zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad
W Moim Magicznym Domuzależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad
W Moim Magicznym Domurosołu 2 jajka sól i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy. Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę(...)innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo. I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie
Dieta moja pasjaPracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego na szybko. Ja Proponuje Wam abyście zabierali domowe jedzenie. mogą to być własnoręcznie przygotowane kanapki, czy inne danie . dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania pysznej sałatki . Jej przygotowanie zajmie wam 10 minut, więc zabierzmy się do dzieła, bo nie mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś(...)przekładamy do naczynia z sałatką. Obsmażonego kurczaka kroimy w paski i również dodajemy do sałatki, a do pojemniczka przelewamy nasz sos. Tak przygotowane drugie śniadanie zrobi na pewno wrażenie na naszych znajomych w pracy czy szkole, a dzięki pojemnikom na lunch z IKEA ich zabranie do torby jest
cookplDana Browna czy Umberto Eco. Jeżeli macie trochę wolnego czasu (z możliwością zarwania nocy), lubicie powieści sensacyjne, kryminalne, tajemnicze, osadzone fabularnie w naszych czasach, z historią w formie retrospekcji w tle, napisane z dużym poczuciem humoru, to bardzo polecam Wam tę pozycję. Może niektórym, uświadomi też rozmiar kulturowych spustoszeń jakie dotknęły Polskę w czasie drugiej wojny
Moja Mama GotujeKurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY. Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA(...)naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli
Kuchnia Beatymąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy(...)Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym
mojewypiekiinietylkojest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej? Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował. W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba. Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym. Co prawda w wyścigu(...)zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu zaledwie
Kuchnia w czekoladzieokazję kosztować :) Ale najpierw może troszkę o samym miejscu, w których byliśmy - Makarska. Miasto leżące w południowo-zachodniej części Chorwacji. Przepiękny widok z jednej strony na morze - z drugiej na góry. Bardzo podobało mi się to, że tam ludzie w ogródkach posiadają drzewa oliwne, figowe, mandarynkowe, granatowe i limonkowe. Oczywiście nie zapominajmy o potężnych palmach i agawach(...)starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane się tam kąpać :( Wracamy do Chorwacji i kolejnej wycieczki czyli wyspy
Kolejny blog o gotowaniumięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka(...)drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok
Różowa kuchniawydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych. Polecam, wypróbujcie to danie :) SKŁADNIKI: na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu kilka kropel soku(...)wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską. Krok 4. W międzyczasie rozkładamy
Moja Książka Kucharskawierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:500 g podudzia z kurczaka7 szt. selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę miodowo(...)musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek
kulinarnyJapodany. Do restauracji (do środka) raczej z dziećmi nie chodzimy. Za dużo kosztownego stresu... :) Znamy naszą ukochaną dwójkę i dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego jak spokojne zamówienie dania z karty, a następnie zatopienie się w rodzinnej rozmowie, w oczekiwaniu na podanie obiadu, przy pięknym i głębokim głosie Diany Krall gdzieś w głośnikach. He he :) Już(...)minucie odzywa się pierwsze: tato luuuudzi mi się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy
bistro mamaMOZZARELLI Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso(...)doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne. Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonytakich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim(...)przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię
Blendman