drugie danie - 14640 przepisów (strona:284/976)

Kotlety z ryżu 207

surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania, po ten w saszetkach. Tylko jaki wybrać do obiadu? Raczej odradzałbym ryż biały. Owszem, jest to najtańszy rodzaj ryżu, jednak poprzez poddanie go procesowi polerowania traci znaczną większość składników odżywczych. Drugi najpopularniejszy i dość(...)zdrowie. Najzdrowsze odmiany ryżu, to ryż brązowy – pozbawiony jedynie niejadalnej skórki, ryż czarny – bogaty w przeciwutleniacze i witaminę E oraz ryż czerwony będący bogatym źródłem błonnika. Do dania, które dzisiaj prezentuje wybrałem ryż paraboiled, jednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu

Jacob Tastes
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 231

ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)które po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną sos.   Ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy na deskę do odparowania. Czekamy do czasu gdy ostygną na tyle, by dały się wziąć w rękę i nie parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce 168

chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu, np. jabłkowego sól, pieprz do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie, do drugiego garnka wlać wodę(...)postąpić z kolejnymi jajkami. Na talerze rozłożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę, a na sam środek przełożyć jajka w koszulce. Całość posypać posiekaną zieloną pietruszką, a jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Danie od razu podawać

Ugotować
Ashwagandha: wspomaga ciało i umysł 50

pozytywnie zarówno na nasze funkcje fizyczne, jak i intelektualne. fot. Pixabay Twórcą terminu, „adaptogen” był rosyjski naukowiec Lazarev. Koncepcja adaptogenu została poszerzona przez Brekhmana i Dardymova. Według nich, żeby daną substancję można było zaklasyfikować jako adaptogenną, powinna ona spełniać trzy kryteria: – nie może być toksyczna dla organizmu, nie może zakłócać jego prawidłowego funkcjonowania; – powinna przyczyniać się do wzrostu odporności(...)jako panaceum na wszystkie dolegliwości i spodziewać się cudu. Z drugiej strony nie oznacza to jednak, że adaptogen ten nie działa na nas wcale. Najlepiej udowodnione jest jej działanie zmniejszające poziom niepokoju i stresu. Bardzo ważne jest kupowanie jej ze sprawdzonych źródeł i sprawdzenie, czy dany suplement jest standaryzowany (mówiąc najprościej – jaka jest w nim ilość substancji

Żyję by jeść
Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki. 197

fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.  SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki świeżego rozmarynu(...)stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły. 5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać same lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego

DefinicjaSmaku
Rurki z bitą śmietaną 140

drugiej strony). Ale wracając do foremek. Rurki (po zużytej folii) tniemy na kawałki po ok. 9,5 cm (z jednej otrzymamy 3) i zawijamy (pakujemy) w folię aluminiową (prostokąt o wym. ok. 14x30cm). Dodatek mleka w proszku spowoduje, że śmietana nie podchodzi wodą. Sposób ten podała w jednym ze swoich programów Pani Ewa Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam(...)jednej, a co niektórym będzie trudno nawet na dwóch. Rurki przygotowane w ten sposób (już nadziane śmietaną) nic nie tracą – ani na smaku, konsystencji, czy wyglądzie - nawet na drugi dzień. Ciasto nie chłonie wilgoci od śmietany, a śmietana nie podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania

mojewypiekiinietylko
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 143

Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie(...)tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym

Niedzielny kucharz
Pischinger + film 132

pierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś ciężkim np książką. Gotowy deser odstawiamy na kilka godzin lub na noc w chłodne miejsce.   Artykuł Pischinger + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 178

Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować kulinarne arcydzieło. O tym daniu na pewno jeszcze Wam napiszę. Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden. Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak oliwy i nie wyobrażacie sobie życia(...)Wyborcza Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio Carluccio i Genaro Contaldo Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte

Chilli Czosnek i Oliwa
Co się u nas działo – małe podsumowanie bloga 109

też nie – użyjemy tego co mamy w domu). Drugi sukces jest taki, że w tym roku, w przeciwieństwie do zeszłego Luluś nie zeżarł żadnej bombki I Miłosz szczęśliwie też nie! Co nie było wcale takie oczywiste – zwłaszcza, że wyrosły mu cztery jedynki i gryzie wszystko co się da (u nas stan uzębienia na szczęście bez zmian ;-)). Już(...)górki). Wiele osób (z tego co do nas piszecie) skorzystało natomiast z naszych przepisów! To miód na nasze serca! Dziękujemy za wszystkie przesłane fotki. Poprosimy o kolejne! Wasze dania wyglądają lepiej niż nasze!❤️ Niektóre Wasze dania według naszych przepisów Wielkie dzięki także za wszystkie komentarze na blogu – a jest ich już prawie 500! To chyba nasza szczęśliwa

