drugie danie - 14640 przepisów (strona:241/976)

Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 185

wędzonym nie zapomnijcie za nic w świecie! Dodatkowo, zamiast świeżego lubczyka możecie użyć estragonu lub innego świeżego zioła (bez skojarzeń : )). Na zdjęciu powyżej, zapiekankę zdobią orzechy włoskie, ale za drugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat(...)buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki by dać się bardzo łatwo kroić. Posypujemy ziołami, ewentualnie papryką ostrą i szczyptą soli. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Połowę nakładamy na batata, druga połowę na chwilę odstawiamy. Teraz kroimy w plastry buraka. Wkładamy do miseczki i zalewamy 1 łyżeczką octu winnego

Fill The Bowl
Karkówka w słodkim sosie 189

przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy przepis na to mięso ? Napiszcie w komentarzach

Justa próbuje gotować
Ryż na mleku z gorącym musem owocowym 105

początku należą Wam się przeprosiny. Bo dałam ostatnio ciała i to całkiem sporo. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko chorobę, która nie dokońca jest wyleczona – cały czas męczy mnie kaszel, zapchany nos. Drugie jakże oklepane to brak czasu – jakoś mam problem z ogarnięciem stycznia. Jestem na siebie niesamowicie zła, bo obiecałam sobie, że w tym roku będzie(...)pojemnik podgrzejemy w pracy w kuchence mikrofalowej. No dobra, koniec ględzenia.   Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 szklankę ryżu 1 szklankę wody + 1 szklankę mleka (dowolnego, ja dałam ryżowego) 1 laskę wanilii 1 jabłko + 1 banana Ryż gotujemy w mieszance mleka i wody. Dodajemy laskę wanilii i wydrążone ze środka nasiona. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie

Szybko Tanio Smacznie
Banany duszone w mleku kokosowym z miętą 143

Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego  1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej(...)góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Gwoli wyjaśnienia 98

pozostaje mi na przygotowanie do następnego dnia. W sobotę wytaczam się z łóżka koło południa (próbowałam wcześniej- nie da rady) i weekend spędzam na względnym odgruzowywaniu życia i przygotowywaniu materiałów na cały tydzień. Nie są to warunki sprzyjające blogowaniu. A milczenie drugie to Święta. Udało mi się wyskrobać kilka dni wolnych, ale na blogu wciąż cisza. Powód? Niestety(...)Pewne jest, że blogować dalej będę, z mniejszą częstotliwością dopóki nie odpuści praca, ale będę. Wyzwanie Jamiego Olivera na facebooku powróci- w święta nie przerwałam przygotowywania raz w tygodniu dania według jego przepisu, jak zwykle dokumentacja zawiodła. I ja powrócę. Do normalności. Względnej. Kiedyś. A na zakończenie chciałabym Wam wszystkim życzyć dobrego roku- lepszego niż najlepszy do tej pory

les mirabelles
ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 207

Podzielić cisto na dwie części i każdą rozwałkować, zrobić dwa okręgi. Ułożyć farsz, przykryć drugim ciastem, ponacinać według upodobań, posmarować rozbełtanym jajkiem, można posypać czarnuszką lub sezamem.. Pieczemy w temperaturze 185 st ok 45 min. Ja podałam to danie z czerwonym barszczem. FARSZ: Do zrobienia farszu możemy zawsze wykorzystać inne składniki

harrisa
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 181

spożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ   i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna ma idelaną ceramiczna powłokę do takich dań. Potrafi wydobyć esencję miejsca, przywołać wspomnienia, zachować prawdziwy i oryginalny smak... Wyłóż kurczaka i dodaj suszone pomidory OLE! Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki(...)wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence, nawet indukcyjnej.. Połóż brytfannę na kuchni, załącz malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś z warzywami i pesto 165

trudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy tu kilka dobrze znanych warzyw, które poddajemy krótkiemu procesowi z pogranicza duszenia i grillowania. Pomimo tej prostoty to jednak efektowne i niebanalne danie, które nada się nie tylko na względnie „szybki obiad

Kulinarna Pokusa
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 166

miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się, że wpół do szóstej jest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością uzupełnię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karpatka 137

wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część(...)zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki

Fabryka pomysłów
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 132

Porto jest rajem dla każdego wegetarianina. Choć jestem mięsożerna, a kuchnia portugalska jest obfita w dania mięsne, to wypad do wege lokalu był dla mnie obowiązkowym doświadczeniem. W Porto daTerra jest w dwóch miejscach – jedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch(...)śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat. Nie ma klimatu stołówki. Jest schludnie

Pink Envelope
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami 138

się zastanawiać o ile przyciąć cukier, bo ciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian. Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki(...)goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru ( 163 g ) 1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) ( 107 g ) 2 szkl. cukini startej na grubych oczkach  ( 227 g ) 1/2 szkl. rodzynek ( 72 g ) W misce połączyć mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i rodzynki. W drugiej misce ubijać

Posadzone i zjedzone
Risotto z warzywami 120

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula(...)młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy serek pleśniowy i starty cheddar, mieszamy aż się rozpuści.  Danie ma być kremowe.  Potrawę zestawiamy z ognia, rozkładamy na talerze, podajemy. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 287

być potem zaskoczonym, że podano nam „schaba”. Bo nawet jeśli odmienność w smaku i wyglądzie nie jest nie wiadomo jak wielka, to jednak zauważalna, a więc są to różne dania. Wiener Schnitzla podajemy tradycyjnie z jakimś rodzajem kwaśnej sałatki, np. opisywaną już przez nas sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie(...)wchłonie za dużo tłuszczu. Jeśli przesadzimy w drugą stronę, zwyczajnie go jednak przypalimy. Tłuszczem powinien być w zasadzie albo smalec, albo klarowane masło. Ja używam tego drugiego, przy czym rozcieńczam je nieco nie mającym smaku olejem rzepakowym. To mój pomysł niekoniecznie zgodny z tradycją, ale ułatwia kontrolowanie temperatury smażenia i smaku dania – masło klarowane bardzo szybko rozgrzewa się

Kulinarna Pokusa
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki + film 265

Krewetki to doskonała przystawka dla wielbicieli owoców morza, smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki smakują wybitnie, są prostym i szybkim w przygotowaniu niezwykle aromatycznym daniem.     składniki na 2 porcje 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2-3 łyżki masła klarowanego 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól przepis Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie(...)łączymy. Krewetki smażymy po 3 minuty z obu stron, nie mieszamy tylko odwracamy na drugą stronę po upływie czasu. Usmażone krewetki zdejmujemy z patelni i od razu podajemy.   Artykuł Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania