drugie danie - 14640 przepisów (strona:245/976)

TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA (SUROWE, BEZ PIECZENIA) - IDEALNE NA KINDER PARTY 143

cudeńka mogą być elementem menu na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki (zrobię je na pewno jeszcze raz na drugie urodzinki mojej córki). Pokochacie je od pierwszego wejrzenia, a później będzie tę miłość pogłębiać z każdym kęsem. ;-) Pędźcie po truskawki i dajcie znać jak wyszło. Składniki na 15 kuleczek i 10 kosteczek (3x3cm): 30 sztuk organicznych truskawek (4 szklanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 176

solić. Bo w ukrytą sól (której obecnosci często nawet nie podejrzewamy) obfituje nasza współczesna dieta. Znajdziemy ją w takich produktach jak: chleb, sery, konserwy, wszelkiego typu przetworzona żywność czyli dania gotowe (doprawiona do smaku własnie solą). By zwiększyć skuteczność diety ubogiej w sól, należałoby jednoczesnie zadbać o zwiększenie ilosci przyjmowanego potasu . Ten jest czymś w rodzaju antidotum na zawarty(...)pomidorowy, przecier czy koncentrat zawierają go jeszcze więcej. Odpowiednie tłuszcze : Tu ważne miejsce zajmują tłuste ryby . Według danych dzienne spożycie 30-100 g ryb zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Szczególnie zaleca się ich regularne spożywanie, najlepiej co drugi dzien osobom z grupy podwyższonego ryzyka. Pomagają one walczyć z nadciśnieniem. Co więcej zanotowano 30% spadek smiertelności w grupie osob

MODA NA BIO
Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 147

przyrządzam je zdecydowanie częściej. Aby nie marnować resztek powstałych z owoców i warzyw przyrządzam z nich różne dania. Na przykład takie wiosenne babeczki. Wprost idealne do zabrania ze sobą na weekendową wycieczkę ale także do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Babeczki mają mało cukru, są bez glutenowe, a do ich przyrządzenia używam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy

Mienta blog
Beza z malinową galaretką 142

połowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy dwa blaty, to możemy śmiało większą część śmietanki dać do środka, a na wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy

Karczma Honorietty
Doughnuts’y cynamonowe pieczone 123

amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają

Wędrówki po kuchni
Cynamonowiec 122

cukru kryształu 1/2 łyżeczka soli Składniki mokre: 2 jajka 1 czubata szklanka śmietany 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja dałam grecki) 1/2 szkl. oleju 15 dag rodzynek wczesniej sparzone 1 op. cynamonu Kamis W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre dodajemy rodzynki i wszystko porządnie mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy keksówkę

Moje Słodkie Piekiełko
Krem z zielonych i białych szparagów 136

podsmaż po połowie ilości czosnku i cebuli. Uważaj, żeby nie przypalić. Następnie do jednego garnka wrzuć zielone, do drugiego białe szparagi i po jednym ziemniaku do każdego garnka. Smaż je przez 2-3 minuty. Do każdego garnka wlej 250ml ( ja dałam po 300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj

Kubki smaku
Forszmak 186

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje

Smakołyki Asi
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 201

ROBIŁAM JE NA WIGILIĘ,BYŁY GENIALNE,DO TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI

Swojskie jedzonko
Kluski leniwe. 442

     Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na

Rozpustne gotowanie
Leśny mech z nutką cytryny 146

Zaliczam się do drużyny łakomczuchów. Tego zdecydowanie ni da się ukryć. Zdecydowałam się na leśny mech z dwóch powodów: pierwszy z nich - nie jest to ciasto stricte słodkie, a po drugie robi sie je bardzo łatwo i zdecydowanie szybciej niż tort z jego dekoracjami :) A powodem był brak czasu na upieczenie tortu na urodziny Męża :) Składniki: 450g szpinaku

ChilliJemy
Galaretka kawowa z bananowym musem 144

Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Zdrowe ciasteczka 163

szukacie alternatywy dla tradycyjnych ciastek zawierających tylko krocie pustych kalorii dobrze trafiliście. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy przysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao

Wielki apetyt
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem 401

zioła prowansalskie   sól  pieprz Przygotowanie:  Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła. W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do  przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi(...)wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu. Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano

Taste Therapy
pyszne tiramisu bez jajek... 169

dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin zdjąć obręcz

W Mojej Kuchni Lubię