drugie danie - 14640 przepisów (strona:298/976)

Brzoskwiniowy orzechowiec 189

filiżanką kawy w jednej ręce i kawałkiem ciasta w drugiej. Uwielbiam obserwować ludzi, gdy jedzą coś nowego. Na twarzy mamy malował się tylko zachwyt i niema prośba o kolejny kawałek :) Dla takich chwil warto piec, to stwierdziliśmy wszyscy, rodzinnie ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Domowa cukiernia Ewy
Dziewczyna z pociągu. Paula Hawkins /1 z 52 114

może będzie jak w przypadku „50twarzy Greya” spojrzenie od drugiej strony, czyli część 2,3,4,? Nie jestem też obiektywna, bo nie przepadam za thrillerami ani kryminałami, dla mnie takie książki nic nie wnoszą poza tanią rozrywką, a mi książka musi zrobić coś, dać do myślenia, pogłębić jakąś wiedzę itp. Podsumowując, jest to książka na maksymalnie

greenscarf
Bulwiok podkarpacki 170

pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 175

Lubelski Kociołek wystartował po raz drugi!!! Tematem naszego Mikołajkowego spotkania jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że jest to bardzo pozytywne doświadczenie. Ona jest pyszna!!! Naczytałam się już ile fantastycznych dań można z niej zrobić zarówno na słodko jak i słono. Dziś zaprezentuję Wam naleśniki z kaszą jaglaną

sierotka maRysia w kuchni
Prosta sałatka z pomidorów z cebulką i ziołami 101

tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni. Składniki

Mango Papaja
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 193

się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm

Smaczne Zdrowe
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 285

się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub  mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru.  -  Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. - Odstaw miskę z masą czekoladową

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 224

termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka

Kulinarna Pokusa
Sezon truskawkowy wita was i zaprasza do szybkie śniadanie 220

Nie masz czasu i pomysłów na śniadanie ? Oto moja szybka odpowiedź. Sezon truskawkowy + samo zdrowie . N ie wiesz o czym mówię? Przeczytaj i wypróbuj przepis poniżej

Jem więc Jestem
Pizza razowa z szynką i brokułami 223

przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 178

drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki Katarzynki 161

roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych szczegółów... ;) Pierniczki Katarzynki Przepis własny, ale jako imienniczka katarzynek czuję się usprawiedliwiona. ;) Inspiracją były instrukcje prosto z Torunia, jakie dostałam razem z foremkami oraz lista składników z opakowania katarzynek toruńskich. Dacie wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła

Pełny talerz
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 120

różnymi złotymi myślami. Cudo! Cudo, które może trochę rozpraszać, ale z drugiej strony na pewno zajmie wzrok w czasie oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną) 285

Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 133

świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE