toksyn, poprawia odporność, obniża cholesterol. To bogate źródło bakterii probiotycznych, bardzo pozytywnie wpływających na mikroflorę naszych jelit. Według magazynu Health kimchi uznane zostało za jedno z 10-ciu najzdrowszych dań na świecie. Właściwości zdrowotne ma prawie identyczne co nasza kiszona kapusta, jednak bogatsze jest w składniki poddane fermentacji - czosnek, imbir i chili. Tradycyjnie w skład kimchi wchodzą: kapusta(...)kimchi odbywa się w 3 etapach. Pierwszy to moczenie kapusty w solance. Drugi to przygotowanie pasty z przypraw i kleiku ryżowego. Trzeci ostatni to wymieszanie, odczekanie przynajmniej 2 dni i zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu. Jak jeść przygotowaną kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepadam za tą czynnością. Owszem, uwielbiam krzątać się w kuchni i piec, ale dania wytrawne... To już nie moja bajka. Nigdy w życiu nie usmażyłam steku, nie zrobiłam gulaszu ani nawet sałatki warzywnej (choć parę razy się do tej ostatniej przymierzałam). Po drugie, C. gotować uwielbia, co właściwie zamyka listę. Kiedy tylko ma możliwość, z radością(...)coś dobrego. Jakiś czas temu kupiłam w promocji dwie małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie) i nie musimy stosować żadnych wykluczających się diet (dieta bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegetariańska itp.). Po trzecie nie wszystkie super zdrowe dania, jakich próbujemy są smaczne(...)tortu? Lub namawianie i przekonywanie starszej babci lub dziadka, że makaron gryczany z wodorostami nori, to jest coś z czym koniecznie powinni się zaprzyjaźnić? :) Stąd na blogu taka różnorodność dań. Poza tym jestem zdania, że aby zdrowo się odżywiać nie trzeba rezygnować z wielu rzeczy. Wystarczy ograniczyć do minimum produkty mało korzystne dla naszego zdrowia (oczywiście nie mówię
Moja Delicjadoskonale zwłaszcza w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach usytuowanych od południa. Warto o nich pomyśleć również wtedy, gdy w danym pokoju pracujemy przy komputerze lub oglądamy telewizję. Rolety rzymskie zaciemniające wykonane są z ciężkich, grubych tkanin. Rolety rzymskie woalowe Rolety woalowe znajdują się na drugim biegunie rolet zaciemniających. Są lekkie, delikatne, półprzezroczyste. Przypominają firany. Doskonale prezentują się w jasnych kolorach
Żyję by jeśćponownego przetworzenia ugootwanej w esencjonalnym bulionie włoszczyzny jesy zapiekanka pasterska (shepard’s pie). Drugie życie warzyw z rosołu Zapiekanka pasterska to klasyk angielskiej, a w zasadzie szkockiej kuchni, który bardzo przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli
Niedzielny kucharzłyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka soku z cytryny. Spaghetti to bardzo szybkie i proste danie. Na patelni rozpuszczasz masło i wrzucasz obrane i wyczyszczone krewetki wraz z czosnkiem, smaż je około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W drugim garnku ugotuj makaron al dente. Odcedź i wrzuć do krewetek dodając sok z cytryny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyprawka szkolna już czeka, w pokojach porządek i nowe szafki na szkolne akcesoria. Pojemnik na drugie śniadanie i podwieczorek zakupiony... No właśnie. W przedszkolu mieliśmy zapewnione i śniadanie i obiad i podwieczorek. Można dyskutować o jakości i wartościach odżywczych tych dań, ale jednak żywienie dziecka do godz 16.00 mieliśmy zapewnione. W szkole mamy tylko obiad, więc
Kulinarne Inspiracjenaszło na mój dom, jeden z domowników z powodów zdrowotnych musiał przejść na dietę pudełkową, a drugi aby nie pozostać w tyle przeszedł na dietę bebio.pl, a ja aby ich nie kusić słodkościami itp musiałam również nieco zmienić nawyki żywieniowe. Wkrótce dam znać o efektach. A zatem dzisiaj moja propozycja na racjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym
Wylizany Rondelpołową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać czekoladą Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać! Daj znać czy tort przypadł Ci do gustu, a może masz jakieś inne sposoby na "fit" torty
coolinarnyoladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend. Oczywiście porządna rolada nie może się obyć bez nadzienia, dlatego dzisiaj proponuję wersję po włosku — z mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo
Food SquareTen przepis to prawdziwy hit i tak się właśnie zastanawiam, dlaczego dopiero teraz go publikuję? Powiedzmy, że najlepsze zostawiłam dla Was na wiosnę! Skoro więc wiosna
Wiszniówkasmakuje i wygląda bardzo przyzwoicie. Z drugiej strony: przepyszne! wspaniałe! niebo w gębie! wyśmienite! choć przełykając kolejne kęsy mocno szczypiemy się w kolano, aby bólem zagłuszyć niesmak w ustach i nie dać po sobie poznać, że to coś na talerzu totalnie nam nie smakuje. Co lepsze? co gorsze? Hmmm chyba ciężko dać jednoznaczną odpowiedź. Zły dzień w pracy, ktoś(...)woli i opieki. Daj sobie upust. Warto? Nie sądzę. Pamiętaj, że posiłek i wspólne spędzanie czasu w kuchni to coś na prawdę fantastycznego. Wtedy masz czas wylać swoje żale najbliższym i zaraz później zjeść coś dobrego przygotowanego od serca. Wylejesz z siebie złość, a powstałą w ten sposób lukę zapełnisz ciepłą zupą, albo innym smacznym daniem. I to jeszcze
Moja Mama Gotujecedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha
Calzonella.comjest proste, nieporównywalnie lepsze, tańsze i pozostałości z miąższu migdałowego można wykorzystać do innych dań ( np. ciasteczek albo pesto). Poza migdałami, do smoothie dodajemy kakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne! Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający
Cooking for Emily