drugie danie - 14640 przepisów (strona:271/976)

Lody malinowo-kokosowe z jogurtem 88

wrzesień, a upały nie odpuszczają :) Dziś było koło 35*C, więc bez litrów wody nie dałoby się przeżyć. Aby ułatwić sobie przetrwanie takich dni szukamy ochłody w lodach i zimnych deserach, myśląc, że jedząc dwie gałki lodów organizm spala jedną, aby ogrzać drugą... wierzcie w co chcecie, ale mnie ta teoria nie przekonuje :) Lepiej przygotować coś zdrowego

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki na śniadanie 179

Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką

Kolizje Smaków
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 282

zależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był zamknięty w środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut(...)powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać. Najlepiej to zrobić po pierwszej i po drugiej godzinie wyrastania. Po zakończeniu wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy (jeśli będzie trzeba, podsyp ciasto mąką). Podziel ciasto na 18 równych części (po około 90 g). Daj kawałkom ciasta odpocząć pod przykryciem 5 - 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą

Grahamka, weka i kajzerka
Czernina z kluchami 118

niestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również z tej mrożonej, a jako, że to danie, którego nie robi się co dzień, zawsze i tak smakuje mi wybornie

Kuchenna Kontrrewolucya
Risotto z wątróbką, koźlarzem i gruszką na wermucie. 153

Miałem dziś zaledwie godzinę na przygotowanie obiadu, zjedzenie go i krótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze

BaRepas
Zupa krem z groszku i brokułów 115

krem, po pierwsze  robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie  są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu  robię właśnie taką

W kuchennej krainie
Humus z kuminem, Tajemnica Filomeny 173

pierwszy spróbowałam w Syrianie . To jedno z kilku dań, które po prostu mogłabym jeść i jeść… Niech was nie odstrasza kumin i tahina . Pierwsze można zamówić na Allegro (1 małe opakowanie kosztuje około 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Jajeczka sadzone na bogato :) 63

pieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy garam masala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego

ClauditteMissCooking
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 144

da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie po co to wszystko pisać, niech każdy robi tak, jak chce... Z drugiej strony jednak wciąż brzmi mi gdzieś z tyłu głowy echo kilku słów kilku osób, które właśnie dzięki temu, że podzieliłam się z nimi moim zdaniem, też przeszły "na drugą stronę(...)tego teraz będę zmierzać - różne są powody, dla których ludzie przechodzą na weganizm.  Dla jednych najważniejsze są względy etyczne, dla innych zdrowotne, dla jeszcze innych jedne i drugie. Są tacy, co chcą szybciej biegać, są tacy, co chcą lepiej się rozciągać. Wszystkie te powody są dobre i ważne i w moim odczuciu równorzędne. Nieważne dlaczego nie pijesz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Knedle z truskawkami 238

knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie, tzn. jeść w miarę racjonalnie. Po drugie: dla dwóch osób nie chce mi się bawić w małe porcje, a dużych porcji robić

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 276

dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto kawowo-migdałowe 129

tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów  BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ]   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko razem i wylać na blaszkę . Piec około 40-60 min. w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 159

lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.   Smacznego

kolorowotorcikowo