drugie danie - 14640 przepisów (strona:245/976)

Patison w panierce 165

płaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron.                 Można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę

Proste Potrawy
Greckie Pulpety czyli Yuvarlakia 68

Youvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły, czyli nasze pulpety. Na zakończenie mojej króciutkiej(...)składników, to działamy i robimy Greckie Pulpety Chociaż lista jest pokaźna, uwierz mi, że danie jest proste.  Po pierwsze włóż wszystkie składniki na pulpety do miski i bardzo dobrze wymieszaj.  Widzisz już, lista jest o wiele krótsza.  Po drugie czystymi dłońmi uformuj kulki wielkości małej mandarynki i włóż je do rondelka

RafalCook
Łosoś z grilla 274

Łosoś z grilla 2015-06-21 17:48:01 Wypieczony, ale soczysty łosoś z grilla podany z letnią sałatką i pszennym pieczywem. Bardzo łatwe do przygotowania i atrakcyjnie wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1kg świeżego fileta z łososia w 3-4 kawałkach ok. 3 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy(...)działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec. Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Walentynkowe naleśniki 192

razem przychodzimy z prostą, kulinarną propozycją. Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połówce, lecz nie macie czasu/pieniędzy/talentu/pomysłu* (*niepotrzebne skreślić), przygotujcie walentynkowe naleśniki! Wystarczy odrobina miłości, aby ze zwykłych naleśników zrobić coś, co fajnie wygląda i świetnie smakuje. Hej Chłopaku, Ty też dasz sobie radę! Wyobraź sobie zdziwienie Twojej dziewczyny, kiedy zaserwujesz jej różowe naleśniki :) Czego potrzebujemy

two broke sisters
Tropikalne śniadanie: Pudding z mango 140

kaszą manną i kaszą bulgur. Ostatecznie wygrała ta druga, bo podczas gotowanie lepiej wchłania sok pomarańczowy i jest bardziej kremowa po zmiksowaniu. Na koniec zrezygnowaliśmy z awokado, bo nawet w niewielkiej ilości nadaje słonecznemu, żółtemu mango zielonkawy odcień. Odrzuciliśmy też kurkumę, bo surowa jest mocno wyczuwalna w daniu. I tak metodą prób i błędów postał pyszny, kremowy, lekki

Niedzielny kucharz
Jak obrać paprykę ze skóry? 171

Jest prosty sposób by paprykę przed dodaniem do ulubionych dań pozbawić skóry. Umytą paprykę w całości układamy na blasze wyłożonej papierem. Można użyć formy silikonowej bez konieczności wykładania papierem. Opiekamy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - po mniej więcej 15 minutach obracamy paprykę na drugą stronę. Kiedy skórka papryki nieco się przypali(...)minut przykrywamy folią spożywczą. Kiedy papryka przestygnie możemy ją pozbawić gniazd nasiennych i swobodnie obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który podczas opiekania fajnie się uwydatnia) i aksamitnie gładką strukturą, które szczególnie w przypadku zup i przecierów będzie baardzo porządana

Kuchnia po mojemu
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 123

miasto tętniące życiem kulinarnym. Podczas rozmaitych festynów i mniejszych świąt zamykane są uliczki, na których pełno jest jedzenia. A z racji tego, że Wiedeń jest miastem wielokulturowym dostaniemy tam dania i produkty kuchni austro-węgierskiej ale i z Dalekiego Wschodu - do wyboru do koloru. Jeśli już zdecydujemy się na jakiś smakołyk, zdecydowanie polecam lokalne rzeczy. Przykładowo mega popularne(...)krajach. źródło: www.welt-espresso-bar.de Aha, niech Was nie przestraszy widok kiedy to kelnerka poda Wam do kawy szklankę wody nalanej prosto z kranu - podobno jest to woda z lodowca alpejskiego. Drugie aha - tzw. kawę po wiedeńsku dostaniemy raczej w dwóch wersjach - czarną z bitą śmietaną albo po prostu czarną ze szklanką wody.  Bierhof - Haarhof 3 - klasyczny i wyśmienity

Right Behind The Kitchen
Indyjskie kotleciki z ziemniaków i batatów 67

jest klasyczne indyjskie danie, ale tak bardzo inspiruje tamtymi smakami, że mogę je określić mianem „modern indian food”. Genialne kotleciki, które nie mają w sobie ani grama mąki a jednie ziemniaki, bataty i przyprawy, do tego miętowy sos, granat, świeża kolendra i chlebki chiapati, które w tak prosty sposób zrobicie w domu. W podanej(...)porcji wyjdzie solidny obiad dla 2 osób, obiad idealny jeśli lubicie ciekawe i nowe smaki, a nawet wtedy kiedy Wasze druga połowa nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Te kotleciki w połączeniu z dodatkami będą bardzo sycące! Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami

nietylkopasta.pl
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 260

początku krążki spadną na dno, ale po chwili wypłyną na powierzchnie. Powinny smażyć się ok. 3 min na jasno-złoty kolor (w trakcie należy obrócić je raz na drugą stronę). Usmażone krążki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. PODANIE Kulki z kurczaka oraz krążki z cebuli należy podawać od razu po usmażeniu, chociaż dzięki odpowiedniej(...)możliwości znalezienia piór lub kości w posiłku. Sieć nie ponosi też odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu. It’s time for Cluckin’ Bell!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką * ukazanie elementów

