Paszteciki ze szpinakiem świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do barszczu lub drugie śniadanie do pracy. Takie pasztecki można zajadać na ciepło lub na
greengoodiesPyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z
Kuchnia Pełna PasjiPyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły
KuchniaWeDwoje.plNa prośbę Edyty, czytelniczki mojego bloga upiekłam chleb bezglutenowy. Ten chleb był dla mnie nie lada wyzwaniem. Jedni z konieczności drudzy z innych powodów nie
Leśny ZakątekGrissini to włoskie paluszki, które dzięki swej prostocie wykonania i wspaniałemu smakowi biją na głowę każdą przekąskę ze sklepowej półki. Często piekę grissini, bo
WiszniówkaSłowo „baton” nie kojarzy nam się raczej z niczym wartościowym. Jednak ten oto baton granola jest inny niż wszystkie 🙂 Zdrowy, pożywny i pyszny – czyli kombinacja
Wiszniówkatakże różnorodność jeśli chodzi o użycie. Batat wyśmienicie nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserowych. Ja najczęściej z batatów robię frytki , puree, zupę a także chlebek na słodko oraz muffiny. W wytrawnych daniach doprawiam go kminkiem, imbirem czy papryką. W daniach słodkich lubię jego połączenie z przyprawami korzennymi oraz owocami cytrusowymi. Poniżej(...)grubość 1,5 cm. W trakcie smażenia kotletów dobrze jest je przewracać na drugą stronę dopiero w momencie kiedy są dobrze usmażone. Jeśli przewrócimy je zbyt wcześnie mogą się rozpaść. Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk kotletów. Szukasz przepisów na dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki z tofu . The post
MeCooksmąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut! Robię drugi raz i piekę w keksówce, ale dodałam 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2 The post Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera
Moja Delicjapuszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią) - 500g masy krówkowej Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni (na średnim palniku, mieszając), do lekkiego zrumienienia, następnie dodać masło, ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i jeszcze(...)idealna, płynna wsiąknie nam w biszkopt...), dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy odsączone brzoskwinie, pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy i wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Masę wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem
Smaczne Zdrowekazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie(...)piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny lub codzienny obiad. Ale także na rodzinne uroczystości, bo w swej prostocie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się całkiem dobrze ;) Faszerowane podudzia
Kolorowy PrzepisownikTymbaliki są świetnym pomysłem na przyjęcie! Proste składniki podane w nietypowy sposób sprawiają , że goście będą zachwyceni. Odsmażone na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie a chrupiąca skórka zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy!SKŁADNIKI:TYMBALIKI:* makaron świderki – 70 g* makaron pełnoziarnisty spaghetti – 70 g* makaron szpinakowy wstążki – 70 g* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy – 3 łyżki* żółtko(...)przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20minut.Zostawiamy do ostudzenia na 10minut.Podajemy posypane odrobiną parmezanu i kolorowego pieprzu.PORADA:Danie można śmiało przygotować w keksówce jako zapiekankę – należy wtedy zwielokrotnić ilość składników.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na SłodkoPamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać(...)moja wersja domowa nie odbiega w niczym od tej, którą jadłam u zachodnich sąsiadów. :-) A wszystko z kilku prostych składników. Ważne by keczup, którego użyjemy do przygotowania dania był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy
Szefowa kuchnikrakersów a na ciastkach rozprowadzamy 3/4 części masy kokosowej. Następnie układamy drugą warstwę krakersów a na nich rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Artykuł Rafaello + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniawłaśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani(...)kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypapierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta soli - 1/4 szkl ksylitolu - 60 kropli stewii fluid - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo : - 400g malin ( dałam mrożone) Białka umieścić w misie miksera(...)gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweGrilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1 czubatą łyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Krewetki marynowane(...)Grilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1 czubatą łyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Przepisami
Moja pasja smakumasy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną. Po przepis(...)stopniach. Wykładamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-jablecznik-na-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku