drugie danie - 14640 przepisów (strona:232/976)

Ser halloumi grillowany podany na rukoli z pomidorami suszonymi i oliwkami 423

grillowanej.W sam raz na przywołanie ciepłego klimatu , a dla niektórych również i wspomnień z podróży. Do przygotowania tego dania z serem halloumi potrzebne są nam jedynie świeże liście dowolnej sałaty, pomidory, oliwki oraz oliwa. Taka mała ciekawostka, drugim największym konsumentem tego przysmaku po Cyprze jest Wielka Brytania.   Składniki: 200 g sera halloumi 1 garść rukoli

Wino Francja Kuchnia
Spring rolls z quinoą i dżemem z rokitnika, pełne antyoksydantów i aminokwasów (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 121

orzechach włoskich, którym przypisuje się działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe,  a ponadto wzmacniają układ krwionośny. Takie danie można też zabrać ze sobą w pudełku do pracy, na uczelnię, albo na siłownię, świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie, lub posiłek po treningu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej trzykolorowej quinoy 4 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców

Quinoa Raz!
Smażone ogórki z frytkami 120

Dzisiaj z okazji święta konstytucji danie z kraju, który za bogatej historii nie ma, ale konstytucję uchwalił szybciej od nas. Przez co jesteśmy na drugim miejscu. Od tego czasu u nich za wiele się nie działo i ta pierwsza pozostała niezmieniona, a u nas uchwalono jeszcze kilka, bo każdy, kto trzymał na nas łapę

Kryzysowa Książka Kucharska
marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 171

zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!! nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki drobiowe z salami i serem 214

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest dla każdego. To jedno z tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet

Proste-przepisy.pl
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 167

weń nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z cukinii i pora. 222

czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka

zadanie-gotowanie
Nadziewane szyjki drobiowe 161

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone. Farsz należy doprawić według własnych upodobań. Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam. Można

Di gotuje
Schab z ananasem 193

kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką. Inspiracja

Kuchenne zapiski Edyty
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 217

Musaka (moussaka) to danie kuchni greckiej, choć tak naprawdę wywodzi się z Turcji. Podczas zeszłorocznych wakacji zwiedzałam Kretę i mniej więcej co drugi dzień spożywałam musakę . I nic w tym dziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę

W kuchni Katie
Konfitowane cytryny w soli 155

Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie. Drugi sposób: Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami

AZgotuj!
Babka Zebra na Coca Coli 124

pieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem

W Moim Magicznym Domu
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami 191

dłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę.   300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki

Jadło i czytadło
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 146

Halloween już tuż, tuż, więc na blogu przepisy z dyni prawie jeden za drugim. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni , ale tym razem zupa dyniowa z jarmużem i pistou. Podstawą tego dania jest oczywiście dynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami

codojedzenia