niewiele zmieniałam z nadzieją, że w końcu pączusie mi wyjdą takie jak trzeba. Drugie podejście do pączków uważam za bardzo udane a za rok mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej. składniki: 4 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 6 dużych żółtek, ja dałam 7 bo miałam mniejsze jajka 60 g drożdży 1 szklanka letniego mleka(...)szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze więc składniki przygotowałam wieczorem i zostawiłam
Monia miesza i gotujemożecie potraktować jako ciekawostkę, zaś stosować się przede wszystkim do tego, co napisałam w ramce da początkujących. Oliwę nalejcie do małej szklaneczki i lekko ogrzejcie trzymając w dłoniach (optymalna temperatura to 28 stopni C). Naczynko powinno być przykryte przykrywką lub zakrywa się je drugą dłonią. Dzięki temu udaje się zatrzymać nieco aromaty oliwy i będą one łatwiejsze do identyfikacji(...)oleje roślinne nie są badane organoleptycznie? Po prostu nie ma takiego obowiązku. Według mnie ta dbałość o walory smakowe to ogromna przewaga oliwy nad jakimikolwiek innymi olejami roślinnymi. Dajcie znać, czy próbowaliście kiedyś samej oliwy z oliwek? Co myślicie o metodzie jej degustacji? Napiszcie mi koniecznie w komentarzach pod postem! Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwapracę jelit i działa oczyszczająco. Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy. Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyTłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne. My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek(...)dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić. Drukuj Golonka pieczona w piwie i miodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bawarska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie i pieczenie 3 godz. Kalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu
ProstePesto.plzmiana :)Choć mam jeszcze drugie tyle do zrzucenia , nie martwię się już.Wreszcie nie mam zwalków na brzuchu i wchodzę w ulubione ubrania ,nieliczne ale to już coś.Zapraszam i nie poddawajcie się:).Następny rok też z dietą , ale może już mniej tak dietetycznej ,tylko bardziej zrównoważonej.Zapraszam!. Danie ma 416 kcal. Na jedną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: jagody , mascarpone , wafle tortowe
https:KKuchniaMniampryzmat którego zwykliśmy oceniać wszelki inny drób. Poniżej zamieszczamy więc nieco użytecznych porad dla tych, którzy chcieliby urozmaicić swoją kuchnię o dania z kaczki, ale nie wiedzą od czego zacząć. Zachęcamy, aby wykorzystać również nasze przepisy na dania z kaczki . Spis treści Odmiany dostępne w handlu Rozbiór kaczki Pieczenie, smażenie, gotowanie… Kaczka pieczona Kaczka smażona Inne sposoby(...)cechą charakterystyczną jest względnie duża ilość tłuszczu, choć w praktyce różnie z tym bywa. Jako taka nadaje się jednak dobrze np. na pasztet, ale jeśli używamy ją do innych dań pamiętajmy, aby niezależnie od sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem
Kulinarna Pokusawiele czasu nie było, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i na tyle bogatego w smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki (na 2-3 porcje): filet czarniaka 200 g pora łyżka sosu chili łyżka sosu teriyaki 2 łyżki oleju łyżka masła nasiona kolendry(...)obsmażyć czarniaka. Po odwróceniu ryby na drugą stronę wrzucić na patelnię pokrojonego pora. Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć na talerzyk. Do pora dodać sos chili i sos teriyaki. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Na talerze wyłożyć najpierw pierzynkę z pora, a potem rybę. Podawać z cząstkami cytryny, by danie skropić sokiem
Weekendy w domu i ogrodziepapieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aby masa równomiernie się rozłożyła, na cienki placek. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie kroimy na małe kwadraty i czekamy aż całkiem zastygną. Artykuł Domowe sezamki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaspokojnie to przez cebulę, którą też starłam. Placki usmażyłam, danie skończyłam. A wiecie dlaczego? Bo normalnie strasznie się napaliłam na te placki! To wszystko przez książkę "Nowy Jork na talerzu". Ta książka zakochała mnie w sobie, że jadę przepisy jeden za drugim, a rzadko się to zdarza. Placki smaczne bardzo, ale żeby(...)sadzonych. Jajka sadzone wiadomo jak smażyć, na ten temat nie będę się rozpisywać, oczywiste, że żółtko powinno pozostać płynne. Kiedy usmażyłam placki i jajka najnormalniej w świecie poskładałam danie tak jak to widać na obrazku. Można posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO
Blondynka GotujeTe babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku
WiszniówkaCi, który znają mnie już trochę wiedzą, że preferuję potrawy proste w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu, a przy tym gwarantujące wspaniały efekt wizualny
WiszniówkaDzisiaj będzie po francusku! Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉 Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres
Wiszniówkazrezygnowałam z jedzenia mięsa i szukałam jakiejś alternatywy dla kotlecików, które można by podawać na obiad. Tak trafiłam na przepis na wegeburgery z marchewki , na stronie Jadłonomii. Zainspirowana tym daniem, postanowiłam przygotować podobne wegeburgery, tym razem z buraka. Pozmieniałam nieco proporcje, zamieniłam składniki na bezglutenowe, poeksperymentowałam z przyprawami i wyszły naprawdę pyszne. To co, macie ochotę spróbować? Wegeburgery(...)wcześniej piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie, obracamy je delikatnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut, po czym wyciągamy je z piekarnika. I to już wszystko. Nasze wegeburgery z buraka są już gotowe. Możemy je teraz podać jako danie obiadowe w towarzystwie ulubionej surówki lub przy ich pomocy, przygotować
Okiem Blondynki by McBlondinich i porozdawać na lewo i prawo. No dobra, jeden słoik zostawiłam dla siebie, całość naprawdę dobrze pachniała. Mieszankę suszonych warzyw spokojnie kupicie online. Znając życie i stacjonarnie gdzieś da się je dostać, mnie się nie chciało szukać. Jak się uprzecie, sami też ją zrobicie, ja póki co się nie podejmuję. Kupiłam więc warzywa, zioła, trochę przypraw. Postanowiłam suszony czosnek(...)średnio na jeża. Niepotrzebnie wrzuciłam wszystko do rozdrabniacza. Suszone zioła w ogóle były niewidoczne. Marchewka tymczasem prawie wcale nie zmniejszyła objętości (naprawdę dzielnie broniła się do samego końca). Podejście drugie opiszę Wam na dole, pod składnikami. Jak sobie teraz tak myślę, to może nie była to niczyja wina, tylko wina sprzętu kuchennego. Moja rozdrabniarka nie jest jakiejś super
Kardamonovy