dokarmiać zakwas na którym piekę chleb, sporo ze starej jego zawartości trzeba usunąć. Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a można też usmażyć te pachnące chlebki, będą znakomite na śniadanie bo robi się je błyskawicznie albo jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Polecam gorąco. Aromatyczne chlebki żytnie zakwasowe z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić i odstawić do ostudzenia. W drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo
DietologOdstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną
Proste PotrawyPolecam zamianę zwykłej mąki pszennej na zdrowszą mąkę orkiszową. Dania wychodzą bardzo podobne w smaku, a zjadając orkisz dostarczamy bardzo dużo wartości odżywczych. Polecam przygotować więcej placków, ponieważ na drugi dzień, możemy do nich wymyślić dowolny farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około(...)olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel
JaglusiaTakie właśnie Walentynki powinniśmy świętować codziennie! Pomidory najlepsze są w sezonie, ale sprytne połączenie ich z innymi składnikami da (i tak) świetny efekt zdrowotny - trzeba sobie jakoś poza sezonem przecież radzić:-) Polecam nie tylko w Walentynki. Pasuje jako drugie śniadanie lub do śniadania. Taka porcja witamin w ciągu dnia jeszcze nikomu nie zaszkodziła;-) Kombinujcie z koktajlami, miksujcie warzywa
Zasmakuj Kuchniponiższy przepis. Nawet nie wiem, czy można to nazwać przepisem, ponieważ jest to coś wręcz banalnego. Ale z drugiej strony jestem dzieckiem późnej komuny i praktycznie żadna uroczystość rodzinna z mojego dzieciństwa nie mogła obyć się bez tego dania. Zresztą jest to też jedna z moich ulubionych przekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż
blog.moje-pasje.infoczasie złote i kruche wyjmujemy z piecyka i studzimy, najpierw na blaszce, po jakiś 10 minutach odłamując jedno od drugiego przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka nie są bardzo słodkie wbrew zawartości chałwy. W sumie można nawet dać łyżkę dodatkową miodu. Ciastka są całkiem zdrowe dzięki ziarnom, miodowi i przede wszystkim mące orkiszowej, ale pamiętać trzeba, słonecznik
I tu będę miała takie teszklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła jajko czekolada (dałam gorzką) Wykonanie: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać ostudzone masło. Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną
Kuchnia smakówkolorową, abstrakcyjną okładką, bo zostanie ze mną na długo. Mój Mąż zawsze powtarza, że najsmaczniejsze dania wychodzą mi wtedy, gdy improwizuję. Mamy ochotę na coś szczególnego, chcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa była udana, po jej przygotowaniu spisuję przepis w moim zeszycie. Mam dobrą pamięć
Chilli Czosnek i Oliwawypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną i owocami, coś takiego , a drugą z Lemon curdem i tą właśnie dziś Wam zaprezentuję. Przepis na Lemon curd ze strony Moje Wypieki , z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy
moj przepis naZapiekanki ostatnio często goszczą na moim stole. po pierwsze je lubimy, po drugie są szybkie do zrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć
O kuchni z uczuciemmniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować na najmniejszym gazie, pod przykryciem 10-12 min. następnie kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 min. Wyłączyć
Pelusiowa Kuchniapiekarnika na 25 minut. Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret. To danie ma tę zaletę, że jest równie smaczne (lub nawet bardziej) następnego dnia. Łatwo je zabrać np. do pracy na drugie śniadanie. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący
Smaki Ewynależy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże. Oczywiście, nie trzeba wykonywać kombinacji alpejskich i robić mąki w domu, można taką kupić lub dać odpowiednio tyle samo pszennej. W każdym razie – upieczcie drożdżówki ze świeżymi sezonowymi owocami, bo za chwilę ich nie będzie! Przepis powstał
bistro mamautrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone i wydrylowane owoce. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula
na moim stole...Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby zrobiła znowu taki chłodnik. Za ten smak bym dał się pokroić. Na letnie upały nie ma nic lepszego. Nooo, może poza porządnie schłodzonym piwem, ale jedno nie przeczy drugiemu, można i to i to. Potrzebujemy: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki (lub 1 duży) 500 ml kefiru
Marder&Marder Manufacturewodą i wysuszać. Warto również dodać, że parowar nie zajmuje dużo miejsca. Po włożeniu jednego pojemnika w drugi z łatwością mieści się do kuchennej szafki, gdzie będziemy mieć go zawsze pod ręką jeśli najdzie nas ochota na danie z parowaru. Polecam kupno tego urządzenia. Cena jest atrakcyjna a wykonanie i jakość naprawdę dobre
Szefowa kuchnibiałka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego Zapiekamy w piekarniku 25 min w temperaturze 200 stopni C. Podajemy na gorąco posypując cukrem pudrem lub z konfiturą. Danie sporządziła Elżbieta Smacznego
kgwjanczewobiałym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już jest połowa sukcesu. Druga część, to mus z pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki
Pełny talerzdanie z kategorii kuchnia z kresów. Nie robimy go zbyt często, bo po pierwsze jest bardzo kaloryczne, no a po drugie, są do niego niezbędne naturalne jelita. Gdy jednak robiliśmy białą kiełbasę na Boże Narodzenie sporo nam ich zostało i postanowiłyśmy z Mamą właśnie tak je wykorzystać. Pysznie było, następna taka wyżerka
