drugie danie - 14640 przepisów (strona:288/976)

Musaka – grecka zapiekanka 35648

Mussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą(...)Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad

https:KKuchniaMniam
Pieczona ryba po grecku 123

Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi i czekam na nie cały rok. Dorsza, którego wybrałam, przygotowałam na parze. Ten zabieg powoduje, iż danie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej(...)podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy kolejną porcję sosu. Ponownie układamy rybę i pokrywamy całość sosem. Danie umieszczamy na kilka godzin w lodówce

Mango Papaja
TOUR SALON, 24.10.2014 POZNAŃ 174

odwiedzającym ciekawych ofert turystycznych, jakimi mogą pochwalić się dane regiony świata. Ponadto to okazja do zapoznania się z wartymi zobaczenia miejscami oraz zaczerpnięcia garści podstawowych i istotnych informacji na ich temat. Dzięki takiemu przedsięwzięciu, biznes turystyczny oraz klient zawiązują między sobą pewną więź, która umożliwia i jednym i drugim rozwój na wielu płaszczyznach. Jak wiadomo, podróże kształcą, uczą(...)przydatnych informacji. Niestety, coś nie wyszło. Rozumiem, że całe targi poświęcono podróżom i szeroko pojętej turystyce. Ale skoro mowa o kulinariach, niech to właśnie na nich skupi się dane spotkanie, a nie na wszystkim dookoła jedzenia.Turystyka i gastronomia są ze sobą ściśle powiązane. Jadąc gdzieś, z chęcią spróbujemy lokalnej kuchni, intrygujących smaków, nietypowych produktów, niezapomnianych potraw. W końcu

W kuchni Karmel-itki
Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią! 176

listkami jędrnej szałwii. Moje popisowe danie, idealne na śniadanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku, TO danie jest dla Ciebie! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: NA GOFRY: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - chili - kurkuma - 1/3 serka Apetina Pomidory i Bazylia(...)gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie.  5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce". 6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej 7. Całość posyp dodatkowo listkami bazylii.. 8. Serek możesz dodatkowo przełożyć do miseczki, rozmieszać łyżeczką i podać jako dip do gofrów ;-) A tak danie prezentuje się w pełnej krasie

SMYKWKUCHNI
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 141

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia(...)marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki. Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów. Sos – jeśli nie macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko do naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 209

grubość około 3mm. Wycinamy koła okrągłą foremką lub szklanką. Rozkładamy jedną warstwę piernikowych kół na papierze, w odstępach – pierniczki rosną. Na środek każdego kładziemy po pół łyżeczki marmolady, przykrywamy drugim kółkiem – niczego nie dociskamy!   Wybraną foremką, mniejszą od średnicy naszego koła – np. sercem, kwiatem, dużą gwiazdką, ale może to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie(...)się same. Nadziane pierniczki pieczemy na środkowej półce, w 175⁰C, w zależności od ich wielkości około 10-12 minut – starajcie się robić je raczej mniejsze niż większe, żeby dały radę upiec się w środku i nie spalić z wierzchu.   Studzimy je na papierze. Dodatkowo, dla ozdoby, warto pomazać je odrobiną lukru (albo klasycznego Royal Icing , albo szybką wersją

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 176

piekarnika, do czasu aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na dwie równe porcje i formujemy bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube – formowanie(...)posypałam go mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30-40 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio

Karo in the Kitchen
Bułki śniadaniowe 99

dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody  30 g drożdży świeżych 50 g maślanki  650 g mąki pszennej typ 650  100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ] 10 g soli 15 g octu(...)ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni  i piec na drugim poziomie od dołu przez 15  min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut. A tu bułeczki z samej mąki pszennej.. Te pyszne bułki piekły [ dziękuję

Moje domowe kucharzenie
Mikser kuchenny ręczny – przyda się w każdej kuchni 45

sprzedawców i klientów. Istnieje jednak przynajmniej jeden ważny parametr, który sprawia, że nie da się między nimi postawić znaku równości – mamy tu na myśli głównie różnice między mikserem ręcznym a mikserem planetarnym. fot. Pixabay Teoretycznie mikser z misą mocno przypomina mikser planetarny. W jednym i drugim przypadku mamy końcówki, misę i stojak na którym umieszczone jest urządzenia. Podstawowa

Żyję by jeść
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 84

pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę

okolicepalnika.pl
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 147

pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę

okolicepalnika.pl
Jajka faszerowane ćwikłą 163

tylko. Spróbujcie. Jajka faszerowane ćwikłą Składniki: (na 10 porcji, po drugiej stronie zazwyczaj stawiam jajka z majonezem lub innym nadzienie) 5 jajek 3 czubate łyżeczki ćwikły z chrzanem Rolnik* 1 i 1/2 – 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku szczypiorek *można dać więcej wg gustu i smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde kroimy

Słodkie okruszki
Pstrągi pieczone z warzywami 188

cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki 4 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 40 g masła

https:KKuchniaMniam
ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 362

takiego gorącego pączka do kawusi nigdy nie odmawiam ;) A czasem i sięgam po drugiego! A co z tymi, którzy są na diecie i skrupulatnie liczą kalorie? Mam rozwiązanie! Dziś przygotowałam przepisy na pyszne pączki w odtłuszczonej, dietetycznej, fit wersji! To nie żart! To na serio da się zrobić. Takie pączki z piekarnika smakują fenomenalnie i powiem Wam, że śmiało mogą

Ostra na Słodko
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 104

formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam   od razu cały ) na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę ( w oryginale teraz na warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą(...)śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html

Słodkie zapomnienie