drugie danie - 14640 przepisów (strona:247/976)

Fasolka. Prosto, bez sensacji 154

Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych(...)Piękny Jaś dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc. Wymoczoną fasolkę na drugi dzień zalewamy w dużym garnku świeżą wodą, trochę powyżej poziomu fasolki, tak na około 3-4cm. Dorzucamy wędzoną kość- to element nie do pominięcia- żaden inny produkt nie da takiego aromatu i głębi, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czubatą łyżeczkę

Karo in the Kitchen
Wygrana w konkursie na danie FIT 140

Cię docenia? Zwłaszcza przy takiej konkurencji... Nagroda? Publikacja w drugiej części książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy oraz wprowadzenie do menu w Gaca SPA. Cudowne uczucie, które sprawia, że chce się tworzyć, działać i brać udział w konkursach...bo przecież nigdy nie wiadomo :) Takie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE

Pasja Smaku
Rosół z chili i wołowiną 175

strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki.Dalej można postępować na dwa sposoby:1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem

Stare Gary
ZAPIEKANKA OBIADOWA Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 78

sklepu PANEGARA.PL. podbiła i nadal podbija moje serducho! Na blogu już pokazałam Wam 3 przepisy, jakie można przyrządzić z nawodnioną tapioką w roli głównej – jeden na ostro, drugi na słodko, trzeci inspirowany uwielbianą przez wielu kuchnią włoską. Dziś kolejny obiadowo-kolacyjny pomysł z wykorzystaniem nawodnionej tapioki! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam po raz kolejne wrapy – tym razem(...)zrobienia genialnej, obiadowej zapiekanki. Coś w stylu lasagne! Przełożyłam je dużą ilością sera, cebulką, ulubioną wędliną, kukurydzą oraz groszkiem. Nie zabrakło masła, bo w tym przypadku zapominamy o kaloriach! Danie sycące i mega pyszne! Idealne na obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim

Ostra na Słodko
Zgrzewane kanapki weekendowe 145

formie tostów. Dzisiaj przygotowałam na drugie śniadanie zgrzewane kanapki, których tak dawno nie jadłam, a na blogu takie propozycje cieszą się ogromnym powodzeniem, zwłaszcza od początku roku szkolnego. Zachęcam do wypróbowania innych śniadaniowych pomysłów: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów na tosty i grzanki 36 pysznych dań z pomidorami Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem(...)plastry sera gouda lyżeczka posiekanej natki z pietruszki 2 plastry dobrej jakości wędliny Przygotowanie: Na jednej kromce układamy plasterki sera i pomidora oraz wędlinę, posypujemy posiekaną natką, przykrywamy drugą kromką. Całość zapiekamy w zgrzewaczu do kanapek. Podajemy na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Chlebki pita 143

podlega jednak dyskusji fakt, że zarówno jedne, jak i drugie są pyszne i proste w przygotowaniu. Na chlebki naan przepis znajdziecie już na blogu, dziś nadszedł czas na pity. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym

PatiGotuje
Maślane Pappardelle po Grecku 62

ostatni rodzaj sera, który nas interesuje w tym daniu.  Przedstawiam włoski ser Pecorino Romano , który jest wytwarzany z mleka owczego, jest kruchy, twardy, słony idealny do… Makaronów. Brzmi znajomo, więc jeśli nie zdobędziesz Greckie Mizithra – Anthotyros, zastąp ją włoskim Pecorino Romano i ciesz się szybkim, pysznym, prostym daniem.  Na zakończenie mojej nudnej opowieści, życzę(...)Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili Jeśli już mamy składniki, bierzemy się za Maślane Pappardelle Danie jest niezwykle proste, ale przede wszystkim bardzo smaczne.  Po pierwsze gotuj makaron we wrzątku osolonej wody na wczesne al dente.  Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego, dodaj masło

