mierząc od zagotowania grzybków. Odcedzić, przestudzić. Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4). Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut
Darcia w kuchniPonadto ostatnio, podczas weekendowych zakupów wypatrzyłam bardzo fajne pudełko i nie mogłam mu się oprzeć, także wkrótce pojawią się dania w nowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny
Codzienne Gotowaniekamień do pizzy, jeśli go używacie). Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już
Karo in the Kitchenwszystko wygląda. Robię zdjęcia, odkładam aparat i zabieram się za przenoszenie ciasta na blaszkę. Podkładam ręce.. no nie dam rady. Ciasto jest kruche, owoce ciężkie, nie ma szans. Jak mogłam wcześniej na to nie wpaść! Druga próba z łopatką... nic z tego. Patrzę z nadzieją w stronę męża, a on chrapie! Przecież jak go zbudzę i powiem, żeby
bistro mamasałatkę mama robiła inaczej. Tym razem skorzystała z przepisu Margarytki . Sałatka była tak pyszna że to jej drugie podejście do niej tym razem jednak przepis nieco zmieniła i zamiast części cukru mama dodała miodu, dała też więcej marchwi i cebulę bo tak lubimy. Składniki: 5 kg ogórków 1 kg marchwi 2 duże cebule 18 szklanek wody
Lili w kuchniDahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone
AZgotuj!wlewamy truskawki, wkładamy gałkę lodów, wlewamy banany i na koniec kiwi. Jeśli chcecie mieć większą różnicę w kolorystyce, możecie najpierw dać kiwi, a potem banany. Pijemy przez rurkę, najlepiej dwie, bo jedną wkładamy w gałkę lodów, a drugą w napój. SMACZNEGO
Lili w kuchniteflonową patelnię beż użycia niepotrzebnego tłuszczu. Jeżeli patelnia jest w dobrym stanie, omlet nie będzie się do niej przyklejał. Należy dać mu chwilkę, żeby mógł się dobrze przypiec i dopiero wtedy podważamy go delikatnie i przekręcamy na drugą stronę. Nie dodałam do omleta żadnego cukru, podałam go z pokrojonymi w kostkę owocami i orzechami. Dzięki owocom jest wystarczająco
The Sweet Damseldodać sól pieprz utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych razem dobrze wymieszać - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę związać nitka - Obsmażyć na oleju
W królestwie smaków Beatyśledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy
SMYKWKUCHNIdanie można przygotować na 2 sposoby. pierwszy - bezmięsny, wtedy ziemniaki mogą stanowić dopełnienie posiłku wśród innych dodatków. drugi - z kurczakiem, z którego w tej wersji polecam nie zdejmować skóry, pozwalając jej się zrumienić. ziemniaki pieczone z kurczakiem w imbirze 1,5 kg małych młodych ziemniaków, 6 kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka), 10 cm kawałek świeżego imbiru
Eksperyment sobotniSałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować
UgotowaćKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj
VioletoweKucharzeniekażdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami
Smakowy Raj