drugie danie - 14640 przepisów (strona:293/976)

Smażony ryż z chrupiącymi pieczarkami, czyli awaryjny wege obiad 165

popisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki(...)cebulę , pod koniec dodaj czosnek. Na drugiej, dodając partiami, dzięki temu się przyrumienią, a nie ugotują, smaż pieczarki. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego

greenscarf
Kolorowe kopytka 186

Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków.  Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy

Kuchnia od dwojga
Rozwój dziecka w 19. miesiącu życia (1 rok i 7 miesięcy) 186

placu zabaw. Wcześniej prowadziłam ją za rękę i asekurowałam, gdzie się dało. Pewnego dnia powiedziałam: "Spróbuj sama" i poszła niemal od razu. Jakby tylko czekała na ten znak. Dajmy więc dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym kroku, bo nawet jak upadnie, to wstanie, popłacze i pójdzie dalej mądrzejsze. Zuzia upadła kilka razy, ale zaraz(...)większością zabaw, nie usiedzi tam zbyt długo. Na placu zabaw co chwilę jest gdzieś indziej. To huśta się na jednej huśtawce, by zaraz prosić, o przeniesienie na drugą. To buja się na bujaku, to bawi w piaskownicy, to wchodzi na placyk i zjeżdża ze zjeżdżalni. I tak co kilka-kilkanaście minut coś innego. Dziecko lubi próbować wszystkiego, zmieniać, szybko

Anioszek w kuchni
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 201

Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku(...)rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar

Świat Domowej Kuchni
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 260

dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy  tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia. Jak przygotować pieczonki ? Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania(...)Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków:  emaliowane w środku i całe z żeliwa.  Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 94

łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym(...)luźna na formowanie pulpetów. Dlatego nasze wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki zawierają w sobie siemię lniane, które poza tym jest bardzo zdrowym dodatkiem. To samo można powiedzieć o całym daniu. Pulpeciki są leciutkie i zdrowe i świetnie łączą się ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Tu uwaga: pulpeciki obtocz dobrze w mące, a potem smaż cierpliwie, żeby mąką ładnie się

Niedzielny kucharz
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 176

wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron

Dietolog
Koktajl na upalne dni 214

taki sposób, że człowiek chciał więcej, i jeszcze więcej. Później była druga część - część praktyczna. Robiliśmy koktajle i uczyliśmy się jak zaaranżować zdjęcie, jak ustawić, pod jakim kątem fotografować, żeby wyszło lekko, rześko, żeby odbiorca widząc zdjęcie miał ochotę "zabrać" ten koktajl z ekranu. Kinga dała mi tyle motywacji i energii, że ledwo wróciłam do domu, postanowiłam przygotować koktajl

Trufelkowo
Sztuka mięsa 172

Wołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny

Kulinarne przemyslenia
Gulasz z szynki z warzywami 207

zamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety. Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu. Gulasz z szynki z warzywami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem 162

środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową. Przykrywamy drugim serduszkiem. Boki ciastka dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciasteczka-walentynkowe-twarogowe-z-owocami-i-serem/ MieszamWGarnku       Artykuł Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bułkowe beczułki 153

dodatkami. Wystarczy trochę chęci i wyobraźni i już mamy pyszne bułeczki.  DRUGA SPRAWA POD PRZEPISEM Bułkowe beczułki 3 bułki kajzerki 1/2 pomidora 2 plasterki sera gouda 1 plasterek szynki 2 jajka sól, pieprz szczypiorek Bułki przekroić u góry, wydrążyć z nich zawartość. Do każdej bułki dać pokrojone w mniejsze kawałki pomidor, ser żółty, szynkę, przyprawić solą i pieprzem

Gotuję Testuję
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 160

cukier. Każdy z nas lubi też zjeść coś słodkiego, coś pysznego. Czy da się pogodzić te dwie rzeczy? Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie abym przygotowała może kilka przepisów bez glutenu i bez laktozy, bo jeden z jej domowników nie toleruje ani jednego ani drugiego. Coś o tym wiem, bo jako dziecko sama nie tolerowałam laktozy i byłam

SMYKWKUCHNI
Delikatne marchewkowo owocowe babeczki (na soku, bez mleka) 243

bananowo-jabłkowego Smaki Victorii Cymes 150 g masła 1 szklanka cukru (można dać troszku mniej) Przygotowanie: Masło należy wcześniej roztopić. Do większej miski wlewamy roztopione (przestudzone) masło, dolewamy cały sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i wbijamy 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem i kandyzowaną pomarańczową skórką

Słodkie okruszki
Pomysł na… kaszę jaglaną z szynką parmeńską 195

wyjdzie coś bliżej niesmacznego, ale wyszło bardzo smaczne danie. Gdybym nie została postawiona pod ścianą, a dokładnie pod prawie pustą lodówką, nie wpadłabym w ogóle na to, że takie połączenie może być tak smaczne. W roli głównej kasza jaglana i brokuły, na drugim planie ser żółty i szynka parmeńska. Kaszę ugotowałam od razu

Kucharzyca