drugie danie - 14640 przepisów (strona:244/976)

Fasolka po bretońsku 167

czubata łyżka mąki • majeranek • olej • masło  Sposób przygotowania 1. • Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej na noc na drugi dzień odcedzić  wlać nową wodę i gotować do miękkości 2. • Cebulę boczek i kiełbasę pokroić w kostkę Na dużą patelnię dać kilka łyżek  oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni 3. • Do ugotowanej fasoli

W królestwie smaków Beaty
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 234

mnie co prawda były na kolację, ale to bez znaczenia.Ja co prawda nie miałam mąki pszennej razowej , więc dałam pszenną graham i zapomniałam o spryskaniu wodą..moje 3 bułeczki były posypane sezamem, a reszta bez niczego.Pyszne ..polecam..nawet na drugi dzień ..została jedna ,więc zjadłam ją na śniadanie. 300 ml ciepłego mleka 30 g (ok. 2 łyżki) masła 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Pyszne do pudełka 128

której jest jest około 80 przepisów na jedzenie, które można spakować i zabrać ze sobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia

GRUBY WAŁEK
Halloween Oczy z galaretki 490

warstwa jest bardzo cienka, można włożyć całość do lodówki) nakładamy jogurt. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą połowę oczu robimy bez źrenic – z samego jogurtu. Kiedy galaretki stężeją wyciągamy je delikatnie z formy – jeśli nie będzie się dało tego łatwo zrobić foremki można na moment zanurzyć w gorącej wodzie, uważając przy tym, żeby nie zalać

Ciastkozercy
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 114

najgrubszą część kurczaka. Jeśli odczytujemy 60 stopni, odstawiamy nieprzykryte mięso na 45 minut aby odpoczęło. III etap - drugie pieczenie Kurczak na tym etapie będzie raczej blady, dlatego na ostatnim etapie podkręcamy temperaturę w piekarniku na tyle ile fabryka dała. Gdy maksimum temperatury już mamy, włączamy termoobieg oraz, rzecz jasna, władamy do środka kurczaka na ok. 10 minut(...)trochę czasochłonne zajęcie ale warte każdej sekundy ponieważ dostajemy na koniec soczyste i kruche mięso. Wystarczy dodać ulubione dodatki jak np. kaszę jęczmienną, aromatyczną surówkę, białe winko i danie wyśmienite prezentujemy na stole. Zatem niech kurczę pieczone będzie częstym gościem na naszych stołach

Right Behind The Kitchen
Muffinki z truskawkami 171

ubita śmietana (1/2 szk.) z dodatkiem cukru( 1 łyżeczka)   Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszać składniki w obydwu miskach i do suchych dodać mokre. Ciasto ponakładać do foremek a następnie w środek każdej dać truskawkę i borówki, upiec w temperaturze 200 st. 30 min. Gdy muffinki się upieką i wystudzą udekorować bitą śmietaną

harrisa
Istenić - Slovenian Bubbles 105

Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest produkowane tylko w najlepszych rocznikach i w ograniczonych ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym

królestwo garów
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 156

dużo czasu, zniknięcie babeczek też nie zajmuje długo czasu, bo po spróbowaniu jednej trudno jest się oprzeć drugiej.  Babeczki udekorowałem w stylu angielskim, czyli kremem maślanym z cukrem pudrem, ale trochę zmieniłem składniki kremu i zamiast części masła dałem jogurt naturalny. Krem wyszedł pyszny i idealnie dopełniał babeczki orzechowo - pomarańczowe! Składniki: Babeczki:  3 jaja

Kuchnia Łukasza
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 609

Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już

Kto ugości moich gości?
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 125

smarówki z rozmąconego całego jajka. Następnie posklejać rogi każdego kwadratu i delikatnie przygnieść. Gotowe szlafroczki poukładać  jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast

Przepisy i porady kulinarne
ROGALIKI BUDYNIOWE 165

lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco!  Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 łyżki mleka 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Anna Starmach "Pyszne. Na każdą okazję" - recenzja książki 158

wydawnictwa Znak polubiłam od razu. Ośmiorniczki? Raki? Niezbędny do wykonania ser długodojrzewający, który sprowadzić można tylko z drugiego końca świata? Z radością stwierdzam - w tej książce tego nie znajdziesz! Dowiesz się natomiast jak tanio i szybko przygotować niebanalne dania: przystawki, dania główne i desery z produktów dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Książka "Pyszne. Na każdą okazję" podzielona jest(...)skomplikowany, bez obaw - autorka nie zostawiła nas bez pomocy. ;-) W takim przypadku na dwóch stronach szczegółowo opisuje kolejne kroki, wraz ze zdjęciami pozwalającymi jeszcze dokładniej go zrozumieć. Każde danie zostało sfotografowane a zdjęcia umieszczone na odrębnych stronach. Zdjęcia nie są przesycone ogromem niepotrzebnych dodatków i gadżetów. Prezentują to, co najważniejsze, czyli jedzenie

Szefowa kuchni
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 272

czasu aż nie będzie nam się rozpływał 2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i  brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę) 3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki. 4) Boki tortu(...)obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką. Smacznego

charlotte gotuje
Galareta drobiowa 145

Galareta to danie , które robimy  w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji.   SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka

W kuchennym oknie Ewy
Francuska zapiekanka cebulowa 136

posiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie(...)nagrody związane z wzięciem udziału w konkursie Kuchnia 24/7 organizowanym na portalu durszlak.pl i przejściem do drugiego etapu :) Patelnia od razu weszła w obieg i pomaga mi w przyrządzaniu codziennych posiłków, a pomysły na , mimo że większość z nich uwzględnia dania mięsne, jak widać, są inspiracją do urozmaicania także wegańskiego menu.      Jesień. Obserwuję zbliżającą się

Weganizm infantylny