350g cukru z prawdziwą wanilią a nie jakiś chemicznych wynalazków My daliśmy 3 laski wanilii ale można spokojnie dać dwie i też będzie intensywny aromat a po wykorzystaniu części cukru można go uzupełni nowym . ESENCJA WANILIOWA. Drugą przydatną rzeczą podczas kuchennych szaleństw będzie esencja waniliowa. Składniki: - 250ml czystej wódki - 3 laski wanilii W przypadku esencji sprawa jest równie prosta
Kuchenne Wariacjebardzo sycące, a najlepsze, że można z nich wyczarować wspaniałe dania! Dzięki temu, że zaczęłam jeść więcej warzyw lepiej się czuję - moje wyniki się poprawiły etc. Co do drugiej części pytania - raczej nie mam takiego problemu, jeśli już to bardzo rzadko, albo kiedy się przejem :D I drugie pytanie, które zostało zadane dwa razy - Jaki był
breakfast of dreamsmomentami pikantnie i lekko kwaśno, ale też bez przesady. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwolennicy bardziej wyrazistych smaków dodali np. więcej kaparów do sosu. Taka sałatka jest łatwa w przygotowaniu i nie nie zajmie ono wiele czasu. To lekkie i średnio sycące danie, które najlepiej podać ze świeżą francuską bagietką (bułką
Kulinarna PokusaSałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko(...)mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego pod względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka
Kulinarna PokusaCannelloni w mojej kuchni pojawia się dość rzadko i zazwyczaj w kilku standardowych wariantach. Z drugiej strony soczewica ostatnio gości coraz częściej na moim stole. Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę
Milion Smakówowcze stadko. Od 6 dni trzy baranki hasają beztrosko kosząc nasz bardzo obfity trawnik. Jeden jest biały, drugi czarny, a trzeci łaciaty;). Martwiliśmy się jak na nowych lokatorów zareaguje nasz pies. Byliśmy wręcz pewni, że da nam w kość, że nie będzie chciał sypiać w domu, że będzie szczekał i popiskiwał próbując wymóc na nas umożliwienie
Zapiski Młodej Żonydobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię , a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków. Popularna polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włosk
Zakamarki mojej kuchnimnie dniu. Usiadłam na sofie, wzięłam igłę, nitkę i rajstopy Hani, które chciałam zacerować. Celuję nitką w igielne ucho raz, drugi, trzeci i nic! Dziurka jakaś za mała, albo nitka za gruba... Przychodzi Hania i mówi: oj, mamo, daj ja ci to szybciej zrobię. Jak powiedziała, tak zrobiła. Po kilku sekundach miałam nawleczoną nitkę na igłę, a w głowie jedną
bistro mamailość wody o ok 1/3. Ciasto można było już trochę formować, niestety w czasie rośnięcia wszystko się ponownie rozlało. Drugi raz mieliśmy smaczną ciabatę. Trzeciej próby nie było, ale sądzę, że jeśli ktoś podejmie się pieczenia - należy dać połowę wody. Ja też może kiedyś jeszcze raz spróbuję. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga
Stare Garysody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg mrożonych porzeczek Pół łyżeczki zapachu do ciasta (ja dałam pomarańczowy) Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać
Na słodko lub wytrawnieświata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym z najlepszych dań jakie jadłyśmy i... jednym z najszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne
Wypisz Wymalujdzieciństwa i sprawdzają, czy tradycyjne włoskie jedzenie przetrwało próbę czasu. Jeden kucharz wychował się na północy Półwyspu Apenińskiego (Piemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce
Chilli Czosnek i Oliwakrok. Czy teraz żałuje? Czy dostrzega, co straciła? Czy w końcu znajdzie to, czego tak gorączkowo szuka...?Książka z drugim dnem - pozornie o seksualności, tak naprawdę o poszukiwaniu tego, czego szukamy wszyscy - miłości. Czyta się szybko, może dać do myślenia. Zdecydowanie nie dla każdego, ale, moim zdaniem, warta uwagi.Smak mioduSalwa an-Nu'ajmiWydawnictwo WABWarszawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiorę udziału w zbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię. A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany sos boloński bez masła jest właściwie nie skończony), ale pomyślałam o tych mamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam internet w szerz i wzdłuż: dużo ciast "olejowych" i ciągle tylko proszek do pieczenia(...)jedną i drugą przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej
Matka Żywicielka