zwykle zaczyna się w głowie . Tak jak przy każdej zmianie- również odżywiania – ważne jest pozytywne podejście. Musisz uwierzyć, że dasz radę i tak, jak już wspomniałam – zmiana wpłynie pozytywnie na całą Rodzinę – i tego się trzymaj! Po drugie – posprzątaj kuchnię i spiżarnię . Wyrzuć wszystkie niezdrowe produkty – słodycze, słone przekąski typu chipsy, krakersy itp. (pamiętaj
Moje Kuchenne Rewelacjeskórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane ze świeżym owocami znikało w ekspresowym tempie :) 2 duże jabłka (użyłam jedno kwaśne, drugie słodkie) 3/4 (ok. 115 g) szklanki mąki 0/5 szklanki (ok. 90 g) mleczka kokosowego plaster świeżego ananasa
Mienta blogsernik wyszedł lekki, niczym pianka. Rozpływał się w ustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka
Kuchnia w czekoladzieMAKARON Z KURKAMI I RUKOLĄ! To danie każdej jesieni, chociaż raz ląduje na naszym stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby
SMYKWKUCHNIpomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny! Gotowy w 20 minut. Danie to jest banalnie proste, więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Makaron z pieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali. Czas wykonania: 30 min Ilość(...)solą (jeśli używasz sera feta, który jest słony lepiej nie dodawać soli). Makaron odcedzić. Przełożyć do dużej miski, polać go sosem i posypać pokruszonym serem. Danie należy podać od razu po przygotowaniu, aby nie ostygło lub ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podgrzać w piekarniku. Krok
KuchniaWeDwoje.plroku zrobiłam już trzy partie lodów. Jogurtowe lody truskawkowe to mój drugi przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą(...)słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp akurat zajadam się jednym z nich. Mniam. Tak sobie jednak myślę, że mogłam dać więcej jogurtu, aby były bardziej jogurtowe. Dzieci uwielbiają lody. Pozwalam już jeść Zuzi pełne porcje lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała
Anioszek w kuchniroku zrobiłam już trzy partie lodów. Jogurtowe lody truskawkowe to mój drugi przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą(...)słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp akurat zajadam się jednym z nich. Mniam. Tak sobie jednak myślę, że mogłam dać więcej jogurtu, aby były bardziej jogurtowe. Dzieci uwielbiają lody. Pozwalam już jeść Zuzi pełne porcje lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała
Anioszek w kuchnimomentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Podduszone warzywa przełożyć na talerze, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Delikatnie posypać pieprzem. Danie od razu podawać, ponieważ żółtko musi być płynne
Ugotowaćodrobiną ciasta. Trzeba postępować dosyć szybko, by czekolada nie wypłynęła z pancakes. Pamiętajcie również, by pozostałe czekoladowe krążki, których w danym momencie nie używacie przechowywać w zamrażalniku i bezpośrednio stamtąd wyciągać i kłaść na placuszki. Placuszki obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu do zarumienienia. Nie martwcie się, jeśli nie będą idealnie okrągłe. Moje
Nastoletnie Wypiekaniewymaga od nas czegoś więcej. Przede wszystkim systematyczności. Oczywiście, czasem nam się nie chce. Ale zawsze wtedy to drugie z blogowego duetu daje z siebie więcej :) I to jest fajne! Naszym rodzinom dziękujemy za testowanie naszych dań i wspieranie nas w realizowaniu pasji :) Dziękuję również moim znajomym za wiele ciepłych słów pod adresem zadania-gotowania. Obecnym
zadanie-gotowanieWrapy, czyli rodzaj kanapki z zawiniętym w środku nadzieniem. Zaletą tego dania jest to, że tortillę możemy napełniać ulubionymi dodatkami i tworzyć nieskończenie wiele kombinacji. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy. Napełnijmy nimi lunch box, przygotujmy ulubiony sos, a na pewno głód nas nie dopadnie :) Najlepiej, jeśli tortille usmażymy sami, ale można pójść na skróty
zadanie-gotowaniełatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu. Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako ciepła kolacja. Poniżej dwie wersje – dla mięsożerców z kurczakiem i druga bezmięsna – z jajkiem. Potraktujcie to jednak jako punkt wyjścia, bo nadzienie można dowolnie... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcukażdemu i dające mnóstwo możliwości w kuchni. Dieta jest podzielona na dwie fazy. Pierwsza - wychodzenie z diety mięsnej i druga - dieta wegetariańsko-wegańska. Jadłospisy są ciekawe i różnorodne. Większość bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Niektóre dania opatrzone zdjęciami. Jako miłośniczka śniadań ucieszyłam się z faktu, iż jeden z rozdziałów dotyczy właśnie tego posiłku. Mnóstwo pomysłów
Zdrowie na języku :PŻabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek luksusowych francuskich restauracji, to francuscy żabojadzi, wcale nie są ich odkrywcami! Dla kuchni żabie udka odkryli Brytyjczycy i to spore parę tysięcy lat temu! Natomiast
Pociąg Do Kuchniślęczę od tygodnia i cierpliwości mi brakuje. Napiszę dwa zdania i zamykam laptopa. Wiem z czego to wynika, zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pisze się przepisy na ciasta niż na dania z kurczakiem (zwłaszcza z rosołu) w roli głównej. Potwierdza to fakt, że w archiwum trzymam kilka folderów ze zdjęciami potraw pn. "co zrobić z kurczakiem z rosołu", tylko(...)kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek. Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni na pozostałym maśle. Obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i rwiemy je na kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni
bistro mama