wątpliwości co chce na śniadanie - chleb z masłem i awokado. II Śniadanie 10:30 Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Zupa 13:00 Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę(...)zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać. II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBiała kiełbasa zapiekana z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam(...)odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę i mleko rozmieszane z mąką. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy chrzan i mieszamy. Wylewamy na kiełbaski tak aby w połowie były zakryte. Danie zapiekamy w piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolijeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt(...)innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń włożyć do dużego naczynia, zagnieść na gładką
Poezja Smaków - blog kulinarnykilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę. W przepisie poniżej danie przygotowane jest jako kompletny, samodzielny posiłek. Jako taki jest(...)odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę. Ryż przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na smażony żółty ryż . Pomidory do sałatki kroimy na 2-4 mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny
Kulinarna Pokusapatelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami, mięso nabierze ostrości i "przegryzą się" smaki ;) Danie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno
Emskie Smakidać mięsu przejść przez około godzinę w lodówce. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużą ilość (około łyżki stołowej) tłuszczu. Przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony. W trakcie smażenia obsypujemy go pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Przekładamy całość do wysokiego garnka. Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni drugi(...)podgrzewamy niezbyt dużo oleju i wrzucamy na niego zmiażdżony ząbek czosnku w łupinie. Gdy się zrumieni, wyjmujemy go i na tłuszczu szklimy cebulę oraz grubo posiekany drugi ząbek czosnku. Dodajemy na patelnię również otartą skórkę cytryny i podczas smażenia całość dobrze mieszamy. Do mięsa w garnku wlewamy taką ilość wody, by pokryła je z dwu centymetrową nadwyżką
Kuchenna Kontrrewolucyaoczywiście wymarzony tatuaż – wczoraj zrobiłam jego drugą część i teraz już coraz bliżej tego wymarzonego rękawa! A potem … na wiosnę … jak tylko zrobi się na tyle ciepło, żeby paradować w krótkich rękawkach ( i oczywiście chwalić się tatuażem :D )… dom otworzyć na oścież … wywalić wszystko co się da za okno … planuję remont! Remont, który(...)Zieleń jako zieleń jest oczywiście przepiękna , ale do takiego koloru ścian nie dość , że nic mi nie pasuje to jeszcze łeb zaczyna boleć :D W jednym zieleń … w drugim fiolet … ( dobrze, że chociaż trzeci w beżu :p ). Teraz marzy mi się coś bardziej surowego … bardziej eleganckiego i w nowoczesnym stylu. Teraz już wiem czego chcę
Ostra na Słodkopóźno. Jak już nie raz pisałam, pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z tym jestem nauczona wykorzystywania każdego okruszka . Dlatego od niespełna 40 lat co drugi dzień mój obiad składa się z części które zostały poprzedniego obiadu. Aczkolwiek zdarza się że wkładam pozostałości do słoika i pasteryzuje. NIE mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku(...)jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad
Eli Gotowanieistnieją strony internetowe z informacjami o dniach targowych (np. klik ), ale podane tam dane mogą okazać się nieaktualne i możecie wybrać się na darmo, jak my w pierwszym tygodniu naszego pobytu, gdy mieszkaliśmy w okolicach Empoli. Najlepiej więc zasięgnąć informacji u miejscowych. W miejscu naszego drugiego noclegu (Torrite di Siena) otrzymaliśmy listę od naszej gospodyni. Zdjęcia, które Wam pokazuję, pochodzą(...)sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony. Gdy jestem na targu
Chilli Czosnek i Oliwa250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy. Do drugiej miski (lub miski przy mikserze) wrzucamu(...)części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa z oliwek Umyte(...)piórka, a twaróg pokruszyć, dodając wszystko po kolei do pomidorków. Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg
https:KKuchniaMniammalinami dokładnie mieszając. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym. Tak przygotowane masy wlewamy do pojemniczków na lody, nakładamy pokrywki z patyczkami i wstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. ( Opcjonalnie zamiast pojemników na lody możemy użyć pojemniczki po jogurtach). Artykuł Lody na patyku + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniawersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny - w piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest odrobinę smaczniejsza(...)wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz, a to danie to po prostu urozmaicenie menu jaglanego. Polecam również pyszne chlebki z kaszy jaglanej, pasztety ale nie tylko . Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były
Smaczne Zdrowepatelni i studzę. Drugą część lekko podlewam wodą i duszę do miękkości, około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos. Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak(...)wykładam grzyby. Ponieważ jakiś czas wcześniej zdjęłam je z patelni, masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu
Pichceniomanianiezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis. Biryani wegetariańskie z ryżem basmati(...)ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy po wyjęciu z piekarnika :) Życzymy smacznego
vegetanie