przyrządzam je zdecydowanie częściej. Aby nie marnować resztek powstałych z owoców i warzyw przyrządzam z nich różne dania. Na przykład takie wiosenne babeczki. Wprost idealne do zabrania ze sobą na weekendową wycieczkę ale także do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Babeczki mają mało cukru, są bez glutenowe, a do ich przyrządzenia używam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy
Mienta blogpołowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy dwa blaty, to możemy śmiało większą część śmietanki dać do środka, a na wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy
Karczma Honoriettyamerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają
Wędrówki po kuchnicukru kryształu 1/2 łyżeczka soli Składniki mokre: 2 jajka 1 czubata szklanka śmietany 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja dałam grecki) 1/2 szkl. oleju 15 dag rodzynek wczesniej sparzone 1 op. cynamonu Kamis W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre dodajemy rodzynki i wszystko porządnie mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy keksówkę
Moje Słodkie Piekiełkopodsmaż po połowie ilości czosnku i cebuli. Uważaj, żeby nie przypalić. Następnie do jednego garnka wrzuć zielone, do drugiego białe szparagi i po jednym ziemniaku do każdego garnka. Smaż je przez 2-3 minuty. Do każdego garnka wlej 250ml ( ja dałam po 300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj
Kubki smakuPyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje
Smakołyki AsiROBIŁAM JE NA WIGILIĘ,BYŁY GENIALNE,DO TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI
Swojskie jedzonkoMięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na
Rozpustne gotowanieZaliczam się do drużyny łakomczuchów. Tego zdecydowanie ni da się ukryć. Zdecydowałam się na leśny mech z dwóch powodów: pierwszy z nich - nie jest to ciasto stricte słodkie, a po drugie robi sie je bardzo łatwo i zdecydowanie szybciej niż tort z jego dekoracjami :) A powodem był brak czasu na upieczenie tortu na urodziny Męża :) Składniki: 450g szpinaku
ChilliJemyPołowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyszukacie alternatywy dla tradycyjnych ciastek zawierających tylko krocie pustych kalorii dobrze trafiliście. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy przysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao
Wielki apetytzioła prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła. W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi(...)wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu. Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano
Taste Therapydobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin zdjąć obręcz
W Mojej Kuchni LubięDrodzy to ta sama babka, którą robiłam wczoraj według TEGO TU PRZEPISU Babki zrobiłam dwie, jedna po drugiej, co oznacza, że jest to baba szybka, niezawodna, prosta i zawsze każdemu wyjdzie! Zmieniłam tylko parę rzeczy, to jest- do środka dałam mieszanki keksowej od SKWORCU Wykonałam polewę czekoladową Niecałe pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki kakao
Z Kuchni Do Kuchnicukier. Do mącznej mieszanki przetrzeć żółtka. Posiekać razem z zimnym masłem. Na koniec dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć
Pełny talerzjest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak. Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. Stosunek ceny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiotrzymałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDanie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży
Kolejny blog o gotowaniusię głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna
WeAreCrazydwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki.Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć ok. 4-5 cm.Nast
Moje pyszne gotowaniemałe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.Studzić W garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy
Z Majeczką w kuchnikilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne ale forma jest dość duża i do pracy lub szkoły nie da się tego zapakować. Za to tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie bo zimne też świetnie smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów których nie brakuje, składniki każdy
zjem to blog kulinarnyJedni obierają pomidory ze skórki i pozbawiają go pestek, a inni nie, są osoby, które dodają miąższ chleba drudzy nie. Ja zrobiłam sobie jedną porcję gazpacho, ale z mojego lenistwa nie parzyłam pomidora, ani nie usuwałam gniazdek nasiennych, paprykę też dałam marynowaną, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, trochę grzanek do środka i na wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po drugie to pożywny posiłek z leciutką kaszą, to jak dla mnie idealny, banalnie szybki i prosty, a przy tym całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę
Delicious Titbitspotrafią to robić), więc...z okazji Dnia Kobiet proponuję wydrukować ten przepis dla swoich drugich połówek i poprosić ich o jego przygotowanie, a następnie delektować się smakiem jednego z lepszych polskich deserów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryesień lubię przede wszystkim za dwie rzeczy: piękne kolory spadających liści oraz oczywiście dynie. Te drugie towarzyszą mi w kuchni od późnego lata po Boże Narodzenie i przez cały ten okres nie potrafią mi się znudzić. Jednym z moich ulubionych i zarazem najprostszych sposobów na dynię jest jej zapiekanie z gruboziarnistą solą morską. Do tego robię często(...)kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :) * SKŁADNIKI dla 4 osób 2 dynie piżmowe ½ szklanki kaszy pęczak 400 g pieczarek brunatnych 1 biała cebula 1 granat 1 natka pietruszki garść orzechów laskowych
Food Squarepołowę , a następnie na prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt z jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska
W kuchennym oknie Ewywięc pierniczki które miały być długo dojrzewającymi stały się króciutko leżakującymi ;) Musiałam upiec drugą turę, na szczęście mamy sporą wilgotność w domu więc szybciutko zmiękną ;) Tym razem dopilnuje aby poleżały do świąt :) Skłądniki 80 gr masła 1/4 szkl miodu 1/2 szkl cukru ( dałam brązowy ale może być zwykły) 1 jajko 2 1/4 szkl mąki pszennej 1-2 łyżeczki kakao(...)Dodajemy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy na gładkie ciasto. schładzamy przez 30 min w lodówce. Ja schładzałam tylko za pierwszym razem kiedy robiłam pierniczki z tego przepisu, za drugim razem od razu zabrałam się do wałkowania i też dobrze współpracowało się z tym ciastem. ;) 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują
Gotowanie...to proste !dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty(...)litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów
Smaczne Zdrowe