Niedzielny kucharz
Sałatka z awokado, jajkiem i wędzonym twarogiem 178

Prosta i smaczna sałatka na bazie zielonego miksu sałat. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. 2 garście zielonych sałat ze szpinakiem 1 jajko 1 awokado 1 pomidor 100 g twarogu wędzonego DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz czarny Jajko(...)Awokado obkroić w połowie, przekręcić i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Całość polać przygotowanym dressingiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , pomidory , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Pizza o smaku hamburgera 190

wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki zalewy z pikli żeby całość rozcieńczyć i wzmocnić w smaku. Jedną czwartą sosu odkładamy – na później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując(...)dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy całość startą mozzarellą, w dłoniach rwiemy na mniejsze kawałki mozzarellę w kulce. Na pizzy rozkładamy odsączone z zalewy pikle. Zostawiamy ciasto z nadzieniem do drugiego wyrastania

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie serowym ze szpinakiem 248

kochacie makaron – docenicie ten przepis Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania(...)cytryny, solą oraz pieprzem. 2 Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera. 3 Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Porady To danie można przyrządzić

Kuchnia Bazylii
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 206

oliwę po smażeniu? Nie powinniśmy powtórnie smażyć na tej samej oliwie. W trakcie drugiego czy trzeciego smażenia w oliwie doszłoby do postępującej utraty zawartości antyoksydantów (i obniżenia punktu dymienia), której skali nie bylibyśmy w stanie ocenić.  W hiszpańskim badaniu z 2012 r.  bazującym na danych zebranych od 40000 Hiszpanów żywiących się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej wykazano brak(...)rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców. Czy można smażyć na oliwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kefir bananowy 125

Kefir na drugie śniadanie jest ostatnio u nas jak znalazł. Skutecznie łagodzi delikatny głód, jest nie dość że smaczny to i zdrowy. Uwielbiam kefiry, zsiadłe mleko i maślanki. Są wspaniałymi dodatkami do swojskich dań z ziemniaków, takie same ze szklanki czy dużego kubka też są świetne. Dziś kefir bananowy, a tak żeby urozmaicić jego smak. Czasem

Zasmakuj Kuchni
Koktajl z melona i dyni 207

Dzięki opisanym powyżej właściwościom koktajl z melona i dyni świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, w dni kiedy jesteśmy szczególnie obciążeni pracą i wysiłkiem intelektualnym ale będzie to też wspaniały, lekki posiłek przed treningowy, który wspomoże wydolność organizmu a także niezbędne procesy regeneracyjne. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama

Book of spells
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 406

nudny i by po prostu smakował. Nie mam się co oszukiwać, zwykła kanapka w połowie przypadków pozostałaby niezjedzona . Ale mam na to kilka fajnych sposobów. Bo kto powiedział że drugie śniadanie to tylko kanapka z szynką lub serem 5x w tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest(...)musimy posiadać najmniejszego talentu kulinarnego a i tak się udadzą! Myślę, że taka opcja drugiego śniadania to dobry pomysł. Wpis ten rozpoczyna cykl, bowiem co jakiś czas będę wrzucać tu przepisy na przekąski które dziecko może zabrać do szkoły, na wycieczkę, piknik lub inne miejsce. Daj znać czy podoba Ci się ten pomysł! Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego

Arbuziaki
Ciasto Biedronka 184

rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowo - maślanego, wyrównać. W drugim blacie biszkoptowym kieliszkiem lub małą szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6,  co dało razem 24 otworki :)  Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować

Opowieści z piekarnika
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - recenzja 126

biedą zmuszającą do kombinowania. Opisy wzbogacają zdjęcia, różne reklamy oraz wycinki prasowe. Druga część zawiera 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, które są proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta...  Można w niej znaleźć przepisy nie tylko na wciąż popularne dania, takie jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, ale opisuje

Di gotuje
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 143

zdecydowanie takie jest. Nie jest suche, nie robi się twarde po wystygnięciu, nawet na drugi dzień jest puszyste i nie traci na swojej wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śląska kopa 127

typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam! PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Domowa cukiernia Ewy
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 143

choćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło się pierwsze danie z kolacji festiwalowej. Zaskoczyło mnie to, że tym razem na stolikach nie znalazła

Kate's Kitchen
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn - recenzja 150

zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze. Jeśli zaś chodzi o przepisy to wszystkie dania faktycznie można przygotować bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować

Cynamonowe szczęście
Kokosowy batonik a’la Bounty 564

stężały. Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę) Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka bądź masła i dokładnie wymieszać. Potrzebna jest jednak na prawdę odrobina, jeśli dacie zbyt dużo mleka całość zrobi się leista i nie będzie chciała w ogóle

Mr. Taste
Letni deser malinowy z nocną owsianką, kaszą manną i jogurtem 205

malin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. :) Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy

