kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie(...)piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny lub codzienny obiad. Ale także na rodzinne uroczystości, bo w swej prostocie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się całkiem dobrze ;) Faszerowane podudzia
Kolorowy PrzepisownikTymbaliki są świetnym pomysłem na przyjęcie! Proste składniki podane w nietypowy sposób sprawiają , że goście będą zachwyceni. Odsmażone na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie a chrupiąca skórka zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy!SKŁADNIKI:TYMBALIKI:* makaron świderki – 70 g* makaron pełnoziarnisty spaghetti – 70 g* makaron szpinakowy wstążki – 70 g* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy – 3 łyżki* żółtko(...)przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20minut.Zostawiamy do ostudzenia na 10minut.Podajemy posypane odrobiną parmezanu i kolorowego pieprzu.PORADA:Danie można śmiało przygotować w keksówce jako zapiekankę – należy wtedy zwielokrotnić ilość składników.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na SłodkoPamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać(...)moja wersja domowa nie odbiega w niczym od tej, którą jadłam u zachodnich sąsiadów. :-) A wszystko z kilku prostych składników. Ważne by keczup, którego użyjemy do przygotowania dania był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy
Szefowa kuchnikrakersów a na ciastkach rozprowadzamy 3/4 części masy kokosowej. Następnie układamy drugą warstwę krakersów a na nich rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Artykuł Rafaello + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniawłaśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani(...)kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypapierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta soli - 1/4 szkl ksylitolu - 60 kropli stewii fluid - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo : - 400g malin ( dałam mrożone) Białka umieścić w misie miksera(...)gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweGrilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1 czubatą łyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Krewetki marynowane(...)Grilluj około 2 – 3 minut aż będą różowe, następnie przewróć na druga stronę, grilluj kolejne 2 minuty. Wersja z patelni: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1 czubatą łyżką masła. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty. Następnie przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Przepisami
Moja pasja smakumasy jabłecznej, to też rzecz umowna. Ja chciałam najzwyklejszą masę, ale z nutką kwaskowatości, dlatego dodałam galaretkę cytrynową i jedynie cynamon. Możecie dodać kardamon, mielone goździki, czy co zwykle dajcie do nadzienia szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną. Po przepis(...)stopniach. Wykładamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-jablecznik-na-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusmażyć na małym ogniu przez 10 min. W połowie czasu omlet odwróciłam na drugą stronę, ale to nie jest konieczne. Smacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Na specjalne okazje , Naleśniki, gofry, placuszki Tagged: brukselka , pomidory
https:KKuchniaMniamjest informacja o załączonym woreczku (do opakowania załączony jest woreczek i zapinka, dzięki czemu nie musimy zmywać garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu(...)czytelne opisane. Wiadomo, że znajdą się tacy, którzy i tak będą szukać drugiego dna w tym produkcie i zawsze się do czegoś przyczepią, ale dla nich nie jest w końcu ten produkt. Ten produkt jest głównie dla tych, którzy chcą smacznie, czysto i bezproblemowo przygotować danie, bez specjalnego wysilania się w odmierzanie i łączenie składników, ziół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein w markecie. Często są organizowane tygodnie różnych kultur w marketach i wtedy można taki makaron dostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem(...)się w niej znajdują, to po pierwsze wyjdzie dużo drożej, a po drugie mielibyśmy porcje dla kilkunastu osób, a co później robić z resztkami warzyw, czy otwartymi puszkami. Dlatego nie będziemy pokazywać tutaj jaką to robimy zdrową kuchnię, na naturalnych składnikach, tylko prawdziwe codzienne smaczne dania. Sos sojowy bardzo lubię ciemny, jest dużo intensywniejszy, ale trzeba
KasiaiKrzysiu.plTaką cieciorkę można podawać na ciepło i na zimno. Ja swoją porcję zabrałam do pracy na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka :) Smaczna alternatywa dla kanapek. 200 g cieciorki 1 cebula 1/2 bakłażana 1 chilli 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sok z cytryny sól pieprz czarny Cieciorkę przepłukać i zalać zimną wodą(...)chilli. Smażyłam na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać bakłażana, cieciorkę, natkę pietruszki i posiekane suszone pomidory. Skropić sokiem z cytryny i ewentualnie doprawić. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: bakłażan , cieciorka , suszone pomidory