Gosia gotujezapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli
Szefowa kuchnimogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów. Kolejne warsztaty kulinarne w Siedlisku poprowadzę w dniach 14-17 sierpnia , będzie to druga edycja Smaku Lata. Może spotkamy się w kuchni Siedliska i usiądziemy razem przy tamtejszym magicznym stole? Informacje
KUCHARNIANiestety, nie znalazłam. Wszystkie wykupione. A bliny silnie kojarzą mi się z jedną z najpiękniejszych powieści, które dane było mi do tej pory przeczytać. Z Tatianą właśnie, z trylogią "Jeździec Miedziany"Sama nie wiem, czy więcej tam drugiej wojny światowej czy miłości dwóch sióstr do jednego mężczyzny... To również opowieść o wielkim głodzie w Leningradzie. Czytając, czuje
bistro mamaTortilla z tuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez
Kulinarne Przebojemasłałyżeczka sodyWykonanie:Sodę przesiać z mąką, dać płatki owsiane, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać nożem. Następnie dać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Ja ciasto podzieliłam na dwa.Z jednego zrobiłam małe kuleczki i tylko lekko spłaszczyłam.Drugie dość cienko rozwałkowałam i wyściełam kółeczka, szklanką. Te wyszły bardziej chrupiące, a kuleczki mięciutkie. Więc każdy w domu miał
Moje pyszne gotowaniesolą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut
My Culinary Artlniane, płatki owsiane. Przygotowanie: W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Aga w kuchnilaktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można dać żurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka - 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Jagody
Smaczne ZdroweKochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie " Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu(...)najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. Składniki: - opakowanie makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek
SMYKWKUCHNItego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą z oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką
Mango Papajadnia pieczenia. Autorka pisze aby piec 5-7 dni przed świętami. Po wyrobieniu ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około
Blondynka Gotujeminuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Stek zdjąć najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył. W międzyczasie przygotować masełko rozmarynowe do polania. Na patelnię położyć
Kuchcik gotujebloga Chili und Ciabatta . oryginalny przepis – klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam(...)pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy trzykrotnie w równych odstępach czasowych
Stare Garyinspiracją do stworzenia własnej kombinacji danego dania lub do stworzenia czegoś nowego. 3.Tracisz czasem zapał do prowadzenia bloga? Czasami czuję tylko, że brak mi czasu na wszystkie sprawy związane z blogiem, ale zapału póki co, nie straciłam i nie czuję, aby coś się w tej kwestii miało zmienić :) Raczej to działa w drugą stronę - mam ochotę na coraz(...)myślisz, że gotujesz na tyle dobrze, żeby to powiedzenie nabrało sensu w rzeczywistości? Hm... trudne pytanie :) Aczkolwiek sądzę, że tak, jeszcze nie doczekałam się reklamacji na któreś z moich dań ;) 9. Łatwo się poddajesz kiedy coś Ci nie wychodzi, czy próbujesz zrobić wszystko, żeby osiągnąć upragniony cel? Miewam chwile zwątpienia i załamania. Ale wtedy tym bardziej smakuje sukces
My simple kitchentalerzu. Kładziemy patelnię z powrotem na ogień i delikatnie zsuwamy tortillę, tak żeby piekła się z drugiej strony jeszcze około 5 minut. Gotowe! Tak przyrządzona tortilla de patatas może być podawana jako dodatek do obiadu lub samodzielnie jako danie. Ja najbardziej lubię z sosem czosnkowym lub chrzanowo – pomidorowym
Mama z miastakategorii D2 na dystansie 600 m. Byłyśmy chwilę wcześniej, ale znowu niewystarczająco wcześnie. Ominął nas jednak bieg na start tak jak to było poprzednim razem. Córa dała z siebie wszystko i pięknie dobiegła na metę nie dając się wyprzedzić na ostatnich metrach. Pomimo tego, że była ostatnią dziewczyną obyło się bez płaczu, a skończyło się(...)chłopaków. Syn dobiegł pierwszy. Według oficjalnych wyników z czasem 7:15, dokładnie 30 s przed następnym zawodnikiem. Na zdjęciach mamy nieco inne wyniki (7:12, a drugi zawodnik około 7:40), ale pomiar tutaj odbywa się nie przez czipy, a z kamerki. Syn miał podwójne zadanie tego dnia, ponieważ poza biegiem od rana był na zawodach
Sto kolorów kuchnisosu i zostawiania w ten sposób na drugi dzień. Makaron mocno pęcznieje i nabiera niefajnej konsystencji. Przepis na kurczaka w porowym sosie powstał zupełnie przypadkiem. Akurat w domu nie mieliśmy nic innego, a możliwości i chęci pójścia na zakupy zabrakło. Finalnie powstało pyszne danie, do którego często wracamy. SKŁADNIKI (dla 4 osób): 400 g makaronu
Kuchnia od dwojgaświecie od starożytnych Egipcjan począwszy. Co prawda oni akurat nie wywarli wielkiego wpływu na potrawy znajdujące się na naszym stole, ale już pogańscy Słowianie bardzo. Zwyczajowo liczba dań powinna być nieparzysta. W najbiedniejszych rodzinach było ich 5 lub 7, a w bogatych 9 lub 11. 12 potraw wymyślili najbogatsi. Dwunastka, co wiemy ze szkoły, przy okazji(...)ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być
Kryzysowa Książka Kucharska