jajko, wrzucamy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy razem widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze(...)gałkownicą do lodów – odmierzam nią identyczne, równe porcje. Gotową porcję szybko w dłoniach lekko ugniatamy formujemy w kulę, wrzucamy do miski z mąką, lekko spłaszczamy, przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy i na płaskiej dłoni otrzepujemy z nadmiaru mąki lekko w placek klepiąc i jednocześnie bardziej go spłaszczając – powinien mieć z 1,5cm wysokości. Gotowy odkładamy na deskę
Karo in the KitchenDzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki(...)pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje
e-PrzepisyKulinarneOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOT J Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca(...)roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe
Mania Gotowaniatrochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki mimo podobnego wyglądu są mniej twarde oraz mniej pofalowane (jakby słabiej wysuszone). Przede wszystkim da się odgryźć kawałek i mimo żucia nie stawia tak silnego oporu jak cebulowe. Zapach(...)emocje. Nie wiemy jak pierwsza wersja smakowałaby w zupie ale to nie zmienia faktu, że obie jedzone solo odebrałyśmy inaczej. Zdecydowanie chlebek z kapustą i chia chętnie kupiłybyśmy drugi raz aby móc raczyć się nim w naszym ulubionym kremie warzywnym. Jednak z powodu słabej dostępności cieszymy się ogromnie, że mogłyśmy ich spróbować dzięki uprzejmości Asi :) Chlebki z cebulą Ocena
Candy Pandasefekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki: 1 jajko(...)minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe miejsce na około godziny. Cebulkę drobno siekamy, tak samo robimy z suszonymi pomidorami, tuńczyka odsączamy. Teraz najciekawsza część, czyli formowanie
KasiaiKrzysiu.pldrugie smaki potrawy nie odparują. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną kiełbaskę odsączoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Powiem Wam że moja rodzina się zajadała tym daniem, naprawdę polecam. Jeśli lubicie dania bardziej tłuste to możecie dodać więcej masła lub oliwy. Danie wybornie smakuje z kapustą
Sama słodycz i szczypta chilimnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była bez dodatku węglowodanów, tylko mięso i pokrojona kapusta- pychotka! Do drugiej wersji zamiast tak jak zawsze ryżu dodałam niepaloną kaszę gryczaną (którą się ostatnio zajadamy, dla tych , którym nie odpowiada smak kaszy gryczanej polecam kaszę gryczaną niepaloną- jest pyszna, mnie(...)jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia
Smaczne Zdrowejednej czy drugiej stronie polecam posłuchać debaty ekspertów, ale nie rządowych czy związkowych tylko naukowych :) Przejdźmy zatem do tematu. Kuchnia śląska to nudne weekendy. W sobotę mielone, a w niedzielę rolada z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Za to w tygodniu mamy dowolność. Możemy wybrać z całej gamy tanich pożywnych dań. Takie danie
Kryzysowa Książka Kucharskatemat poolish, a po drugie pogoda jest dzisiaj cudownie wiosenna. Ponad dziesięć stopni, słoneczko przygrzewa ciepłymi promykami, wiatru nie ma - nic, tylko się cieszyć. Ptysia z nieukrywaną radością wybrała się ze mną na spacer, i w sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już. Na myśl
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIhnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości. Składniki: - 300g halibuta ( u mnie filet) - 200g łososia ( filet) - 12 surowych krewetek - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 kopru włoskiego (fenkułu) - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 malutkiej dyni
Smaczne Zdrowewina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli(...)same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy odwrócić je na drugą stronę – jeśli zrobimy to wcześniej i na siłę oderwiemy produkt, zniszczymy jego wygląd (czyli mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą
Moja Delicjawina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli(...)same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy odwrócić je na drugą stronę – jeśli zrobimy to wcześniej i na siłę oderwiemy produkt, zniszczymy jego wygląd (czyli mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą
Moja DelicjaDziś orzechy pieczone, idealna przekąska do piwa, ale nie tylko. Można podać na stół gościom do przegryzania, albo podjadać je przy filmie. Są pyszne, a mnie smak urzekł na drugi dzień po upieczeniu. Spokojnie możecie użyć jednego rodzaju orzechów, ziemne, albo inne powszechnie dostępne. Ja użyłam takie jakie miałam. Polecam. Źródło: Olga Smile . Składniki: 2 szklanki orzechów ( ja użyłam(...)brązowe, takie jasno brązowe. Jak zobaczysz już taki kolor wyciągaj blachę/ formę z piekarnika. Teraz daj orzechom wystygnąć. Jak już będą zimne przełóż sobie do miseczki. Zanieś na stół gościom, albo otwórz piwko i przegryzaj sobie :) Powiem Ci tylko, że najlepsze są na drugi dzień. Jak chcesz zjeść je na drugi dzień, to przełóż wystudzone orzechy do pojemnika i zamknij
Blondynka GotujeLubimy śniadania, nawet bardzo! To najlepszy posiłek w ciągu dnia, no chyba, że liczymy też drugie śniadanie Od dłuższego czasu poszukiwałem idealnego przepisu na
PaleoLifeDziś hiszpański jednogarnkowiec: paella w wersji wegańskiej. Smakuje rewelacyjnie, a jest jeszcze lepsza drugiego dnia! Inspiracja od wegannerd . Składniki: 2 cebule 3 duże ząbki
Qlinarnie i Qlinarnie