serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu(...)się ogrzeje i ciasto nie będzie już tak kruche. Kiedy mamy już gotowe ciasto, szybko formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą (jak nie macie, to zwykła reklamówka też da radę) i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min – w tym czasie zrobimy farsz. 2. CEBULA (10 min): kroimy ją w piórka (półplasterki) i podsmażamy na oleju na małym ogniu
Nerds Kitchentaki fajnyj farby 8 ) 2 litry koli (joł tam biera normalno coca-cola, ale mogecie wziōńć i jakoł inkszoł, byle niy takoł bez cukru- z takōm to sie lepi dać pokōj 9 ) cebula połra gojździkōw 10 3 liście bobkowe 11 połra ziorek ziela angelskego 1-2 łeżki mostrichu 12 1-2 łeżki miodu Sōl do pyjklowania ôzpuśćcie(...)jedzynie. A co Wōm ôstanie 29 , to idzie zjejś na drugi dziyń na zimno na sznicie 30 abo jaki bōłce 31 . Smacznego 1 Amerykanie; ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 przygotowała 3 tutaj 4 znajdziecie 5 wrzucania 6 napracować 7 peklowania 8 koloru 9 dać spokój 10 goździków 11 laurowe 12 musztarda 13 rozpuśćcie
Chop w kuchniwspomniałem, duża pupa u mauretańskich kobiet jest powodem do dumy. Natomiast szczupłe kobiety przynoszą wstyd swoim rodzinom. Mimo iż przy tych drugich na pewno można się swobodnie wyspać i bez problemu obrócić w łóżku na drugi bok…to płeć męska Mauretańczyków woli jednak chodzić niewyspanym, ale za to z piękna kobieta u boku. Na zakończenie mojej przydługiej(...)ostrożnie połóż mięso i obsmaż je z dwóch stron na złoto – brązowy kolor. W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię i wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe i smaż, aż cebula będzie miękka. Załóżmy, że cebula jest już gotowa, chociaż całe danie jeszcze nie, więc musimy je skończyć, w tym celu przełóż mięso do cebuli
RafalCookszczerze uwielbiam. Wykorzystuję ją na milion sposobów, dodając nie tylko do wytrawnych potraw, ale także słodkich. Drugim takim warzywem, które darzę wyjątkową sympatią, jest cukinia. Najlepszy sezon na polską cukinię to koniec lata i początek jesieni, więc póki jeszcze się da, wykorzystuję go maksymalnie. To ważne, by wybierać to, co w danym momencie jest lokalnie dostępne. Warzywa importowane
Mienta bloggotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Chwilę przed końcem dodajemy parmezan. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pamiętamy, aby co chwile mieszać potrawę w trakcie gotowania. W razie potrzeby nadmiar wody odparowujemy. Podajemy na ciepło. Wspaniałe sycące i rozgrzewające danie. Smacznego
DominikaDolcidanie bardzo syte i pożywne. W zasadzie można by ją zakwalifikować do dania jednogarnkowego, gdyż zupa bardzo gęstnieje gdy nieco postoi. Oczywiście nabiera smaku z czasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty
Pieguskowa Kuchniałyżek roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki rodzynek – u mnie sułtańskie od e-Dana cukier cynamonowy do oprószenia muffinek Przygotowanie: Do jedne miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy łyżką składniki. W drugiej misce lekko ubijamy jajka (np. ręczną trzepaczką), dodajemy maślankę lub mleko, olej i ekstrakt waniliowy, mieszamy
Słodkie okruszkiOdkąd zaczęłam pracować w zdecydowanie większym wymiarze godzin, ciągle poszukuje pomysłów na fajne drugie śniadania do pracy. Ważne by przygotowywało się go dość szybko
Kolizje Smakównajważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda), a z drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie
Tradycyjna Kuchniamój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który uwielbiam w połączeniu z serem feta i miodem. Tak zdecydowanie to połączenie mi odpowiada na drugie śniadanie. Wszystko przygotowuje na świeżo i zamykam w lunch boxie, a dressing zabieram
Niezły MłynekWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie kaszy bulgur z cukinią i papryką na ciepło, danie jest bardzo smaczne, można je podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania na kolacje, obiad lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kaszy będziemy potrzebować : 200 g kaszy bulgur
Uwaga Babcia Gotujedanie miało kilka inspiracji: po pierwsze nowy nabytek książkowy "Warzywo" Dominiki Wójciak, bardzo bogatej w warzywne inspiracje nowej pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież
Słodki KompromisSałatka z Selerem – jest pełna wartościowych i odżywczych składników. Doskonała na nisko-węglowodanowe i pożywne drugie śniadanie. Ponieważ na co dzień nie stronię od pieczywa, kasz i innych zbożowych produktów to od czasu do czasu mam ochotę na lekkie dania złożone głównie z warzyw. Wystarczy, że dobrze przetrząsnę lodówkę aby nawet zimą stworzyć kolorowy posiłek. Oczywiście
rabarbarowostałych godzin na zegarku, że teraz sam woła o jedzenie o danej porze. Nigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym(...)takie zdrowe przekąski – pokażę jak w prosty i szybki sposób możecie przygotować coś pysznego! Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta
