Jednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis(...)suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również masło, na którym podsmaża się cebulkę. Tak przygotowane mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych. Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często
Trzeci talerznajlepiej z dużą ilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem i nie za mocna. Natomiast jeśli chodzi o herbatę - aktualnie jestem uzależniona od czerwonej ( notabene dorwałam ostatnio czerwoną z aromatem grejpfruta i mango(...)deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com/ http://kulinarnyblogsamanthy.com/ http://bee-sweet.blogspot.com/ http://razadobrze.blogspot.com/ http://schokoladeinspirationen.blogspot.com
My simple kitchenZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera(...)wsuwamy do zamrażarki.Ser 2 plastry (jeden zachodzi na drugi) układamy na patelni teflonowej i smażymy go kilka min uważając, aby go nie przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce.Tak przygotowane foremki
Malinowe Pocałunkiskórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Zgaś ogień. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej odrobinę tłuszczu z patelni i ułóż w nim piersi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans, gdy już pozostałe składniki dania będą gotowe. Tłuszcz z patelni odlej i zostaw do zasmażanej
Food Squarezaczęliśmy w niedzielę od sałatki ze stekiem z polędwicy wołowej . To danie proste jak prosty jest harmonogram dnia na wakacjach: zero wysiłku i maksymalna przyjemność. Danie wymyśliliśmy sami, tylko pesto podpatrzyliśmy u Karola Okrasy, którego, na marginesie, bardzo cenimy jako kucharza i osobowość telewizyjną. SMAŻENIE STEKA W sklepach trudno jest kupić pojedynczy(...)się równomiernie – a stanie się tak tylko wtedy, gdy będzie tej samej grubości w każdym miejscu. Co zrobić kiedy z jednej strony mamy ładny dwucentymetrowym kawał steka, a z drugiej cienki „ogonek”? Wystarczy obwiązać m ięso nitką bawełnianą, formując zgrabny, okrągły kształt. Im mocniej zacieśnimy nić, tym stek będzie grubszy. Steka podaliśmy z sałatką naszego pomysłu
Niedzielny kucharzkurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory - tak by pozostało soczyste. Na drugiej patelni podsmażyłam na maśle szpinak z dodatkiem odrobiny soli(...)sukcesu obiadu choć jednocześnie wiedziałam, że ja będę się zajadać ;) Na szczęście tym razem obawy okazały się zbędne i zajadaliśmy się wszyscy troje. Polecam. Pyszności. Wprawdzie danie nie należy do najbardziej dietetycznych, ale walory smakowe szybko uciszają wyrzuty sumienia. A poza tym z okazji Światowego Dnia Makaronu trzeba świętować przede wszystkim smacznie
Kuchnia po mojemuprzysłowiową kropką nad „i” są oczywiście najlepszej jakości parówki. My stawiamy na parówki z szynki Henryk Kania . Idealne od tak na śniadanie oraz jako dodatek do wielu dań. Spróbujcie. Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami Składniki: 1/2 dużej żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania(...)wody (maksymalnie 1/3 szklanki), dodajemy drugą szczyptę bazylii i dusimy całość pod przykryciem aż papryka ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy delikatnie z resztą składników. Danie podajemy od razu posypane
Słodkie okruszkimiałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Składniki na 2 porcje: * 150 g makaronu pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam(...)drugą warstwę makaronu, a na to kawałeczki pomidorów suszonych. Wierzch posypałam obficie kawałkami sera żółtego i pleśniowego. Włożyłam do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką. Rezultat: była to najpyszniejsza z moich dotychczasowych zapiekanek!!! Bezapelacyjnie!!! Dodatek suszonych pomidorów i sera pleśniowego uczynił ze zwykłej zapiekanki wyborne danie. Po prostu pycha
Zdrowa Kuchnia Sowywyłożonej papierem do pieczenia. Układam je dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów. Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso
ClauditteMissCookingSałatka z dynią i salami to dietetyczna jesienna sałatka. Tą kolorową sałatkę można zabrać na drugie śniadanie do pracy
KuchniaWeDwoje.plPrzedwczoraj w kuleczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa
Parowar FacetaCynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż , a w tej kombinacji (cynamon+ryż(...)kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu
Sztuka gotowania w/g Samiryjakie dobre w smaku Nie za twarde, to dla tych co bronią się przed piernikami bez powodu Przez ten brak dodatków,wydały mi się najbardziej uniwersalne do przygotowania jakiegokolwiek dania. Nie są za słodkie, więc idealnie równoważą słodki krem w deserze. I kupcie od razu o jedno opakowanie więcej, bo jakimś dziwnym trafem pierniki same znikały i gdyby(...)ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy krem. Deser trzymamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/piernikowe-tiramisu/ MieszamWGarnku Artykuł Piernikowe tiramisu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugrudnia! Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań przygotowują własnoręcznie i tego samego dnia, ale ja się do nich nie zaliczam. Nie będę nikogo epatować tym, że zwykle w Wigilię jestem rano w pracy. Po prostu wolę(...)kompot z suszonych owoców a w drugim warzywa na sałatkę. Uwielbiam sałatkę jarzynową, mogłabym ją jeść codzienne. Kompot z suszu też jest wielce ok. A oto nasze przepisy sałatka i kompot 24.12 Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem
Ugotowane pozamiatanewięc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka
Karo in the Kitchen