RafalCook
Ziemniaki pieczone w mące 235

ćwiartki, te mniejsze wystarczy na połówki. Wyłóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.  Do jednej miski daj jajko, papryki i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dlaczego czosnek suszony, a nie świeży? Taki lepiej i równomiernie rozprowadzi się po ziemniakach. Do drugiej miski wsyp mąkę kukurydzianą. Suche pokrojone ziemniaki włóż do miski z jajkiem i przyprawami. Zamieszaj aby równo pokryły się

Dieta moja pasja
Jak spędzić walentynki 2021 w czasie pandemii – pomysł na randkę w domu 94

wynos i przynieś do domu. Udekorujcie pięknie stół, dołóżcie talerze, sztućce, zapalcie świeczki, odświętnie się ubierzcie i ta dam. Domowa restauracja zaprasza! 3. Wieczór gier jak w prawdziwym parku rozrywki Ulubiona planszówka to zawsze dobry pomysł na spędzenie czasu z drugą połówką! Eurobiznes? Szachy? A może karty? Zawsze możecie wykorzystać również PlayStation! Takie rozwiązanie to zabicie nudy spokojnie

Czynniki pierwsze
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 136

Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa(...)który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania. Właśnie dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie. W tej zupie jest go naprawdę sporo, a mimo to schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. Zupa z soczewicy od upadłej królowej Przepis pochodzi z jednej z książek

Niedzielny kucharz
Kulki mocy morelowo-orzechowe 147

sumienia zjeść do popołudniowej kawy.  Masę możesz także uformować w kształcie raw batoników (wtedy kokos lepiej dać do reszty składników, ja bym go nie pomijała, gdyż dobrze komponuje się zresztą składników).   Batony będą wygodne do  zabrania w ramach drugiego śniadania do szkoły lub pracy.  Uwielbiam je z kilku powodów: Są szybkie i proste do przygotowania

Fabryka pomysłów
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 219

ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 12 równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Pieczone chipsy z marchwi i buraka (Chips di carote e barbabietole al forno) 114

piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 40 minut;  w połowie pieczenia chipsy odwracamy na drugą  stronę . **** PREPARAZIONE Pulite e spelate le carote e le barbabietole. Tagliatele a fettine sottilissime. Disporre le verdure su una teglia ricoperta da carta forno. Aggiustate di sale, pepe e spezie a piacere come, per esempio un pizzico di curcuma, rosmarino

La grande e la piccola cuoca
Szaraki-żelaziaki 158

dodatkami. Smakują podobnie do ciasta, które na pewno znacie z, jednak bardziej popularnych, pyz. Jest to danie wywodzące się z Wielkopolski i chyba tam najbardziej popularne. Serwowane najczęściej z zasmażaną kapustą lub białym serem. Ja dzisiaj prezentuję ten drugi przepis. I wiecie co? Pal sześć dietę, szare kluski były na obiad wczoraj... będą i dzisiaj! :) Czytaj

Pichceniomania
Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci 121

żeby się nie oparzyć, nie skaleczyć, wiedzieć do czego służą rękawice kuchenne i się nie przewrócić. Kolejną rzeczą, która mnie zaskoczyła było to, że dzieci gotują całkiem skomplikowane dania. Na warsztatach na których była moja siostrzenica (dla dzieci w wieku 4-8 lat) do przygotowania był cały obiad. Dokładniej spiralka z ziemniaków, którą dzieci dzielnie wycinały lekko tępymi nożykami(...)same nakryć do stołu i zanieść swoje talerze z kuchni do stołu. Nie wiem czy w tym wieku dałabym radę ugotować taki wspaniały obiad, nawet gdyby ktoś powiedziałby mi jak to zrobić. Dzieci przygotowywały 2 porcje: jedną dla siebie i drugą dla opiekuna, który odbierał je po zajęciach. Takie odwrócenie sytuacji, kiedy to rodzić zwykle gotuje dla dziecka. Moja

Ugotowane pozamiatane