jeżeli nie nie musi być) oliwa- łyżeczka tylko i wyłącznie gdy robimy do dania na świeżo, bo gdy mieszankę do stania to nie Sposób przygotowania; Wszystkie składniki mieszamy w moździerzu, ponieważ z niego wydobędziesz wszystko, co najlepsze i najzdrowsze. Z drugiej strony polecam także młynek, który dodaje do swego zestawu Mix&go Russell Hobbs
pichcisztoJeden sposób wykonania, a możesz podać na trzy różne sposoby. Jeden to jako wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a
Kuchnia PokoleńCzym jest nasza codzienność, jak nie ich mozolnym odkłamywaniem? Serowe tosty są bardzo prostym daniem. Tak prostym, jak otwieranie foliowej torebki ;) Ich kolejną porcję śmiało można przygotować w przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie - pyszne, po trzecie - idealne do piwa (tego, które my lubimy najbardziej!). Składniki: kilka kromek pieczywa
zadanie-gotowanieSkończyło się nam wczoraj rano pieczywo i uznałam, że coś jeszcze dobrego bym zjadła. Skoro drugie śniadanie szykowałam też Zuzi, zrobiłam kaszę jaglaną z
Anioszek w kuchnidaniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska
Kraina Miodem Płynącasojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek warzyw . Złóż dłońmi sakiewkę i zepnij
AZgotuj!szykujemy blachę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą oliwy i układamy szaszłyki jeden obok drugiego. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30-40 minut. Po wyjęciu szaszłyki można posypać startym na małych oczkach żółtym serem. Jeśli chcecie wykorzystać szaszłyki jako danie obiadowe możecie dodatkowo upiec ziemniaki. Pieczone ziemniaki : Wystarczy obrać kilka dużych ziemniaków, opłukać
Niebieski kubek z kawasztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej wrzucamy składniki mokre (jogurt, jajka i przestudzone masło) plus jeszcze ziarenka z połowy laski wanilii i dokładnie je mieszamy, najlepiej przy pomocy miotełki, ale łyżka też da radę. Następnie do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy. Konsystencja powinna być gęsta i lekko ciągnąca
Przepysznik - BLW i nie tylkowrzesień, a upały nie odpuszczają :) Dziś było koło 35*C, więc bez litrów wody nie dałoby się przeżyć. Aby ułatwić sobie przetrwanie takich dni szukamy ochłody w lodach i zimnych deserach, myśląc, że jedząc dwie gałki lodów organizm spala jedną, aby ogrzać drugą... wierzcie w co chcecie, ale mnie ta teoria nie przekonuje :) Lepiej przygotować coś zdrowego
Chocolate Muffin BlogOdkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką
Kolizje Smakówzależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był zamknięty w środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut(...)powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać. Najlepiej to zrobić po pierwszej i po drugiej godzinie wyrastania. Po zakończeniu wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy (jeśli będzie trzeba, podsyp ciasto mąką). Podziel ciasto na 18 równych części (po około 90 g). Daj kawałkom ciasta odpocząć pod przykryciem 5 - 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą
Grahamka, weka i kajzerkaniestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również z tej mrożonej, a jako, że to danie, którego nie robi się co dzień, zawsze i tak smakuje mi wybornie
Kuchenna KontrrewolucyaMiałem dziś zaledwie godzinę na przygotowanie obiadu, zjedzenie go i krótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze
BaRepaskrem, po pierwsze robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu robię właśnie taką
W kuchennej krainie