https:KKuchniaMniampiec przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i podwyższyć temperaturę do 200*C i piec przez ok 40 min. Po upieczeniu odczekać 10 min, a później można podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cydr , kapusta , kasza jaglana , kurczak , śliwki
https:KKuchniaMniamGulasz z kapustą kiszoną i pieczarkami Na zimne dni najlepsze dania są z kapusta kiszoną, która jest bardzo zdrowa. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 1 cebula · 2 marchewki · 20 dag kapusty kiszonej(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, oszuszamy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą do gulaszu. 2. Na drugiej patelni smażymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz posiekaną drobno kapustę kiszoną. Następnie dodajemy ketchup. 3. Pieczarki kroimy
Kulinarna Chwilagruszkę. Podsmaż przez chwilę i obróć naleśnik na drugą stronę. Chwilę smaż i ponownie obróć. Teraz przełóż naleśnik na talerzyk i dodaj odpowiednio drugi dodatek, czyli ser, lub mus, lub syrop i zwiń. Po zrobieniu wszystkich można podpiec w piekarniku lub na patelni. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania
RafalCookhocki pogodowe może pomóc tylko jedno: zaczynianie! Czyli miseczka czegoś zielonego, coby wreszcie zima dała za wygrane! :) Inspiracja generalnie pochodzi z dwóch źródeł. Po pierwsze z brytyjskich supermarketów, które sprzedaja zawsze i wszędzie słodkawa wersję serka wiejskiego - z ananasem. A po drugie z bloga Food to glow i wspaniale zielonej miseczki matchowego jogurtu dopełnionego owocami i orzechami
Lejdi of the housepowodu upałów i zajętego weekendu dawno nic nie wrzuciłam. Danie, które przedstawiam robię dosyć często zarówno na obiad jak i na kolacje. Najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu, ale na dobrą sprawę można też odgrzać na drugi dzień w pracy. Składniki: 1 filet podwójny z kurczaka 1 cebula 2 woreczki ryżu ( po 100 gram) bulion
la cucharawałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem. Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem. Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie) Układamy na powidło w równych odstępach. Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół
Pani na deserPomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na słono idealną na domówkę lub drugie śniadanie - parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym
UgotowaćRacuchy i morele, dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam i jedne, i drugie. Morele to owoce, które jest za co kochać. Już kilka sztuk
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego co inni😎 Wystarczy zamienić mąkę pszenną na gryczaną, masło i śmietanę na jogurt i twaróg chudy, słodką czekoladę na gorzką i gotowe 😉 Nie mam tak małej blaszki, zrobiłam to w formie(...)stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy go. 2. Jeśli daliście mniejszą formę wydrążcie środek lub tak jak ja dałam większą, wystarczy nie wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta, aby było czym posypać górę. 3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę
Zdrowie i pysznie na talerzupowodu upałów i zajętego weekendu dawno nic nie wrzuciłam. Danie, które przedstawiam robię dosyć często zarówno na obiad jak i na kolacje. Najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu, ale na dobrą sprawę można też odgrzać na drugi dzień w pracy. Składniki: 1 filet podwójny z kurczaka 1 cebula 2 woreczki ryżu ( po 100 gram) bulion
la cucharadużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów
Better Life By Auntie JuWiosna, a wraz z nią przychodzi ochota na smaczne zdrowe dania, w tym owocowe sałatki, feria barw i witamin sprawi że poczujecie przypływ energii, wielkim plusem tej sałatki jest łatwość i szybkość przygotowania, doskonale nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek czy lekką niezbyt późną kolację. Myślę , że zachęci Was wersja podania. Polecam! Składniki: Na dwie porcje
Wanilia i KardamonJuż drugi wpis z cyklu Foodbook! Bardzo spodobało mi się publikowanie przepisów na codzienne posiłki w takiej formie. Dzięki temu mogę pokazać Wam, że przygotowanie smacznych i zdrowych dań w codziennym zabieganiu nie jest ani czasochłonne ani tym bardziej trudne. Główne posiłki zawsze gotuję i jem w domu i to właśnie na nich będę się skupiać. Prezentowane przeze
Kuchnia Elliesłodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory
gutfutkogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki
To co kochamlekko piernikowej nutce przełożyłam kremem budyniowym, wierzch posmarowałam czymś a'la powidła kakaowe a na to dałam dużą ilość bakalii moczonych w rumie i czekoladę. Pierwszy raz od dawna ciasto nie doczekało nawet schłodzenia w lodówce, kroiliśmy od razu po złożeniu. A na drugi dzień okazało się jeszcze lepsze. Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek(...)rumu i połączyć go z herbatą. Nasączyć ciasto. Ze składników podanych na krem ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na dolne ciasto i przykryć druga jego częścią. Na wierzchu rozsmarować powidła wymieszane z kakao i wyłożyć bakalie oraz posiekane orzechy. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i odstawić na kilka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeżeli nie nie musi być) oliwa- łyżeczka tylko i wyłącznie gdy robimy do dania na świeżo, bo gdy mieszankę do stania to nie Sposób przygotowania; Wszystkie składniki mieszamy w moździerzu, ponieważ z niego wydobędziesz wszystko, co najlepsze i najzdrowsze. Z drugiej strony polecam także młynek, który dodaje do swego zestawu Mix&go Russell Hobbs
