drugie danie - 14640 przepisów (strona:240/976)

Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 193

przy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg   karkówki   lub innego(...)czasu do czasu mieszając. Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego   1/3 szklanki oleju.   ( ja dałam trochę więcej oleju)   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny 86

przyjaciele naszych gospodarzy, więc wizyta w ich gospodarstwie była już tylko kwestią czasu. Poszliśmy tam na piechotę (to tylko kilkaset metrów), ale musieliśmy później pojechać tam samochodem – zakupów nie dało się przynieść. Po wypiciu herbaty, oraz degustacji wspaniałego chleba, pieczonego przez gospodynię, do którego co oczywiste w tym miejscu, próbowaliśmy miodu z pasieki oddalonej od werandy o góra sto metrów(...)spowodowana kosztami certyfikacji, nie zachęca konsumentów, którym zupełnie nieznane są Europejskie Oznaczenia Jakości (zostało to potwierdzone badaniami). Z drugiej strony wymagania rynku zupełnie nie przystają do tak sformatowanego produktu. Współczesny klient uwielbia różnorodność, jeśli ma do wyboru kilka odmian danego produktu, to z czystej ciekawości weźmie więcej na spróbowanie. Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) Jest to europejski znak przyznawany produktom

królestwo garów
Pierogi ruskie 155

czuć w nich tak bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował

Mieszam w Garnku
Baba drożdżowa z ziemniakami 205

Mięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc

Wiszniówka
Bułeczki cynamonowe + film 194

Mocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie

Smakowite Dania
Przepis jak zrobić idealny stek z patelni 92

sprawiają, że stek zawsze smakuje idealnie. Z jednej strony przygotowanie dobrego steku jest banalnie proste a z drugiej strony nie należy do łatwych. Jak to możliwe? W przygotowaniu steku jest kilka zasad o których należy pamiętać. W przeciwieństwie do innych dań, stek nie lubi eksperymentów kulinarnych. I to właśnie sprawia, że części kucharzy steki nie podchodzą(...)takich sztućcach noże i widelce są bardzo ostre, co ułatwia krojenie mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis jak zrobić idealny stek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Stek Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 1 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 5 min. Kalorie 270 kcal Cała trudność w przygotowaniu steku polega na tym, aby przestrzegać

ProstePesto.pl
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 168

zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą lukrecjową. Przełożyć do formy, wstawić do lodówki na 15-20 minut.Rozpuścić resztę żelatyny, wymieszać z masą waniliową(...)Sernik miał być piękny, czarno-biały. Niestety, mój barwnik się nie sprawdził, i mimo, że dałam całe opakowanie, masa wyszła bardzo ciemno szara, taka trochę betonowa... Mnie rozczarowała, nikt więcej nie zwrócił na to uwagi. Sami zdecydujcie, czy chcecie ją barwić, czy zostawić białą.Drugim ciastem, które ze sobą zabrałam, było brownie z przepisu na borwnie bazyliowo-cytrynowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab zapieczony w kapuście kiszonej 160

grube krążki, czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy przed pieczeniem. Na dnie układamy połowę cebuli, kolejnymi krążkami przełożymy mięso.  Kotlety przyprawiamy i układamy z cebulą na środku naczynia. Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy

chleba naszego
Ciasteczka marchewkowo-owsiane 142

już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady  J Ciasteczka marchewkowo-owsiane   Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej

Mania Gotowania
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 201

wędzonym nie zapomnijcie za nic w świecie! Dodatkowo, zamiast świeżego lubczyka możecie użyć estragonu lub innego świeżego zioła (bez skojarzeń : )). Na zdjęciu powyżej, zapiekankę zdobią orzechy włoskie, ale za drugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat(...)buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki by dać się bardzo łatwo kroić. Posypujemy ziołami, ewentualnie papryką ostrą i szczyptą soli. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Połowę nakładamy na batata, druga połowę na chwilę odstawiamy. Teraz kroimy w plastry buraka. Wkładamy do miseczki i zalewamy 1 łyżeczką octu winnego

Fill The Bowl
Karkówka w słodkim sosie 197

przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy przepis na to mięso ? Napiszcie w komentarzach

Justa próbuje gotować
Ryż na mleku z gorącym musem owocowym 115

początku należą Wam się przeprosiny. Bo dałam ostatnio ciała i to całkiem sporo. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko chorobę, która nie dokońca jest wyleczona – cały czas męczy mnie kaszel, zapchany nos. Drugie jakże oklepane to brak czasu – jakoś mam problem z ogarnięciem stycznia. Jestem na siebie niesamowicie zła, bo obiecałam sobie, że w tym roku będzie(...)pojemnik podgrzejemy w pracy w kuchence mikrofalowej. No dobra, koniec ględzenia.   Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 szklankę ryżu 1 szklankę wody + 1 szklankę mleka (dowolnego, ja dałam ryżowego) 1 laskę wanilii 1 jabłko + 1 banana Ryż gotujemy w mieszance mleka i wody. Dodajemy laskę wanilii i wydrążone ze środka nasiona. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie

Szybko Tanio Smacznie
Banany duszone w mleku kokosowym z miętą 155

Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego  1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej(...)góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Gwoli wyjaśnienia 108

pozostaje mi na przygotowanie do następnego dnia. W sobotę wytaczam się z łóżka koło południa (próbowałam wcześniej- nie da rady) i weekend spędzam na względnym odgruzowywaniu życia i przygotowywaniu materiałów na cały tydzień. Nie są to warunki sprzyjające blogowaniu. A milczenie drugie to Święta. Udało mi się wyskrobać kilka dni wolnych, ale na blogu wciąż cisza. Powód? Niestety(...)Pewne jest, że blogować dalej będę, z mniejszą częstotliwością dopóki nie odpuści praca, ale będę. Wyzwanie Jamiego Olivera na facebooku powróci- w święta nie przerwałam przygotowywania raz w tygodniu dania według jego przepisu, jak zwykle dokumentacja zawiodła. I ja powrócę. Do normalności. Względnej. Kiedyś. A na zakończenie chciałabym Wam wszystkim życzyć dobrego roku- lepszego niż najlepszy do tej pory

les mirabelles
ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 222

Podzielić cisto na dwie części i każdą rozwałkować, zrobić dwa okręgi. Ułożyć farsz, przykryć drugim ciastem, ponacinać według upodobań, posmarować rozbełtanym jajkiem, można posypać czarnuszką lub sezamem.. Pieczemy w temperaturze 185 st ok 45 min. Ja podałam to danie z czerwonym barszczem. FARSZ: Do zrobienia farszu możemy zawsze wykorzystać inne składniki

harrisa

Proponowane wyszukiwania