panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście tak je lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy(...)maczamy dokładnie obrane pieczarki (pozbawione ogonków). Następnie obtaczamy je w mieszance mąk (z drugiej miseczki). Pieczarki smażymy na złoto z obu stron (u mnie na średnim ogniu). Podajemy od razu – same posypane poszatkowaną pietruszką ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Smacznego
Słodkie okruszkimałżeństwo uważane było za wyjątkowo udane. Pisarkę i dziennikarkę najczęściej można było spotkać na ulicy Królewskiej 3, gdzie prowadziła salon, w którym podawała wymyślone i przygotowane przez siebie dania. Była to jej oaza, do której zapraszała śmietankę towarzyską Warszawy. Większość współczesnej wiedzy o życiu Ćwierczakiewiczowej stanowią anegdoty i plotki. Mawiano o pisarce, że była bardzo skąpa (wszystko(...)więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie dania. W książce można znaleźć
Przepisy Aleksandrytyle z tych deklaracji zostaje. Duże lepsze są postanowienia krótkoterminowe. Gdzieś przeglądałam NR statystyki postanowień i na pierwszym miejscu razem na podium stoją odchudzanie i rzucanie palenia. Na tym drugim się nie znam, ale w tym pierwszym mogę coś podpowiedzieć. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor(...)temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby dać gorące nadzienie na omlet. Wtedy mamy pewność, że środek też się przesmaży i nie będzie surowy. A więc układamy dodatki na jednej połówce placka i przykrywamy drugą. Dalej dosmażamy pod przykryciem. Po kilku minutach można obrócić na drugą stronę. Smaczny, pożywny
Dieta moja pasjaBardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej
Moje domowe kucharzenieDawno nie robiłam tradycyjnych gołąbków, bo moi domownicy bardziej lubią te drugie: GOŁĄBKI INACZEJ . Ponieważ w sklepie zobaczyłam duże kapuściane głowy pomyślałam, że
Pani na deserRok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede
WiszniówkaCześć Wszystkim! :) Po wielokrotnym powtórzeniu przepisu z 2015 roku (który znajdziecie tutaj ) wypracowałam drugi, moim zdaniem lepszy sposób na przygotowanie tego makaronu. W poprzednim przepisie
Bez CebuliZawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych
Kopystką po garachKolejny kompromis, który wyszedł smaczny ;) Tak to jest, jak jedna osoba chce to, druga tamto ;) Pyszne zagospodarowanie mięsa z drobiowego rosołu. Składniki 500-600
R'n'G KitchenWrzesień zbliża się wielkimi krokami, więc jak większość rodziców i dzieci w wieku szkolnym, jesteśmy w trakcie kompletowania wyprawki. W tym roku chciałabym dobrze wybrać śniadaniówkę
WiszniówkaTakie jedzenie lubię.Chrupkość papryki z granulowany serkiem twarożkowym, pyszne! Danie ma 144 kcal. 1 papryka czerwna 120 g. 2 czubate łyżki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka szybka, prosta i błyskawiczna do przygotowania. Nadaje się na na drugie śniadanie jak i kolację. Polecam przed samym podaniem podgrzać piersi z kurczaka
UgotowaćKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię
Zdrowa Kuchnia SowyW ostatnim czasie bardzo rozsmakowałyśmy się w granoli. Jemy ją codziennie na drugie śniadanie :) Jednak żeby nam się zbytnio nie znudziła to za każdym
Kolizje Smakówchyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się(...)cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę
Czerwień i błękit