czasu (i pomysłu) na obiad to mam dwa dania, które ratują mnie z opresji. Moje Miśki zawsze są zachwycone, może dlatego że tak często robię te potrawy ;-). Pierwsze to ryż z pieczarkami ( tu jest link ) a drugie to właśnie makaron ze szpinakiem. Naprawdę zawsze znajdzie się u mnie lodówce szpinak lub pieczarki. Przygotowanie tego obiadu zajmie
greenscarfsprawdzić, czy na pewno są one niesiarkowane – czyli proces suszenia przebiegał naturalnie. Oczywiście drugą ważną informacją jest fakt, że owoce nie zawierają dodatków, barwników i konserwantów. Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil Morele możesz wykorzystać też do wielu innych innych dań. Link do moreli – https://wesoil.pl/bakalie/830-morela-suszone-naturalnie-500g-niesiarkowane.html Składniki: 250 g mąki 200 g suszonych
Via Gustonajnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-) Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mleka ja dałam 2% 70 g maki ryżowej 60 g maki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować
kruche babeczkipochlebnych opinii na temat tej serii. Ja nie krytykuję jej zupełnie, może za jakiś czas dam jej (i sobie) szansę i do niej wrócę? Nie wiem. Wiem jedno – tych „może” w odniesieniu do „Pamiętników wampirów” jest sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz
W mojej kuchnifasolką szparagową, oczywiście wszystko ugotowałam na parze, no bardziej fit to się chyba nie da Taki obiad to jest dobre rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, bo ziemniaki można spokojnie ugotować dzień wcześniej, a samo ich przygotowanie zajmuje max 15 minut. Jest to druga potrawa w tym tygodniu , którą uwaga: pochwaliła moja mama i chciała przepis, więc albo osiągnęłam już
greenscarfzdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań
Milion Smakówmleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację, a jeśli zostanie na drugi dzień, to idealnie wpasuje się na śniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką
Jaglusiajajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić. W drugiej misce utrzeć na gęstą, białą masę jajka z cukrem. Wmieszać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera
Posadzone i zjedzoneprawda? Jednak nie zawsze ich używam, ponieważ mój Młodszy wydłubuje je z każdego ciasta. Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie i Starszego chałka jest wystarczająco słodka, Mąż i Młodszy ciągle postulują dorzucanie dodatkowej ilości cukru. Wszystkim naraz nie da się dogodzić. Jak to w życiu. Trzeba mieć w sobie opcję "kompromis". Dobrze
I tu będę miała takie teugotowanych w całości ziemniaków 125 g wędzonego surowego boczku 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze) cebula czosnek sól pieprz majeranek szczypiorek Wykonanie: Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu, bo wytopił się z boczku). Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko
zadanie-gotowaniegrubsza obrałam. Jak to widać na obrazkach podajnik zapakowałam na maxa, ile się dało i wycisnęłam sok. Potem przelałam do dzbanka blendera, dorzuciłam banan i wszystko razem zmiksowałam. Bananów nie wrzucam do sokowirówki z dwóch powodów: po pierwsze zapchałyby sitko, po drugie to szkoda mi tych owoców, lubię ich miąższ, a w takiej formie jaką tu proponuję
Blondynka Gotujekapusty kiszonej 4-5 ziemniaków cebula jajko sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/4 łyżeczki kminku Kapustę bardzo dokładnie odciskamy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy. Połowę ziemniaków ścieramy na tartce na dużych oczkach, a drugą połowę na miazgę. Cebulę ścieramy na miazgę. Wszystko dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju
kulinarnyswiatdomisody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g posiekanej czekolady ja dałam pół białej i połowę mlecznej 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać najlepiej mikserem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać
Kubki smakusię z cukrowego nałogu, jestem bardziej wrażliwy na słodycz i dla mnie to danie jest trochę za słodkie, więc bardzo lubię złamać jego smak goryczką oleju lnianego (którego kwasy tłuszczowe omega-3 są dodatkowym atutem). Wspominam to, mimo iż nie znam drugiej osoby, która by tak wydziwiała Ten przepis nie mieści się w rygorystycznym paleo
PaleoSMAKtylko przyrządzać potrawy kuchni bałkańskiej ale także poznałam historię dań. O ile łatwiej będzie mi wybierać dania, kiedy znajdę się na Bałkanach. Warsztaty przeplatane były ciekawymi serbskimi opowieściami. Czas płynął bardzo szybko, a wiedza i umiejętności kucharza zachwycają. Nikt nie wyszedł głodny. To moje drugie warsztaty w Masali. I powiem Wam: ja na prawdę
AZgotuj!Lubię ryby, ale jem je rzadko, bo moja druga połówka dostaje niemalże torsji już na sam ich widok. Swojego czasu starałam się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI
Życie zamknięte w smakukawałek miodowej tarty? Pyszności! TARTA MIODOWA Składniki na spód: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki, ja dałam pełnoziarnistą) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i również wstawiamy do lodówki - minimum 30 minut. Składniki na nadzienie
Życie zamknięte w smakuesencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem. 4. Kiedy upieczony spód wystygnie posmaruj kremem wierzch i dekoruj owocami. Schłódź w lodówce jeśli zdążysz przed łasuchami. Nie przykryłam drugim blatem kremu, bo zrobiłam taki sam z owocem granatu
AZgotuj!zależności jak słodkie chcemy) - kakao naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać więcej) Wszystko prócz kakao miksujemy razem (można wraz z kakao, jeżeli chcemy mieć całe czekoladowe). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pół masy serowej wylewamy na tortownicę, do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Dolewamy do tortownicy i widelcem staramy się zrobić
