wielbicielami kuchni włoskiej. Warsztaty odbyły się w klimatycznym warszawskim Soho Factory w Akademii Kulinarnej Whirlpool , studiu kulinarnym prowadzonym przez Włochów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy cztery pyszne dania - i co warte podkreślenia - wszystkie składniki z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza(...)przygotowywała ciasto na makaron. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było pomagała, dwoiła się i troiła, a w międzyczasie raczyła nas różnymi
Kulinarne przygody Gatityjest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego, który został zatwierdzony przez Izbę Handlową w 1982 roku. Swoją drogą rok 1982 był wyjątkowy(...)Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćTo wyjątkowy chleb. Smak i zapach niepowtarzalny. Godny świątecznego stołu. Bardzo polecam na wieczerzę wigilijną. Na pierwszy i drugi dzień świąt będzie tak samo pachnący
Leśny ZakątekPomysł na szybki obiad? Na kolację? Proponuję danie z patelni. Zrobicie w mig. Do 10 minut. Składniki ulubiona mrożonka na warzyw na patelnię chipsy boczkowe classic oscypek wędzony sól do smaku olej kokosowy do smażenia, nie więcej niż 1 płaska łyżka kiszona kapusta z marchewką +jabłko+garść żurawiny+trochę oliwy z oliwek Do posiłku wykorzystałam chipsy(...)nowoczesne i wygodne opakowania – woreczki i kubki. Idealnie sprawdzą się w różnych, codziennych sytuacjach – jako drugie śniadanie w szkole lub pracy, na wycieczki, na spotkania towarzyskie, czy na wspólne kibicowanie przed telewizorem. Ja wykorzystałam je ,by ubogacić moje warzywne danie o mięsny ,chrupiący akcent! Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć warzywa
Z Kuchni Do Kuchniprostu przełozyć krem do worka cukierniczego i wycisnąc na połowę upieczonej ilości ciastek. Następnie przyłozyć drugim, lekko docisnąc i pozostawić do zastygnięcia, bo krem fajnie zastyga. Samych ciastek wyszło mi 50 sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko
Blondynka Gotujezwykle zaczyna się w głowie . Tak jak przy każdej zmianie- również odżywiania – ważne jest pozytywne podejście. Musisz uwierzyć, że dasz radę i tak, jak już wspomniałam – zmiana wpłynie pozytywnie na całą Rodzinę – i tego się trzymaj! Po drugie – posprzątaj kuchnię i spiżarnię . Wyrzuć wszystkie niezdrowe produkty – słodycze, słone przekąski typu chipsy, krakersy itp. (pamiętaj
Moje Kuchenne Rewelacjeskórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane ze świeżym owocami znikało w ekspresowym tempie :) 2 duże jabłka (użyłam jedno kwaśne, drugie słodkie) 3/4 (ok. 115 g) szklanki mąki 0/5 szklanki (ok. 90 g) mleczka kokosowego plaster świeżego ananasa
Mienta blogsernik wyszedł lekki, niczym pianka. Rozpływał się w ustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka
Kuchnia w czekoladzieMAKARON Z KURKAMI I RUKOLĄ! To danie każdej jesieni, chociaż raz ląduje na naszym stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby
SMYKWKUCHNIpomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny! Gotowy w 20 minut. Danie to jest banalnie proste, więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Makaron z pieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali. Czas wykonania: 30 min Ilość(...)solą (jeśli używasz sera feta, który jest słony lepiej nie dodawać soli). Makaron odcedzić. Przełożyć do dużej miski, polać go sosem i posypać pokruszonym serem. Danie należy podać od razu po przygotowaniu, aby nie ostygło lub ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podgrzać w piekarniku. Krok
KuchniaWeDwoje.plroku zrobiłam już trzy partie lodów. Jogurtowe lody truskawkowe to mój drugi przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą(...)słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp akurat zajadam się jednym z nich. Mniam. Tak sobie jednak myślę, że mogłam dać więcej jogurtu, aby były bardziej jogurtowe. Dzieci uwielbiają lody. Pozwalam już jeść Zuzi pełne porcje lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała
Anioszek w kuchniroku zrobiłam już trzy partie lodów. Jogurtowe lody truskawkowe to mój drugi przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą(...)słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp akurat zajadam się jednym z nich. Mniam. Tak sobie jednak myślę, że mogłam dać więcej jogurtu, aby były bardziej jogurtowe. Dzieci uwielbiają lody. Pozwalam już jeść Zuzi pełne porcje lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała
Anioszek w kuchnimomentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Podduszone warzywa przełożyć na talerze, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Delikatnie posypać pieprzem. Danie od razu podawać, ponieważ żółtko musi być płynne
Ugotowaćodrobiną ciasta. Trzeba postępować dosyć szybko, by czekolada nie wypłynęła z pancakes. Pamiętajcie również, by pozostałe czekoladowe krążki, których w danym momencie nie używacie przechowywać w zamrażalniku i bezpośrednio stamtąd wyciągać i kłaść na placuszki. Placuszki obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu do zarumienienia. Nie martwcie się, jeśli nie będą idealnie okrągłe. Moje
Nastoletnie Wypiekanieszklanym lub emaliowanym naczyniu na dno wysyp około 1 cm soli. W wersji pierwszej ułóż połowę plasterków czosnku, na to daj słoninę i znowu czosnek. Całość zasyp solą i odstaw na minimum 2 tygodnie do lodówki. W wersji drugiej mieszanką przypraw natrzyj dokładnie słoninę, a z solą postępuj jak uprzednio. Po upływie okresu peklowania usuń z powierzchni sól
Eksperyment sobotni