temat właściwości zdrowotnych czosnku oraz jego zastosowań w kuchni oraz na wyjątkowy przepis na francuskiego kurczaka z 40 ząbkami czosnku. Spróbujcie go tylko, a stanie się Waszym ulubionym daniem na rodzinny obiad! Kampania "Moc Polskich Warzyw" "Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, biorą udział(...)różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Wiecie, że uwielbiam dania kuchni śródziemnomorskiej, które obfitują w warzywa oraz owoce. Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest spożywanie produktów sezonowych, wszak mieszkańcy Krety, na których stylu życia oparto ten sposób odżywiania
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniu jednego składnika i jego smaku z drugim, powstaje zupełnie coś nowego, zaskakującego podniebienie i zmysł smaku. Dlatego też gotowanie nazywam sztuką. W malarstwie łączy się kolory tworząc obraz, a w kuchni można tworzyć przez łączenie smaków arcydzieła smakowe na talerzu. W tym wydawałoby się pracochłonnym daniu i jakimś skomplikowanym nie ma nic trudnego, pracochłonnego czy rujnującego(...)papierem do pieczenia przecięciem w dół i posypać listkami tymianku. Przygotować pozostałe składniki na garnisz, by po wyjęciu sera z pieca od razu były przygotowane pod ręką do złożenia dania na talerzu. Owoce lychee obrać ze skórek, przekroić ostrym nożem na pół i oddzielić od pestki. Gruszki przekroić na pół i odkroić z nich gruby plaster (jeden plaster
Sztuka gotowania w/g Samirygłodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku lub pietruszki 2 łodygi sera naciowego kawałek pora(...)minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa . Mieszając smażyć ok 3-4 minut . - Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień . Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane
Eli Gotowaniesurowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania, po ten w saszetkach. Tylko jaki wybrać do obiadu? Raczej odradzałbym ryż biały. Owszem, jest to najtańszy rodzaj ryżu, jednak poprzez poddanie go procesowi polerowania traci znaczną większość składników odżywczych. Drugi najpopularniejszy i dość(...)zdrowie. Najzdrowsze odmiany ryżu, to ryż brązowy – pozbawiony jedynie niejadalnej skórki, ryż czarny – bogaty w przeciwutleniacze i witaminę E oraz ryż czerwony będący bogatym źródłem błonnika. Do dania, które dzisiaj prezentuje wybrałem ryż paraboiled, jednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu
Jacob Tastesziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)które po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną sos. Ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy na deskę do odparowania. Czekamy do czasu gdy ostygną na tyle, by dały się wziąć w rękę i nie parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie
Karo in the Kitchenchciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu, np. jabłkowego sól, pieprz do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie, do drugiego garnka wlać wodę(...)postąpić z kolejnymi jajkami. Na talerze rozłożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę, a na sam środek przełożyć jajka w koszulce. Całość posypać posiekaną zieloną pietruszką, a jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Danie od razu podawać
Ugotowaćpozytywnie zarówno na nasze funkcje fizyczne, jak i intelektualne. fot. Pixabay Twórcą terminu, „adaptogen” był rosyjski naukowiec Lazarev. Koncepcja adaptogenu została poszerzona przez Brekhmana i Dardymova. Według nich, żeby daną substancję można było zaklasyfikować jako adaptogenną, powinna ona spełniać trzy kryteria: – nie może być toksyczna dla organizmu, nie może zakłócać jego prawidłowego funkcjonowania; – powinna przyczyniać się do wzrostu odporności(...)jako panaceum na wszystkie dolegliwości i spodziewać się cudu. Z drugiej strony nie oznacza to jednak, że adaptogen ten nie działa na nas wcale. Najlepiej udowodnione jest jej działanie zmniejszające poziom niepokoju i stresu. Bardzo ważne jest kupowanie jej ze sprawdzonych źródeł i sprawdzenie, czy dany suplement jest standaryzowany (mówiąc najprościej – jaka jest w nim ilość substancji
Żyję by jeśćfantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki świeżego rozmarynu(...)stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły. 5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać same lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego
DefinicjaSmakudrugiej strony). Ale wracając do foremek. Rurki (po zużytej folii) tniemy na kawałki po ok. 9,5 cm (z jednej otrzymamy 3) i zawijamy (pakujemy) w folię aluminiową (prostokąt o wym. ok. 14x30cm). Dodatek mleka w proszku spowoduje, że śmietana nie podchodzi wodą. Sposób ten podała w jednym ze swoich programów Pani Ewa Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam(...)jednej, a co niektórym będzie trudno nawet na dwóch. Rurki przygotowane w ten sposób (już nadziane śmietaną) nic nie tracą – ani na smaku, konsystencji, czy wyglądzie - nawet na drugi dzień. Ciasto nie chłonie wilgoci od śmietany, a śmietana nie podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania
mojewypiekiinietylkoPizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie(...)tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym
Niedzielny kucharzpierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś ciężkim np książką. Gotowy deser odstawiamy na kilka godzin lub na noc w chłodne miejsce. Artykuł Pischinger + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaMniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować kulinarne arcydzieło. O tym daniu na pewno jeszcze Wam napiszę. Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden. Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak oliwy i nie wyobrażacie sobie życia(...)Wyborcza Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio Carluccio i Genaro Contaldo Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte
Chilli Czosnek i Oliwateż nie – użyjemy tego co mamy w domu). Drugi sukces jest taki, że w tym roku, w przeciwieństwie do zeszłego Luluś nie zeżarł żadnej bombki I Miłosz szczęśliwie też nie! Co nie było wcale takie oczywiste – zwłaszcza, że wyrosły mu cztery jedynki i gryzie wszystko co się da (u nas stan uzębienia na szczęście bez zmian ;-)). Już(...)górki). Wiele osób (z tego co do nas piszecie) skorzystało natomiast z naszych przepisów! To miód na nasze serca! Dziękujemy za wszystkie przesłane fotki. Poprosimy o kolejne! Wasze dania wyglądają lepiej niż nasze!❤️ Niektóre Wasze dania według naszych przepisów Wielkie dzięki także za wszystkie komentarze na blogu – a jest ich już prawie 500! To chyba nasza szczęśliwa
Niedzielny kucharzProsta i smaczna sałatka na bazie zielonego miksu sałat. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. 2 garście zielonych sałat ze szpinakiem 1 jajko 1 awokado 1 pomidor 100 g twarogu wędzonego DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz czarny Jajko(...)Awokado obkroić w połowie, przekręcić i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Całość polać przygotowanym dressingiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , pomidory , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamwszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki zalewy z pikli żeby całość rozcieńczyć i wzmocnić w smaku. Jedną czwartą sosu odkładamy – na później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując(...)dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy całość startą mozzarellą, w dłoniach rwiemy na mniejsze kawałki mozzarellę w kulce. Na pizzy rozkładamy odsączone z zalewy pikle. Zostawiamy ciasto z nadzieniem do drugiego wyrastania
Karo in the Kitchen