Anioszek w kuchni
klopsiki drobiowo-cukiniowe z kaszą jaglaną 159

pogoda tak nas rozpieszcza, że trzeba pomyśleć o daniach rozgrzewających. polecam w tym celu wszelkie kasze. u nas trafiła się jaglana i w końcu miała ten właściwy smak! Przy okazji kasza w ten sposób przygotowana znalazła się na liście drugich śniadań do pracy, eliminując słone owsianki, które ostatnio nieco mi się przejadły. klopsiki drobiowo-cukiniowe z kaszą

Eksperyment sobotni
Klasyczna lazania pomidorowa 136

lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania . I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali

Grunt to przepis!
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 157

cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
wegańskie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym 181

jego wada to to, że sezon jest krótki :( Nie zdążyłam wypróbować wszystkich przepisów, które chciałam, w następnym sezonie będę musiała się śpieszyć bardziej :) Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem(...)masę, dodajemy przyprawy, olej i opcjonalnie mleko lub mąkę, mieszamy. Z masy powinno dać się lepić kotlety rękami. Formujemy z masy 4 kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C. W połowie czasu obracamy na drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą

chili & sugar
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 210

Belvita zafundowała nam pyszne śniadanie, które postawiło nas na nogi. Śniadanie z Belvitą Drugi dzień konferencji upłynął mi pod znakiem warsztatów kulinarnych. Na pierwszy ogień "Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto(...)sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim z  Magicznego Składnika . Wspólnie przygotowaliśmy danie kuchni gruziskiej - roladki z pieczonych plastrów bakłażana z pastą z orzechów włoskich i pieczonego czosnku z dodatkiem granatu. Pychotka! Gruzińskie roladki z bakłażana A najlepsze było

Zawsze głodna!
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 183

Dzień dobry, Już po raz drugi czerwiec upłynął nam pod znakiem gorącej i kolorowej hiszpańskiej kuchni. Dziś zapraszam Was na podsumowanie akcji. W tym roku udało nam się zebrać 27 wyśmienitych przepisów na hiszpańskie przystawki, zupy, dania z mięsem, owocami morza, desery oraz napoje. Chciałam serdecznie podziękować wszystkim osobom, które wzięły udział w mojej akcji, szczególnie Mirabelce, która dodała

Chilli Czosnek i Oliwa
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 182

pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego, warto spróbować :) I przynajmniej już będziecie mieć na niego przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis

chili & sugar
Beza Pavlova 123

drugi dzień robimy krem. Ucieramy żółtka z połową cukru i ubijamy śmietanę z drugą połową po czym mieszamy żółtka ze śmietaną. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Bezę układamy na talerzu i wypełniamy jej środek kremem. Na krem układamy swoje ulubione owoce. Ja dałam banany, mandarynki i kiwi. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pierniczki z marmoladą 152

rozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę mleka.  Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem.  Włożyć na natłuszczoną blachę. Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka

Moje pyszne gotowanie
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym 215

mlekiem kokosowym i przyprawami. Rewelacyjna, sycąca potrawa, zdecydowanie sprawdzi się jako danie główne.  Do przygotowania tej zupy potrzebny będzie bulion warzywny. Mamy lato i młode warzywa są na wyciągnięcie ręki, więc nie zastanawiajcie się czy użyć kostki czy włoszczyzny i wybierzcie tę drugą. Dobry wywar z warzyw to podstawa smacznej zupy. W przepisie podałam

Pełna Lodówka
Zupa curry z cukinii 106

dziś. Między jednym tęsknym spojrzeniem za okno w poszukiwaniu słońca, a drugim przygotowałam prostą, rozgrzewającą zupę curry z cukinii. Choć może się to wydać pretensjonalne, ciągle nie mogę się nadziwić, że z tak prostych przepisów, o minimalnej liczbie składników, powstają tak smaczne dania. Właśnie takie potrawy lubię najbardziej. Mało pracy i garnek pysznego kremu, po który można

W kuchni wieczorem
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 195

miałam dużego wyboru - albo zupa, albo wyjście do sklepu... Nie, nie, to drugie zdecydowanie nie wchodzi w grę. Przejrzałam więc blogi w poszukiwaniu interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała. Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła(...)Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje, nie rezygnujcie z jego dodatku.I choć może nie jest to najwykwintniejsze danie, jednak idealnie sprawdzi się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu.Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 145

miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
339. 147

dzisiejszego śniadania to myślę, że gdy ostatnio próbowałam je zrobić dałam po prostu za mało płynów dlatego ciasto wyszło kruche i takie jakieś twarde. Tym razem zdecydowanie się udało.  Jeżeli chcecie przepis mogę zamieścić przepis. :) A już niedługo spodziewajcie się na drugim blogu idealnego przepisu na lody i najlepszą granolę na świecie :P Gdzie jest moje słońce

More food, love and dreams
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 203

połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu

Kulinarny karnet Christophera