drugie danie - 14640 przepisów (strona:236/976)

Wątróbka jabłkowa- pieczarkowa 151

      Witam wszystkich bardzo serdecznie , bardzo dawno mnie tu nie było ,ale  druga połowa roku 2017 była dla mnie bardzo ważna

Mój Smak
Kurczak w ziołach pieczony w całości 145

Kurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć

Kuchnia Pokoleń
Placki bakłażanowe 123

Hej! Kiedy kupowałam bakłażany w sklepie, po drugiej stronie stoiska przyglądała mi się starsza pani. Patrzyła, patrzyła jak wybieram dorodne bakłażany i kiedy uśmiechnęłam się

Tylko pysznie
ZAPIEKANE TOFU Z WARZYWAMI - wegański "omlet" 189

Pierwszy raz od bardzo dawna kupiłam tofu. Na jego bazie przygotowałam drugie śniadanie: Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Pate z wątróbek kurzych z burbonem 146

Dzisiaj druga, a w zasadzie trzecia odsłona pasztetu na naszym blogu. Pierwszy był pasztet z samej wieprzowiny, później pojawił się typowy przepis na pate wietnamskie

slodkokwasnapl
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 148

W tak zwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i

Kolorowy Przepisownik
sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ryżem 153

                                   sałatka z kurczakiem Pożywna i smaczna sałatka, którą

Miód i pieprz
Coś jak paella, ale nie do końca;) 149

kurczaka  - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie) chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej(...)dodać szafran (3 kawałeczki) zaczekać, aż płyn się wchłonie - mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać drugą połowę rosołu, również mieszać od czasu do czasu, żeby ryż "wpił" cały płyn. Pozostawić wszystko na wolnym ogniu, niech powolutku dochodzi. Sprawdzić, czy danie jest wystarczające słone, jeśli nie można dodać odrobinę soli i pieprzu. Na osobną

Kulinarne Inspiracje
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 173

wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia. Po drugie - konsystencja! Ten serek jest kremowy nie tylko z nazwy. Jest delikatny, pozbawiony jakichkolwiek grudek, nie za rzadki i nie za gęsty. Nigdy nie wycieka, nie ma problemów(...)drugiej przepysznym szpinakiem, który nie może nie zachwycić. Do tego czosnek i zioła i uwierzcie nam, że nic więcej nie trzeba.  Wykwintny obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy dwa opakowania), ale i bazą do wykonania dodatku. Mowa o czosnkowym dipie z którym podawałyśmy nasze danie

Wypisz Wymaluj
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 112

jednej strony cytryna stanowi doskonały, niemal obowiązkowy, dodatek do łososia, a z drugiej czasami wydaje mi się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak, gdy po prostu zostanie on nią skropiony przed smażeniem. Dlatego też zrobiłem pewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy(...)smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem.  Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą.  Oto moja kolejna propozycja na grillowanego łososia norweskiego

Food Square
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 127

zaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 200 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon(...)podpiekamy ok 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyjmujemy jabłka. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 157

Dziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że nie trzeba wcale czekać aż zmiękną. One są takie, czyli mięciutkie, dosłownie kilka godzin po upieczeniu. Dlatego są to pierniczki dla zapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą” to chodzi(...)zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam. Dlatego pieczeniu ciasteczek, wykrawaniu i zdobieniu na calusi rok mówię już „dość

Arbuziaki
dietetyczne ciastka owsiane 184

potrawy, słodkości.  A te ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek i to nie tylko dla tych dbających o linię ! :) Składniki:  1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl mleka 1/4 szkl. oleju

charlotte gotuje
Domowe ciasto z cukinią 326

syropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał) 1½ szklanki mąki Wykonanie W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami 226

porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania z patelni , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Naleśniki, gofry, placuszki Tagged: gruszki , szpinak , twaróg

https:KKuchniaMniam