Be Fit Be Stronggdyby te lody nie były wyjątkowe. Zdradzę wam tylko, że do zdjęcia musiałam zrobić drugą partię... Jeszcze prostsze i równie smaczne: Moje Domowe Żelki Owocowe! Klik Dziecinnie Proste Domowe Lody C zekoladowe Składniki: eko mleko kokosowe puszka, eko czekolada 1/3 kostki (jesli dasz gorzką dla posłodzenia dodaj ksylitolu do wody), ciepła przegotowana woda 150 ml (ja osłodziłam
IzaGotujefarsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie. Do garnka z gotującą się wodą włóż całą główkę kapusty,wcześniej usuń głąb. Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody. Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki
Z Kuchni Do KuchniTaka rolada to dobra alternatywa dla gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :)) Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe. Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka(...)ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe
Walijskie PichcenieDzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt. Łososia uwielbiam i mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą
Gosia gotujeakcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko 14 lutego Nie zapominajcie o tym. A jednym ze sposobów ukazywani uczuć może być przygotowanie czegoś pysznego dla drugiej osoby. My zaczynamy Naszą walentynkową serie od przygotowania czegoś słodkiego. Składniki : 200g ciasteczek
cookplWykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa. Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją). Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki
Moje pyszne gotowaniepuszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu) Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania
Walijskie PichcenieDanie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem
Smaczne ZdroweMozna rzec- MALMA byla na ETNIE ... Zatrzymamy sie na obiedzie w Catania, w drugim co do wielkosci miescie na Sycylii... Zabierzemy ze soba CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe
Z Kuchni Do Kuchnigodziny 23:59 dnia 27 czerwca 2014 roku. Proszę o zamieszczanie przepisów wraz w komentarzu pod tym postem. Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres KulinarneprzygodyGatity@wp.pl . Proszę o podanie w tytule "Konkurs Malma". Przepisy można również dodawać na funpagu mojego bloga na Facebooku(...)konkursu. 3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. 4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów, natomiast wpisy nie mogą występować jeden po drugim. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą
Kulinarne przygody Gatityłyżki śmietany 18% 2 cytryna, 4 łyżeczki kakao. Do garnka dać wodę, masło i cukier. Wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Przestudzić i dodać pozostałe składniki oprócz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do dwóch keksówek. Drugą część wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze
Praktyczna plrada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego
Świat Smakupęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne (ja miałam trochę rurek, trochę świderków więc wykorzystałam jedno i drugie - świderki były dużo lepsze) 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki niewielka ilość masła niewielka
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczki soli ~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ 3 i 1/4 szkl owoców (ja dałam maliny,jeżyny i nektarynki) ~ kilka kropli olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego W jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodać
Smaczne Zdroweinnych ma miejsce ona od czasu do czasu. My zaliczamy się do tej drugiej grupy, jednak jeśli już zbliża się czas takiego celebrowania wszystko musi być zapięte na ostatni guzik. Grono rodziny jest dla nas bardzo cennym jury pod względem smaku dań, dlatego też zawsze robimy wszystko by takie miłe spotkanie zaakcentować czymś bardzo smakowitym! Dziś zapraszamy
Symfonia SmakówPrzyprawionego dorsza zaczęłam podsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200(...)kolejnych tras, którymi porusza się Bestia i śledczy. Mnie chwilami mocno mroziło. Od przeczytania drugiego tomu serii minął ponad rok. Nabrałam więc dystansu do serii z Forstem, w grudniu zagłębiając się w "Czarną Madonnę". Muszę przyznać, że to dobrze zrobiło, bo nie wiem, czy dałabym radę przeczytać wszystkie książki za jednym zamachem. Została mi jeszcze "Deniwelacja", o której dowiedziałam się
Weekendy w domu i ogrodziesmak i nazwę, w której najchętniej zmieniłabym jedną literkę. Wtedy wszystko byłoby jasne :) Chłopaki zjedli obiad ze smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe. 4 filety z amura 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 słodki ziemniak batat 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki tymianek(...)gdzie jest najgrubsza. Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę. Idealnie się usmaży na patelni Ambition :) Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki. To danie rewelacyjnie będzie wyglądać na porcelanie od #Ambition . Wtedy wiemy
https:KKuchniaMniamposypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao. Artykuł Tiramisu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaręki. Udka z kapustą kiszoną to wyjątkowo wdzięczne w przygotowaniu danie. Poza tym jest to świetny pomysł na niedrogi i syty rodzinny obiad z piekarnika. Każdy, kto pitrasił już udka w kapuście doskonale wie, że to wyjątkowo pyszne połączenie smaków. Jeśli przygotujemy do tego dania ziemniaki gotowane lub ziemniaki pieczone, mamy pełnowartościowy świetny obiad. Przepis(...)kapusty użyć pieczarek lub grzybów leśnych. Te drugie sprawdzą się zarówno mrożone jak i świeże, jeśli oczywiście sezon na to pozwala. Wystarczy ich ok 300 g. Najlepiej grzyby podsmażyć wtedy również na maśle i dodać do kapusty jak w opisie powyżej. Polecamy również inne nasze przepisy na dania z piekarnika. Sprawdzą się min. Wiejska zapiekanka z mięsem
Kuchnia Na Wypasiepatelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę marynaty ze słoika z nim stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój
Oka w rosole czyli KaFka gotuje