Nerds Kitchen
Pieczony kalafior – kalafior inaczej 217

Tata do mnie zadzwonił, że kupił gigantycznego, świeżutkiego kalafiora. Co było zrobić… Kupić drugi Nie chciało mi się już gotować kalafiora, trzeba było wymyśleć coś innego. Był już kalafior surowy w sałatce, ale jest zimno, więc coś ciepłego. No i bęc! Kalafior zapiekany. Nie wymaga dużo pracy. Sprawdza się za to doskonale jako jarzynka do obiadu. Nie pogardzą(...)stopniach. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pieczony-kalafior-kalafior-inaczej/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczony kalafior – kalafior inaczej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 123

Czasami się zastanawiam, czym jest odwaga. Kiedyś bardzo łatwo było stwierdzić, czy dany człowiek się nią cechuje, czy raczej wręcz przeciwnie. Rycerze dzielnie stawali na polu bitwy i ruszali do boju bez najmniejszych oznak wahania, królowie podbijali sąsiednie państwa, szlachcianki wdawały się w romanse, za które groziła sroga kara z ręki męża. Z natury lękliwi chłopi pochylali głowy(...)niewyraźna, linia między odwagą i głupotą zatarła się niemal zupełnie. Gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie...? Nie mnie to oceniać. Dzisiaj mam dla Was jeden z najlepszych deserów, jakie ostatnio jadłam. Ba! Kwalifikuje się do pierwszej piątki najcudowniejszych pyszności, jakich dane mi było spróbować. Gdyby nie resztki zdrowego rozsądku, zjadłabym wszystko. Sama. Na raz ! Przepis podpatrzyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trójmiasto po trosze - Sopot 167

witlinek bałtycki. O ile flądrę raczej wszędzie dostaniemy w knajpach, tak ta drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka.  Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa(...)porządku. Niech tak będzie. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do głowy zmieniać nazwy miejsca z Bar Przystań na Restauracja Przystań bo wiele restauracji mogłoby się poczuć niekomfortowo. Krok drugi - wędzone rzeczy Wychodząc z Przystani kierujemy się w stronę molo. Niby człowiek po posiłku ale i tak oczy widzą jedzenie a mózg podpowiada "idź tam, idź tam". Małe sklepiki z wędzonymi

Right Behind The Kitchen
Szkolenie – Logo i znak wodny w Photoshop Elements 156

Filmik składa się z dwóch części, pierwsza część dotyczy tworzenia logo, w oparciu o zwykłą fotografię, druga część dotyczy tworzenia znaku wodnego, w oparciu o zdefiniowanie nowego pędzla i umieszczania go na zdjęciu. Mam nadzieję, że filmik wam się przyda, dajcie znać czy się podobał i nie śmiejcie się za bardzo ze mnie ;-), bo to mój „debiut filmowy(...)Decydujemy jak będzie nasz znak wodny wyglądać i brzmieć. U mnie to imię i nazwisko. Następnie tworzymy nową warstwę aby w niej wkleić logo (new layer) Otwieramy logo w drugim oknie, kopiujemy. Wklejamy do okna z napisem. Dostosowujemy rozmiar logo do napisu, przycinamy, bardzo dokładnie, tak aby nie było za dużo otoczki. Zapisujemy jako nowy pędzel. Edit

moj przepis na
Placuszki z dynią i jogurtem 142

Podobno ludzi dzielą się na placuszkowców i antyplacuszkowców. Moja córka przez pewien czas należała do tych drugich i wszelkiego rodzaju placuszki musiałam zjadać za nią. Na szczęście się to zmieniło i już zjada z nami placuszki, racuszki i inne tym podobne :). Placuszki są bez cukru i soli, by były jak najlepsze dla dzieciaków, natomiast jeśli po usmażeniu będziemy(...)chcieli je sobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:). Dla kogo: dla fanów dyni dla placuszkomaniaków dla dzieci Składniki: 200g puree z dyni 50g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

Mania Wypiekania
Bruschetta + film 95

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 8 minut. Gorące grzanki nacieramy drugim ząbkiem czosnku. Na grzanki nakładamy niewielką porcje pomidorów, na pomidorach układamy pokrojone oliwki a wierzch dekorujemy listkami bazylii.   Artykuł Bruschetta + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania