drugie danie - 14640 przepisów (strona:239/976)

Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym 133

białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już jest połowa sukcesu. Druga część, to mus z pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki

Pełny talerz
Kiszka ziemniaczana 278

danie z kategorii kuchnia z kresów. Nie robimy go zbyt często, bo po pierwsze  jest  bardzo kaloryczne, no a po drugie, są do niego niezbędne naturalne jelita. Gdy jednak robiliśmy białą kiełbasę na Boże Narodzenie sporo nam ich zostało i postanowiłyśmy z Mamą właśnie tak je wykorzystać. Pysznie było, następna taka wyżerka

Gosia gotuje
Walentynkowa pizza serce 178

zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli

Szefowa kuchni
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 135

mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów.  Kolejne warsztaty kulinarne w Siedlisku poprowadzę w dniach 14-17 sierpnia , będzie to druga edycja Smaku Lata. Może spotkamy się w kuchni Siedliska i usiądziemy razem przy tamtejszym magicznym stole?  Informacje

KUCHARNIA
Bliny gryczane z pastą łososiową 167

Niestety, nie znalazłam. Wszystkie wykupione. A bliny silnie kojarzą mi się z jedną z najpiękniejszych powieści, które dane było mi do tej pory przeczytać. Z Tatianą właśnie, z trylogią "Jeździec Miedziany"Sama nie wiem, czy więcej tam drugiej wojny światowej czy miłości dwóch sióstr do jednego mężczyzny... To również opowieść o wielkim głodzie w Leningradzie. Czytając, czuje

bistro mama
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 610

Tortilla z tuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka owsiane 145

masłałyżeczka sodyWykonanie:Sodę przesiać z mąką, dać płatki owsiane, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać nożem. Następnie dać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Ja ciasto podzieliłam na dwa.Z jednego zrobiłam małe kuleczki i tylko lekko spłaszczyłam.Drugie dość cienko rozwałkowałam i wyściełam kółeczka, szklanką. Te wyszły bardziej chrupiące, a kuleczki mięciutkie. Więc każdy w domu miał

Moje pyszne gotowanie
Oszukana pizza z patelni 198

solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut

My Culinary Art
Chleb z ziarnami 174

lniane, płatki owsiane.     Przygotowanie:     W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Aga w kuchni
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 215

laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można dać żurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka - 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Jagody

Smaczne Zdrowe
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 138

Kochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie " Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu  Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu(...)najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu  omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek

SMYKWKUCHNI
Krem z kukurydzy 164

tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą z oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką

Mango Papaja
Piernik Staropolski 1607

dnia pieczenia. Autorka pisze aby piec 5-7 dni przed świętami. Po wyrobieniu ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około

Blondynka Gotuje
Stek wołowy New York z rozmarynem 144

minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.  Stek zdjąć najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył. W międzyczasie przygotować masełko rozmarynowe do polania. Na patelnię położyć

Kuchcik gotuje