wspaniałego apple curdu z jogurtem greckim i pysznymi ziarenkami. Idealne śniadanie, drugie śniadanie lub lekki deser :) Składniki: 6 łyżek jogurtu greckiego 7 - 9 łyżek apple curdu 2 łyżki ziarenek Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Przygotowanie: Na dno szklanki wsypać 1 łyżkę ziarenek, na nie dać 3 łyżki kremu jabłkowego, na to 3 łyżki jogurtu i tak na przemian
Cakes By Kejttemu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie... Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach... A dziś zajadam się takim ostrym sosem czosnkowym jak delicją :) moje smaki zmieniają się z każdym rokiem... Ba! Z każdym miesiącem! :) Ze szpinakiem też była taka historia.. ;) Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl - prawda, że świetnie
Kolorowy Przepisownikboki), trochę tak jak byśmy się szykowali do przerzucenia na drugą stronę naleśnika. Risotto mieszamy dopiero na samym końcu, tak żeby zbyt wcześnie nie uwolnić skrobi. To właśnie skrobia uwolniona w odpowiednim momencie, czyli na pod sam koniec czyni z z ryżowego dania pyszne kremowe risotto. Teraz, gdy już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób
Marder&Marder Manufacturepieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 6 łyżek powideł śliwkowych 3 łyżki miodu (dałam mój syrop z mniszka) 5 łyżek przesianego cukru pudru 100 g margaryny 150 ml mleka 1 jajo Rozpuścić margarynę i zostawić żeby ostygła. Suche przesiane składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej większej zmieszać mokre. Przesypać suche do mokrych. Wymieszać nieidealnie. Nakładać do papilotek
W kuchni bez szafeksosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy usmażyć rybę według tego drugiego i połączyć z sosem pomidorowym
Tanie przepisy studenckietrójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki
e-PrzepisyKulinarneakurat któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu. A po drugie mój blog to taka moja osobista książka kucharska, więc te bardziej wartościowe przepisy tu lądują. Nie dodam wszystkich bo część moich pierwszych zdjęć zostawia wiele do życzenia. No chyba, że wykonam danie ponownie i zrobię nowe fotki to wtedy się z Wami podzielę
Ewa w kuchniDziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam
Ewa w kuchnirazem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem będzie lepsza, bowiem ten posmak jest w nich niewyczuwalny. Ja dodałam jeszcze dodatkowo nasiona chia, bowiem sezamu miałam ostatnie 50g... ale można zamiast nich dać więcej sezamu. Mega zdrowa słodycz(...)dowolny kształt.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.20 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Od razu są bardzo miękkie, nabierają twardości w miarę upływu czasu, na drugi, trzeci dzień stają się smaczniejsze.Smacznego
Smaczne Zdrowejakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki
Mania Gotowaniajest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandryszklanki kakao naturalnego -1/2 szklanki gorącej wody -2 jajka( ja dałam 6 przepiórczych) -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu naturalnego -12 łyżeczek nutelli W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kakao mieszamy z wodą na gładką masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Kakao dodajemy do masy jogurtowej
Smaczne Zdrowełyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej wodzie tak, aby dało się ją rozpuścić, ale jednocześnie w jak najmniejszej wymaganej do tego ilości. Kiedy ostygnie, mieszam z serkami. Zostawiam w lodówce, by zaczęło tężeć. Następnie wylewam część na jeden blat biszkoptu, przyciskam drugim, znów wykładam porcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy
W kuchni Karmel-itkiżenujące potyczki panów w garniturach. Nie chcemy, by nasz syn uczył się, że każdą nieżyczliwą osobę należy "zlikwidować", a w najlepszym wypadku uderzyć pięścią. Nie dam się oszukać, że zamknięta w kolorowym opakowaniu mieszanka zamieni się w 5 minut w zdrowy i pożywny obiad! Nie tęsknimy za telewizją. Mamy wolność nie skażoną kolejną emisją w programie telewizyjnym(...)obie wersje pyszne, choć w upały zdecydowanie polecam tą drugą). Ja dodałam od siebie rukolę i skropiłam polentę octem balsamicznym - smaki idealnie się skomponowały. Polecam Wam bardzo polentę w tej wersji lub z innymi ulubionymi przez Was dodatkami. To zdrowe, pożywane i bardzo smaczne danie, które można zjadać na ciepło, na zimno, na obiad
KUCHARNIAczasie miąższ i skórka ulegają wysuszeniu i odpadają, pozostawiając same ziarna. Należy je tylko regularnie przewracać na każdą stronę, tak żeby nie gniły, ale równomiernie obsychały. Druga metoda, zwana „mokrą”, jest nieco bardziej skomplikowana. Najpierw sortuje się zebrane owoce poprzez zanurzenie ich w wodzie. Zepsute i niedojrzałe wypływają na powierzchnię, a dobre opadają na dno. Następnie należy oddzielić(...)tworzy mieszanki, które mają oddawać to, co najlepsze w ziarnach z danego rodzaju, np. łączy arabiki brazylijską z etiopską i dodaje trochę robusty, aby otrzymać kawę, która będzie miała czekoladowo-orzechową bazę (z Brazylii), żywe nuty kawy afrykańskiej i niewielką gorycz oraz „moc” robusty. Z drugiej strony, coraz popularniejsze stają się kawy „single origin”. Co to oznacza? Single
Z Majeczką w kuchni