepyszne.  Pierwszy langos jakiego jedliśmy to wersja podstawowa czyli ze śmietaną, serem i czosnkiem.    A drugi langos to opcja full wypas..czyli boczek

Kuchnia na wzgórzu