pogubiłam która to już porcja się smaży :) a po drugie robiłam również małe pączuszki. Składniki: 1 kg mąki pszennej , 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych, 100 - 150 g cukru, 500-600 ml mleka, 7 żółtek, 6 łyżek oleju lub 100 g masła (ja dałam olej), pół laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego
Państwo Wojtczuk gotująjędrna, a po drugie zachowała swoją naturalną marchewkową barwę. I tu trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Marchewka ma podczas gotowania w wodzie pewną skłonność do tracenia swojej, nomen omen, marchewkowej czerwieni, która pochodzi od karotenu. Nie zawsze musi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze(...)przez organizm człowieka podlega przekształceniu na witaminę A, będzie dla nas łatwiej przyswajalny. Jest to prawdziwe również w odniesieniu do innych warzyw zawierających karoten, np. dyni, batatów czy pomidorów. Drugim ważnym dodatkiem jest cukier. Młoda marchewka pewnie będzie dość słodka, ale nie zawsze taka jest dostępna. Ta nieco starsza może mieć nawet lekko gorzkawy smak. Dodanie nawet
Kulinarna Pokusadokarmiać zakwas na którym piekę chleb, sporo ze starej jego zawartości trzeba usunąć. Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a można też usmażyć te pachnące chlebki, będą znakomite na śniadanie bo robi się je błyskawicznie albo jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Polecam gorąco. Aromatyczne chlebki żytnie zakwasowe z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić i odstawić do ostudzenia. W drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo
DietologOdstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną
Proste PotrawyPolecam zamianę zwykłej mąki pszennej na zdrowszą mąkę orkiszową. Dania wychodzą bardzo podobne w smaku, a zjadając orkisz dostarczamy bardzo dużo wartości odżywczych. Polecam przygotować więcej placków, ponieważ na drugi dzień, możemy do nich wymyślić dowolny farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około(...)olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel
JaglusiaTakie właśnie Walentynki powinniśmy świętować codziennie! Pomidory najlepsze są w sezonie, ale sprytne połączenie ich z innymi składnikami da (i tak) świetny efekt zdrowotny - trzeba sobie jakoś poza sezonem przecież radzić:-) Polecam nie tylko w Walentynki. Pasuje jako drugie śniadanie lub do śniadania. Taka porcja witamin w ciągu dnia jeszcze nikomu nie zaszkodziła;-) Kombinujcie z koktajlami, miksujcie warzywa
Zasmakuj Kuchniponiższy przepis. Nawet nie wiem, czy można to nazwać przepisem, ponieważ jest to coś wręcz banalnego. Ale z drugiej strony jestem dzieckiem późnej komuny i praktycznie żadna uroczystość rodzinna z mojego dzieciństwa nie mogła obyć się bez tego dania. Zresztą jest to też jedna z moich ulubionych przekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż
blog.moje-pasje.infoczasie złote i kruche wyjmujemy z piecyka i studzimy, najpierw na blaszce, po jakiś 10 minutach odłamując jedno od drugiego przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka nie są bardzo słodkie wbrew zawartości chałwy. W sumie można nawet dać łyżkę dodatkową miodu. Ciastka są całkiem zdrowe dzięki ziarnom, miodowi i przede wszystkim mące orkiszowej, ale pamiętać trzeba, słonecznik
I tu będę miała takie teszklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła jajko czekolada (dałam gorzką) Wykonanie: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać ostudzone masło. Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną
Kuchnia smakówkolorową, abstrakcyjną okładką, bo zostanie ze mną na długo. Mój Mąż zawsze powtarza, że najsmaczniejsze dania wychodzą mi wtedy, gdy improwizuję. Mamy ochotę na coś szczególnego, chcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa była udana, po jej przygotowaniu spisuję przepis w moim zeszycie. Mam dobrą pamięć
Chilli Czosnek i Oliwawypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną i owocami, coś takiego , a drugą z Lemon curdem i tą właśnie dziś Wam zaprezentuję. Przepis na Lemon curd ze strony Moje Wypieki , z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy
moj przepis naZapiekanki ostatnio często goszczą na moim stole. po pierwsze je lubimy, po drugie są szybkie do zrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć
O kuchni z uczuciemmniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować na najmniejszym gazie, pod przykryciem 10-12 min. następnie kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 min. Wyłączyć
Pelusiowa Kuchniapiekarnika na 25 minut. Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret. To danie ma tę zaletę, że jest równie smaczne (lub nawet bardziej) następnego dnia. Łatwo je zabrać np. do pracy na drugie śniadanie. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący
Smaki Ewynależy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże. Oczywiście, nie trzeba wykonywać kombinacji alpejskich i robić mąki w domu, można taką kupić lub dać odpowiednio tyle samo pszennej. W każdym razie – upieczcie drożdżówki ze świeżymi sezonowymi owocami, bo za chwilę ich nie będzie! Przepis powstał
bistro mamautrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone i wydrylowane owoce. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula
na moim stole...Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby zrobiła znowu taki chłodnik. Za ten smak bym dał się pokroić. Na letnie upały nie ma nic lepszego. Nooo, może poza porządnie schłodzonym piwem, ale jedno nie przeczy drugiemu, można i to i to. Potrzebujemy: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki (lub 1 duży) 500 ml kefiru
Marder&Marder Manufacturewodą i wysuszać. Warto również dodać, że parowar nie zajmuje dużo miejsca. Po włożeniu jednego pojemnika w drugi z łatwością mieści się do kuchennej szafki, gdzie będziemy mieć go zawsze pod ręką jeśli najdzie nas ochota na danie z parowaru. Polecam kupno tego urządzenia. Cena jest atrakcyjna a wykonanie i jakość naprawdę dobre
Szefowa kuchni