drugie danie - 14640 przepisów (strona:271/976)

Humus z kuminem, Tajemnica Filomeny 186

pierwszy spróbowałam w Syrianie . To jedno z kilku dań, które po prostu mogłabym jeść i jeść… Niech was nie odstrasza kumin i tahina . Pierwsze można zamówić na Allegro (1 małe opakowanie kosztuje około 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Jajeczka sadzone na bogato :) 66

pieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy garam masala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego

ClauditteMissCooking
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 146

da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie po co to wszystko pisać, niech każdy robi tak, jak chce... Z drugiej strony jednak wciąż brzmi mi gdzieś z tyłu głowy echo kilku słów kilku osób, które właśnie dzięki temu, że podzieliłam się z nimi moim zdaniem, też przeszły "na drugą stronę(...)tego teraz będę zmierzać - różne są powody, dla których ludzie przechodzą na weganizm.  Dla jednych najważniejsze są względy etyczne, dla innych zdrowotne, dla jeszcze innych jedne i drugie. Są tacy, co chcą szybciej biegać, są tacy, co chcą lepiej się rozciągać. Wszystkie te powody są dobre i ważne i w moim odczuciu równorzędne. Nieważne dlaczego nie pijesz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Knedle z truskawkami 249

knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie, tzn. jeść w miarę racjonalnie. Po drugie: dla dwóch osób nie chce mi się bawić w małe porcje, a dużych porcji robić

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 278

dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto kawowo-migdałowe 133

tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów  BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ]   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko razem i wylać na blaszkę . Piec około 40-60 min. w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 163

lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Pączki 229

niewiele zmieniałam z nadzieją, że w końcu pączusie mi wyjdą takie jak trzeba. Drugie podejście do pączków uważam za bardzo udane a za rok mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej. składniki: 4 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 6 dużych żółtek, ja dałam 7 bo miałam mniejsze jajka 60 g drożdży 1 szklanka letniego mleka(...)szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy  do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze więc składniki przygotowałam wieczorem i zostawiłam

Monia miesza i gotuje
Jak sprawdzić czy oliwa jest dobrej jakości? - Relacja z kursu degustacji oliwy 147

możecie potraktować jako ciekawostkę, zaś stosować się przede wszystkim do tego, co napisałam w ramce da początkujących. Oliwę nalejcie do małej szklaneczki i lekko ogrzejcie trzymając w dłoniach (optymalna temperatura to 28 stopni C). Naczynko powinno być przykryte przykrywką lub zakrywa się je drugą dłonią. Dzięki temu udaje się zatrzymać nieco aromaty oliwy i będą one łatwiejsze do identyfikacji(...)oleje roślinne nie są badane organoleptycznie? Po prostu nie ma takiego obowiązku. Według mnie ta dbałość o walory smakowe to ogromna przewaga oliwy nad jakimikolwiek innymi olejami roślinnymi. Dajcie znać, czy próbowaliście kiedyś samej oliwy z oliwek? Co myślicie o metodzie jej degustacji? Napiszcie mi koniecznie w komentarzach pod postem! Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 146

pracę jelit i działa oczyszczająco.  Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy.  Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku 86

Tłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne. My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek(...)dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić. Drukuj Golonka pieczona w piwie i miodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bawarska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie i pieczenie 3 godz.  Kalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu

ProstePesto.pl
KURCZAK PO CHIÑSKU - DIETA 1500 KCAL. 166

zmiana :)Choć mam jeszcze drugie tyle do zrzucenia , nie martwię się już.Wreszcie nie mam zwalków na brzuchu i wchodzę w ulubione ubrania ,nieliczne ale to już coś.Zapraszam i nie poddawajcie się:).Następny rok też z dietą , ale może już mniej tak dietetycznej ,tylko bardziej zrównoważonej.Zapraszam!. Danie ma 416 kcal. Na jedną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 244

jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: jagody , mascarpone , wafle tortowe

https:KKuchniaMniam