przysłowiową kropką nad „i” są oczywiście najlepszej jakości parówki. My stawiamy na parówki z szynki Henryk Kania . Idealne od tak na śniadanie oraz jako dodatek do wielu dań. Spróbujcie. Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami Składniki: 1/2 dużej żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania(...)wody (maksymalnie 1/3 szklanki), dodajemy drugą szczyptę bazylii i dusimy całość pod przykryciem aż papryka ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy delikatnie z resztą składników. Danie podajemy od razu posypane
Słodkie okruszkimiałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Składniki na 2 porcje: * 150 g makaronu pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam(...)drugą warstwę makaronu, a na to kawałeczki pomidorów suszonych. Wierzch posypałam obficie kawałkami sera żółtego i pleśniowego. Włożyłam do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką. Rezultat: była to najpyszniejsza z moich dotychczasowych zapiekanek!!! Bezapelacyjnie!!! Dodatek suszonych pomidorów i sera pleśniowego uczynił ze zwykłej zapiekanki wyborne danie. Po prostu pycha
Zdrowa Kuchnia Sowywyłożonej papierem do pieczenia. Układam je dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów i prażonego sezamu oraz prażonych orzechów. Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso
ClauditteMissCookingSałatka z dynią i salami to dietetyczna jesienna sałatka. Tą kolorową sałatkę można zabrać na drugie śniadanie do pracy
KuchniaWeDwoje.plPrzedwczoraj w kuleczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa
Parowar FacetaCynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż , a w tej kombinacji (cynamon+ryż(...)kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu
Sztuka gotowania w/g Samiryjakie dobre w smaku Nie za twarde, to dla tych co bronią się przed piernikami bez powodu Przez ten brak dodatków,wydały mi się najbardziej uniwersalne do przygotowania jakiegokolwiek dania. Nie są za słodkie, więc idealnie równoważą słodki krem w deserze. I kupcie od razu o jedno opakowanie więcej, bo jakimś dziwnym trafem pierniki same znikały i gdyby(...)ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy krem. Deser trzymamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/piernikowe-tiramisu/ MieszamWGarnku Artykuł Piernikowe tiramisu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugrudnia! Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań przygotowują własnoręcznie i tego samego dnia, ale ja się do nich nie zaliczam. Nie będę nikogo epatować tym, że zwykle w Wigilię jestem rano w pracy. Po prostu wolę(...)kompot z suszonych owoców a w drugim warzywa na sałatkę. Uwielbiam sałatkę jarzynową, mogłabym ją jeść codzienne. Kompot z suszu też jest wielce ok. A oto nasze przepisy sałatka i kompot 24.12 Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem
Ugotowane pozamiatanewięc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka
Karo in the Kitchenstarożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich oraz z powodzeniem funkcjonuje jako samodzielna przekąska. Warto wiedzieć, że ile rodzajów winogron, tyle różnorodnych i wyjątkowych smaków soczystych i pełnych miąższu rodzynek – sułtańskie, bursztynowe(...)winogrona mają dużo wartości odżywczych, są pożywne, dlatego stanowią świetny dodatek do drugiego śniadania – można je połączyć z owsianką lub jogurtem naturalnym. Z powodzeniem mogą również stanowić samodzielną, pełnowartościową przekąskę, która idealnie nadaje się do przegryzienia na spacerze czy w pracy. Rodzynki to także niezastąpiony dodatek do dań mięsnych i wypieków, z którymi tworzą unikalne kompozycje smakowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo pyszne danie, zrobiłam je na mamy urodziny. Sama byłam zaskoczona jak delikatne wyszło mięsko. Robiłam to pierwszy raz, dostałam przepis od koleżanki. Zresztą dobrej gospodyni domowej Karkówkę pokroić w plastry, w miejscach gdzie jest tłuszczyk i żyłki ponacinać ostrym nożem. Płaty mięsa lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić(...)mlekiem tak żeby wszystko było całkowicie przykryte. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka i lekko osuszyć. Cebulkę odcedzić i odłożyć na bok. Wbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńproblemu wykonacie u siebie w domu dzięki sosom od Lee Kum Kee . Dania smakują jak z prawdziwej chińskiej restauracji i są bardzo proste w przygotowaniu. Nastały takie czasy, że nie możemy zaprosić najbliższych osób do restauracji, ale możemy sprawić im radość, przygotowując w domu dania pełne miłości i zaskoczyć nowymi umiejętnościami kulinarnymi. Teraz każdy dzień może smakować lepiej(...)ryżem jaśminowym. 3) Bakłażany w sosie sojowym Wegetariańskie danie z bakłażanami w roli głównej. Zaskakująco pyszne! Miękkie paluszki bakłażanowe w aromatycznym i wyrazistym słodko-słonym sosie sojowym z wyczuwalną nutką ostrości. Do sosu użyłam zarówno sosu sojowego jasnego, jak i ciemnego, dzięki temu danie nabrało intensywnego koloru oraz aromatu. Sosy
Kuchnia MagdaLenyDługo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i
Wiszniówkaposzukiwań klasycznego przepisu na tę potrawę, ponieważ paprykarz jako taki egzystował w moim jadłospisie od dziecka. Oj, naszukałam ja się tego klasycznego przepisu! Jak zwykle w przypadku popularnych, smacznych dań - co kucharz to inna wersja i oczywiście każda klasyczna węgierska! :) Chciałam zrobić tak, jak podają w domach węgierskich, ze składników najbardziej popularnych i typowych. Zrezygnowana pod wpływem różnorodności(...)nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie
Kuchnia Prezydentowejnasza porcja wybrana. Banalne danie wydawać by się mogło – ale o to właśnie chodzi – omułki, odrobina masła i wina – im prościej tym lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować w zarąbiste stoły - wystarczy obrus i dobre, świeże jedzenie! Po paru dzbankach sangrii i bardzo dobrym drugim śniadaniu pora na spacer(...)prawdziwą paellę. W mniejszych miasteczkach aby dostać to flagowe danie trzeba nierzadko przychodzić na konkretną godzinę do restauracji. Jak widać nie wszędzie przygotowują to danie w większej ilości, a już tym bardziej nie na wieczór. Paella uznawana jest za zbyt ciężkie danie aby zajadać się nią na wieczór
Right Behind The Kitchen