Randka. Deser. Pierwsze skojarzenie na szybko – kawa i lody. A połączenie jednego z drugim? Rozkosz dla podniebienia. Domowe lody kawowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania. I tak naprawdę tylko z trzech składników. Dla nas to deser idealny – i na domową randkę, i bez okazji. Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Mleko(...)śmietana zacznie zachowywać się jak piana z białek i zacznie na wierzchołku ubijaczki tworzyć tzw. miękkie szczyty (‘soft peaks’). Na tym etapie warto pamiętać o tym, że nie da się odratować śmietany 36% po przebiciu – wyjdzie Wam z niej masło. Pilnujcie śmietany podczas ubijania i nie zostawiajcie miksera włączonego bez kontroli. Bijemy śmietanę tylko do momentu opadających wierzchołków, nie zupełnie
Karo in the Kitchendokładnie obtaczać w nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Przystawki Tagged: filet z kurczaka , płatki śniadaniowe
https:KKuchniaMniamczekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę na drobno. Na początku może Wam się wydawać, że wody jest zbyt mało. Nie dajcie się zwieść – ciasto będzie takie, jakie powinno być. The post Cassatelle di Agira first appeared on Proste przepisy
Proste-przepisy.plbrukselkę też mamy, czy jak to Nina nazywa minikapustki. Jest to w sumie danie jednogarnkowe, jeżeli nie liczyć gotowania kaszy, w każdym bądź razie polecam kaszę ugotować dzień wcześniej, a w międzyczasie przygotować brukselkę i wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień wszystko wymieszać i po 30 minutach obiad gotowy. Składniki na 4 porcje(...)nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez 25-30 minut, przez ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywę, dzięki czemu brukselki lekko się przyrumienią. Gotowe danie podawaj posypane podprażonym słonecznikiem i posypane pietruszką. Smacznego! ps. Smakuje wyśmienicie na zimno, więc jest to idealne danie do zabrania w pudełku
greenscarfcena, cena, cena WNIOSKI: Bez MIX MAX da się żyć. Nie wydaje mi się jakiś specjalnie niezbędny w kuchni, ale przyznam, że dość przydatny. Nie na każdą kieszeń, bo cena jest wysoka, ale tu nie będę wnikać, bo dla jednych wyda się głupotą wydać 59 zł na ten pojemnik, a drugim cena nie będzie przeszkadzać. Każdy ma prawo
Blondynka Gotujesprawdziliście czy amerykańskie danie przetransformowane na niemiecką nutę jest zdatne do przełknięcia. Oczywiście nie obyło się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek Wielbiciele kiszonek proszeni(...)następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe
Nerds Kitchenjajko, wrzucamy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy razem widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze(...)gałkownicą do lodów – odmierzam nią identyczne, równe porcje. Gotową porcję szybko w dłoniach lekko ugniatamy formujemy w kulę, wrzucamy do miski z mąką, lekko spłaszczamy, przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy i na płaskiej dłoni otrzepujemy z nadmiaru mąki lekko w placek klepiąc i jednocześnie bardziej go spłaszczając – powinien mieć z 1,5cm wysokości. Gotowy odkładamy na deskę
Karo in the KitchenDzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki(...)pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje
e-PrzepisyKulinarneOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOT J Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca(...)roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe
Mania Gotowaniatrochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki mimo podobnego wyglądu są mniej twarde oraz mniej pofalowane (jakby słabiej wysuszone). Przede wszystkim da się odgryźć kawałek i mimo żucia nie stawia tak silnego oporu jak cebulowe. Zapach(...)emocje. Nie wiemy jak pierwsza wersja smakowałaby w zupie ale to nie zmienia faktu, że obie jedzone solo odebrałyśmy inaczej. Zdecydowanie chlebek z kapustą i chia chętnie kupiłybyśmy drugi raz aby móc raczyć się nim w naszym ulubionym kremie warzywnym. Jednak z powodu słabej dostępności cieszymy się ogromnie, że mogłyśmy ich spróbować dzięki uprzejmości Asi :) Chlebki z cebulą Ocena
Candy Pandasefekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki: 1 jajko(...)minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe miejsce na około godziny. Cebulkę drobno siekamy, tak samo robimy z suszonymi pomidorami, tuńczyka odsączamy. Teraz najciekawsza część, czyli formowanie
KasiaiKrzysiu.pldrugie smaki potrawy nie odparują. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną kiełbaskę odsączoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Powiem Wam że moja rodzina się zajadała tym daniem, naprawdę polecam. Jeśli lubicie dania bardziej tłuste to możecie dodać więcej masła lub oliwy. Danie wybornie smakuje z kapustą
Sama słodycz i szczypta chilimnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była bez dodatku węglowodanów, tylko mięso i pokrojona kapusta- pychotka! Do drugiej wersji zamiast tak jak zawsze ryżu dodałam niepaloną kaszę gryczaną (którą się ostatnio zajadamy, dla tych , którym nie odpowiada smak kaszy gryczanej polecam kaszę gryczaną niepaloną- jest pyszna, mnie(...)jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia
Smaczne Zdrowejednej czy drugiej stronie polecam posłuchać debaty ekspertów, ale nie rządowych czy związkowych tylko naukowych :) Przejdźmy zatem do tematu. Kuchnia śląska to nudne weekendy. W sobotę mielone, a w niedzielę rolada z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Za to w tygodniu mamy dowolność. Możemy wybrać z całej gamy tanich pożywnych dań. Takie danie
Kryzysowa Książka Kucharskatemat poolish, a po drugie pogoda jest dzisiaj cudownie wiosenna. Ponad dziesięć stopni, słoneczko przygrzewa ciepłymi promykami, wiatru nie ma - nic, tylko się cieszyć. Ptysia z nieukrywaną radością wybrała się ze mną na spacer, i w sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już. Na myśl
Pożeraczka, czyli raz adobrze