pichcisztoJeden sposób wykonania, a możesz podać na trzy różne sposoby. Jeden to jako wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a
Kuchnia PokoleńCzym jest nasza codzienność, jak nie ich mozolnym odkłamywaniem? Serowe tosty są bardzo prostym daniem. Tak prostym, jak otwieranie foliowej torebki ;) Ich kolejną porcję śmiało można przygotować w przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie - pyszne, po trzecie - idealne do piwa (tego, które my lubimy najbardziej!). Składniki: kilka kromek pieczywa
zadanie-gotowanieSkończyło się nam wczoraj rano pieczywo i uznałam, że coś jeszcze dobrego bym zjadła. Skoro drugie śniadanie szykowałam też Zuzi, zrobiłam kaszę jaglaną z
Anioszek w kuchnidaniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska
Kraina Miodem Płynącasojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek warzyw . Złóż dłońmi sakiewkę i zepnij
AZgotuj!szykujemy blachę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą oliwy i układamy szaszłyki jeden obok drugiego. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30-40 minut. Po wyjęciu szaszłyki można posypać startym na małych oczkach żółtym serem. Jeśli chcecie wykorzystać szaszłyki jako danie obiadowe możecie dodatkowo upiec ziemniaki. Pieczone ziemniaki : Wystarczy obrać kilka dużych ziemniaków, opłukać
Niebieski kubek z kawasztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej wrzucamy składniki mokre (jogurt, jajka i przestudzone masło) plus jeszcze ziarenka z połowy laski wanilii i dokładnie je mieszamy, najlepiej przy pomocy miotełki, ale łyżka też da radę. Następnie do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy. Konsystencja powinna być gęsta i lekko ciągnąca
Przepysznik - BLW i nie tylkowrzesień, a upały nie odpuszczają :) Dziś było koło 35*C, więc bez litrów wody nie dałoby się przeżyć. Aby ułatwić sobie przetrwanie takich dni szukamy ochłody w lodach i zimnych deserach, myśląc, że jedząc dwie gałki lodów organizm spala jedną, aby ogrzać drugą... wierzcie w co chcecie, ale mnie ta teoria nie przekonuje :) Lepiej przygotować coś zdrowego
Chocolate Muffin BlogOdkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką
Kolizje Smakówzależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był zamknięty w środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut(...)powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać. Najlepiej to zrobić po pierwszej i po drugiej godzinie wyrastania. Po zakończeniu wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy (jeśli będzie trzeba, podsyp ciasto mąką). Podziel ciasto na 18 równych części (po około 90 g). Daj kawałkom ciasta odpocząć pod przykryciem 5 - 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą
Grahamka, weka i kajzerkaniestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również z tej mrożonej, a jako, że to danie, którego nie robi się co dzień, zawsze i tak smakuje mi wybornie
Kuchenna KontrrewolucyaMiałem dziś zaledwie godzinę na przygotowanie obiadu, zjedzenie go i krótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze
BaRepaskrem, po pierwsze robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu robię właśnie taką
W kuchennej krainiepierwszy spróbowałam w Syrianie . To jedno z kilku dań, które po prostu mogłabym jeść i jeść… Niech was nie odstrasza kumin i tahina . Pierwsze można zamówić na Allegro (1 małe opakowanie kosztuje około 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki
Qlinarnie i Qlinarniepieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy garam masala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego
ClauditteMissCookingda się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie po co to wszystko pisać, niech każdy robi tak, jak chce... Z drugiej strony jednak wciąż brzmi mi gdzieś z tyłu głowy echo kilku słów kilku osób, które właśnie dzięki temu, że podzieliłam się z nimi moim zdaniem, też przeszły "na drugą stronę(...)tego teraz będę zmierzać - różne są powody, dla których ludzie przechodzą na weganizm. Dla jednych najważniejsze są względy etyczne, dla innych zdrowotne, dla jeszcze innych jedne i drugie. Są tacy, co chcą szybciej biegać, są tacy, co chcą lepiej się rozciągać. Wszystkie te powody są dobre i ważne i w moim odczuciu równorzędne. Nieważne dlaczego nie pijesz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEknedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie, tzn. jeść w miarę racjonalnie. Po drugie: dla dwóch osób nie chce mi się bawić w małe porcje, a dużych porcji robić
UgotujmyTo.pldodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ] 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko razem i wylać na blaszkę . Piec około 40-60 min. w temperaturze
Moje domowe kucharzenielekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone. Smacznego
kolorowotorcikowo