drugie danie - 14640 przepisów (strona:226/976)

O poszukiwaniu siebie 132

krok. Czy teraz żałuje? Czy dostrzega, co straciła? Czy w końcu znajdzie to, czego tak gorączkowo szuka...?Książka z drugim dnem - pozornie o seksualności, tak naprawdę o poszukiwaniu tego, czego szukamy wszyscy - miłości. Czyta się szybko, może dać do myślenia. Zdecydowanie nie dla każdego, ale, moim zdaniem, warta uwagi.Smak mioduSalwa an-Nu'ajmiWydawnictwo WABWarszawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 134

biorę udziału w zbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię. A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt rzucany z porzeczkami i malinami - dieta bezmleczna 260

czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany sos boloński bez masła jest właściwie nie skończony), ale pomyślałam o tych mamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam internet w szerz i wzdłuż: dużo ciast "olejowych" i ciągle tylko proszek do pieczenia(...)jedną i drugą przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej

Matka Żywicielka
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 236

jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). – ja dałam do kwadratowej silikonowej, po kroiłam takie kwadraty, że się nie mieściły. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w piekarniku

Fabryka pomysłów
Herosi 160

wyrzuceniu zestawu symboli mówi: stop! Co przerywa rzuty drugiego gracza. Następnie gracz wykonuje jedną z akcji, którą umożliwiają mu wyrzucone przez niego symbole na kościach np.: ·          rzucenie zaklęcia i aktywacja stworów – wyrzucenie odpowiedniego zestawu symboli, zgodnego z tym na karcie, pozwala rzucić dane zaklęcie oraz - w zależności od ilości wyrzuconych symboli dowodzenia(...)pierwszemu wyeliminować herosa drugiego gracza zadając mu 21 ran. Podsumowując, gra ma swój klimat, którym jest połączenie szybkiego rzucania kośćmi z myśleniem jakie zaklęcie rzucić oraz z ułożeniem stworów na planszy gracza. Podczas gry czasami będzie Was nachodzić myśl: „kiedy kości pozwolą mi zaatakować moim smokiem by podsmażyć pierwszy szereg wrażych stworów”. To wszystko razem potrafi dać w przysłowiową kość

O kuchni z uczuciem
Rollsy z szynką i serem 291

danie jest pyszne, gdyby nie jego kaloryczność jadłabym je dużo częściej niż raz na jakiś czas. Tym bardziej że jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane pod warunkiem że skorzystacie z mojego sposobu. Wystarczy arkusz filii aluminiowej i kilka tricków. Zastanawiasz się co zrobić drugiej połówce na kolację lub jako przekąskę do piwa podczas oglądania meczu(...)sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw

nietylkopasta.pl
KROKIETY Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z GRZYBAMI, CUKINIĄ I SEREM – przepyszne! 100

krokiety! Tak, tak krokiety! Danie sycące i mega pyszne! Wypełniłam je farszem grzybowym z dodatkiem cebulki, cukinii i sera – wyszło fantastyczne danie na gorąco, które z ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie pozostało(...)razem większą, ok. 26 cm ) wysypujemy 2 saszetki nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy minutę z jednej strony, obracamy, smażymy minutę z drugiej strony. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę, przesmażamy, wrzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy kilka minut. Dodajemy tartą cukinię, smażymy do momentu odparowania

Ostra na Słodko
POPAPRANIEC 1122

własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców) - ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów) - krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera) - ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu) W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier(...)dwie cześci. Będzie dość niskie (troszkę się przeraziłam), ale da się przekroić. Masę ajerkoniakową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotową, wymieszaną z masłem odstawiamy na chwilę. W tym czasie przekrojone ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki. Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy. przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem

Smaczne Zdrowe
Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym 390

temacie podzieleni , młodszy kocha to danie , z uwagi na sos , starszy , nienawidzi tego dania właśnie przez sos Bądź człowieku mądry i dogódź każdemu Oczywiście drogą ustępstw , zawsze jakoś się dogadują , że dzisiaj ten wybiera obiad , jutro drugi , najgorzej w tym układzie wychodzę ja Dobrze ,że reszta domowników nie narzeka Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)obsmażenia mięsa Mięso kroimy w dość grube plastry , obsmażamy na patelni , na rozgrzanym smalcu , do momentu , aż będzie mocno brązowo – złociste ( jak na zdjęciu ) , zbyt słabo przypieczone , nie da nam dobrego sosu . Przekładamy do głębokiego garnka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso ,wkładamy drobno pokrojoną cebulę ( ma się rozpaść , podczas duszenia ) , lekko podsmażamy , przekładamy do mięsa . Teraz , znowu

Ogrodnik w podróży
Dyniowy czas. Tiramisu 148

namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich ulubionych smaków. Z drugiej strony, nie znam nikogo, kto nie lubiłby tiramisu. Jeśli więc podoba Wam się myśl o aromatycznym(...)porównaniu z oryginałem. W sumie to dość mocno je zmniejszyłam, a i tak porcje wyszły mi gigantyczne! Nawet ja, kochająca słodkie i zachwycona tym deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni.Dania z dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patelnia tytanowa Woll Szafir – czy warto? 114

Świetnie to widać podczas smażenia kotlecików lub placuszków. Z jednej, jak i z drugiej strony patelni placuszki były identycznie zrumienione w tym samym czasie. Tyle na niej robiłem, że w końcu postanowiłem zrobić naleśniki na standardowej patelni. Poniżej widzicie gdzie ona trafiła. Naleśnik przywarł, nie dało się odczepić. Wiem, że były to naleśniki bezglutenowe, które zazwyczaj ciężej się smaży

Blendman
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 176

Wolna sobota i niedziela to święto. A z drugiej strony dziś jest poniedziałek, Wy siedzicie w pracach i zaczynacie odliczanie do piątkowego popołudnia. A ja mam wolne :) Nie czekam na koniec dnia czy tygodnia. Jestem tu i teraz, pisze dla Was posta z przepisem na danie, które przed chwilą przygotowałam i skonsumowałam delektując się każdym(...)strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie

W kuchni Katie
Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce 202

mnie przede wszystkim źródło inspiracji do poszukiwania własnych rozwiązań i nowych smaków. Dlatego cenię sobie książki kucharskie, które pozwalają na modyfikację zawartych w nich receptur. " Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania " do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam(...)prawda „ raw food ”, ale…. przecież nie muszę być w 100% witarianką :) Poniżej znajdziecie więc dwa przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami. Ps. Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl  Składniki Oryginalny przepis opublikowany w " Kuchnia Raw Food.  Smaczne dania bez gotowania " Przepis po moich modyfikacjach 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych 100 g mrożonych malin, rozmrożonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 179

dani stanowi właściwe nacięcie filetów. Nacinamy je z boku w ok 1/3 wysokości i tniemy mniej więcej do 2/3 głębokości. Nie przecinamy filetu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy(...)stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni       Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Na początek- Leczo 124

sierpniu?  Po ostatnich upałach tęsknie za jesiennym chłodem i deszczem.  Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:)  Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy  -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta)  -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe  -4 pomidory -ząbek czosnku(...)laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz.  Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki.   Doprawiamy mielona papryka, chilli (jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie więcej).  Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy oregano i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas by całość sie nie przypaliła.  Po ok. 5 minutach dodajemy

Smakuj życie!

Proponowane wyszukiwania