Ostra na Słodkogościem, czy gospodynią. W pierwszym wariancie pełen luz i pewność, że będzie smacznie :) W drugim lekki stres, czy będzie smacznie ;) Jakiś czas temu spotkanie odbywało się u nas. Przygotowałam wtedy polędwiczkę z kurkami. Połączenie idealne, bardzo lubię to danie. Co poszło nie tak? Przesuszyłam mięso :( Goście oczywiście zjedli, nie narzekali, może nawet udało
zadanie-gotowanieuszy, tylko serwuje kuchnię wysokich lotów. Z jednej strony domową, niczym u włoskiej nonny , a z drugiej oryginalną ze szczyptą nonszalancji i inspirowaną kuchniami świata. Ogromnie doceniam uczciwość, z jaką podchodzi się tutaj do gotowania i pasję, którą spowite są dania. Myślę, że już zdjęcia zachęcą Was do odwiedzenia Brylantowej 16 jak najprędzej i jestem wręcz przekonany
Food Squaretakże długie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru
cool and mintyNaleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym okazały się hitem dnia:). Znikały jeden po drugim. Szukając odpowiednich proporcji miałam dziś okazję wielu z nich
Gotowanie-ukMama układa zapiekankę warstwami. Ja postanowiłam wszystkie składniki wymieszać. I jedna i druga wersja są pyszne. Koniecznie spróbujcie, jeśli zostało wam trochę suszonych grzybów. Składniki
Qlinarnie i Qlinarniezrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został zmodyfikowany na moje własne smakowe potrzeby i zamiast samej gorzkiej czekolady dałam mieszaną Składniki: (4 porcje) 65 g czekolady gorzkiej 65 g mlecznej czekolady 125 g masła + do wysmarowania
W Moim Magicznym Domucienkich plastrów boczku wędzonego, przekrojone na połowy 20 szt daktyli bez pestek ser pleśniowy - dałam gorgonzolę wykałaczki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C Z daktyle przekroić wzdłuż na pół. Otworzyć. Na połówce daktyli położyć kawałek sera, przykryć drugą połówką. Tak przygotowany owoc owinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką. W ten sposób przygotować wszystkie daktyle
Stare GaryTa potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas
Jacob Tastesczęść upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić. * Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania. *Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje masa
Z Majeczką w kuchniCzasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa
R'n'G Kitchenilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło
Right Behind The Kitchenskładników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;) Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja na 1 kg mięsa
kawawszklanceKLIK ) natka pietruszki Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia. Na drugi dzień gotuję wywar z wędzonki , dodaję suszoną włoszczyznę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, plasterki czosnku. Jak mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę. Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję
Takie tam pichcenieżycia, mającą wspaniałą rodzinę, kochającego mężczyznę i wiele powodów do radości. Przyznam szczerze, że faktycznie ten komentarz dał mi do myślenia i przyznaję z ręką na sercu, koniec z tym! Z jednej strony byłam pewna, że nikt tego nie czyta, z drugiej pisałam te smutki i smuteczki tylko z jednego powodu - by za jakiś czas pośmiać się jakie
Be Fit Be Strongelastyczne i puszyste jednocześnie. Gotowe ciasto poddajemy procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych
Karo in the Kitchenweekend było bardzo ciepło... Spędzając pół dnia w aucie, a drugie na zewnątrz przy palącym słońcu... po powrocie do domu nie ma się ochoty nic jeść... Chyba, że jest to zimne, szybkie i proste danie przy, którym nie trzeba długo stać. Taki właśnie jest mój truskawkowo-śmietankowy shake. Kilka chwil i już można się
Słodkie okruszkimnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze, smaki są bardziej intensywne, a po drugie, co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali. Bataty z dynią i curry dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej
Stare Garylekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio pojawia się u mnie dużo przepisów fit - muszę trzymać figurę bo... (dowiecie się w połowie wakacji :)). Teraz jemy lekko :). Do takich dań czy przekąsek nie możemy dodawać za dużo soli, czy przypraw. Najlepiej posiłkować się ziołami, które mają
Niezły Młynekna chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki połączą się / tak jak nasz polski bigos
Zakamarki mojej kuchnidziś widzę euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach". Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące
KUCHARNIAwodą, w celu wychłodzenia szynki. NIE OTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić zaczep, ściągnąć sprężynę i odwrócić pojemnić dnem do góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki. Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie
Z Kuchni Do KuchniPierś w papirusie wykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszaczy. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki.Składniki:2 małe piersi z kurczaka1 mała łyżeczka oleju rzepakowegodowolne przyprawy (u mnie
Kuchnia domowa AniJeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę
W kuchennym oknie Ewy