drugie danie - 14640 przepisów (strona:285/976)

Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 213

piekarnika, do czasu aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na dwie równe porcje i formujemy bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube – formowanie(...)posypałam go mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30-40 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio

Karo in the Kitchen
Bułki śniadaniowe 122

dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody  30 g drożdży świeżych 50 g maślanki  650 g mąki pszennej typ 650  100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ] 10 g soli 15 g octu(...)ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni  i piec na drugim poziomie od dołu przez 15  min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut. A tu bułeczki z samej mąki pszennej.. Te pyszne bułki piekły [ dziękuję

Moje domowe kucharzenie
Mikser kuchenny ręczny – przyda się w każdej kuchni 72

sprzedawców i klientów. Istnieje jednak przynajmniej jeden ważny parametr, który sprawia, że nie da się między nimi postawić znaku równości – mamy tu na myśli głównie różnice między mikserem ręcznym a mikserem planetarnym. fot. Pixabay Teoretycznie mikser z misą mocno przypomina mikser planetarny. W jednym i drugim przypadku mamy końcówki, misę i stojak na którym umieszczone jest urządzenia. Podstawowa

Żyję by jeść
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 107

pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę

okolicepalnika.pl
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 176

pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę

okolicepalnika.pl
Jajka faszerowane ćwikłą 189

tylko. Spróbujcie. Jajka faszerowane ćwikłą Składniki: (na 10 porcji, po drugiej stronie zazwyczaj stawiam jajka z majonezem lub innym nadzienie) 5 jajek 3 czubate łyżeczki ćwikły z chrzanem Rolnik* 1 i 1/2 – 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku szczypiorek *można dać więcej wg gustu i smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde kroimy

Słodkie okruszki
Pstrągi pieczone z warzywami 236

cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki 4 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 40 g masła

https:KKuchniaMniam
ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 392

takiego gorącego pączka do kawusi nigdy nie odmawiam ;) A czasem i sięgam po drugiego! A co z tymi, którzy są na diecie i skrupulatnie liczą kalorie? Mam rozwiązanie! Dziś przygotowałam przepisy na pyszne pączki w odtłuszczonej, dietetycznej, fit wersji! To nie żart! To na serio da się zrobić. Takie pączki z piekarnika smakują fenomenalnie i powiem Wam, że śmiało mogą

Ostra na Słodko
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 140

formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam   od razu cały ) na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę kremówkę ( w oryginale teraz na warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą(...)śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html

Słodkie zapomnienie
Sernik dyniowy na biszkoptach 137

piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również słodkości.  Dziś ,korzystając z przepisu z książki "Domowe Wypieki" wymodziłam sernik dyniowy. Trochę zmodyfikowałam przepis, aby było szybciej i prościej. Sernik jest mokry, pyszny, jeden kawałek woła o drugi. Kompletnie nie czuć dyni, a kolor jest przepiękny. Na spód wykorzystałam  BISZKOPTY

Z Kuchni Do Kuchni
spring rolls z krewetkami i awokado 203

Idealne na trwające właśnie upały. Na drugie śniadanie, obiad, czy kolację. Na zawsze. Świeże  i chrupiące. A każdy składnik, który nie pasuje do Waszych smaków, możecie wymienić na inny, lub całkiem pominąć. W ogóle możecie zmienić wszystko. To danie daje tyle możliwości, na ile pozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru

Cook&Love
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami i rabarbarem 187

tego świadoma, dlatego takie ciasto traktuję jako jeden z posiłków, najczęściej w formie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym. Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce

Fabryka pomysłów
Jajka zapiekane w cieście 182

Drodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic

Tylko pysznie
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 153

Przepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że  nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rodzeństwo. Kruche ciasteczka. 165

coś daję jednemu, to od razu nadstawia drugą rękę i mówi: a dla Hani? a dla Franka?  Zazdroszczę im rodzeństwa. Relacji, sekretów, choć te jeszcze dotyczą zjedzonych w tajemnicy przed nami słodyczy. Zazdroszczę bójek, szturchańców, pokazywania języków. Bo mnie dane nie było.  Tak wiec Franuś skończył 5 lat i relacje między rodzeństwem też mają

bistro mama
Francuska zupa cebulowa 324

Zupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym smaku. Są różne przepisy na jej przygotowanie i nie pierwszy

Smakowity Blog Kulinarny
Granola w proszku 138

granola w proszku jest super! Świetnie nadaje się do dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia

Mango Papaja
Perunalaatikko - fiński placek 159

Drugie to odkrycie w piątek kuchni fińskiej. Mimo całej mojej słabości do tego kraju nigdy nie zgłębiłem ich zwyczajów kulinarnych i teraz pluje sobie w brodę, bo mają tam wiele pomysłowych prostych dań, których nie znamy, albo takie, które znamy, ale mających egzotyczne nazwy. W wyniku splotu tych zdarzeń postanowiłem ugotować to danie

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka z makaronem, łososiem, brokułem i serkiem grani 227

się do niej nawet ci, którzy nie przepadają za makaronowymi daniami. Smak wędzonego łososia z sosem serowo - czosnkowym wraz z brokułem i makaronem - pychotka! Całość została posypana malutkimi kulkami serka grani, który cudownie się przypiekł. O dziwo zachował się mały kawałeczek na drugi dzień i mam wrażenie, że wtedy zapiekanka była jeszcze lepsza

Jadło i czytadło
Sernik z brzoskwiniami 153

uparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez dziadka! Zamknijcie oczy i choć przez chwilę poczujcie zapachy i wsłuchajcie się w odgłosy Waszego dzieciństwa. Obudźcie w sobie Wasze dziecko. Uśmiechnijcie się do siebie i nie dajcie się ponurym i negatywnym myślo-kształtom poskromić w Was tej niepohamowanej radości i szczęścia

Kuchnia smaków
"deseroumilacz" czyli wyśmienity sernik na zimno mało kaloryczny... 188

stężenia galaretkę wiśniową z żelatyną rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzić, drugą część sera zmiksować z cukrem wanilinowym Delecta , z galaretką, na koniec wsypać zamrożone wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
Napoleonka na cieście francuskim 194

cukru. Ja dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.  Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem

Monia miesza i gotuje
Dyniowo-pierniczkowa latte i test nowego ekspresu Russell Hobbs Clarity 144

jest szeroki bez problemu można do niego nalać wodę.  2. Po drugie wnętrze i dodatki Ekspres testuje od kilku dni i nie mam mu nic do zarzucenia, kawa smakuje wyśmienicie, dodatkowo wbudowany filtr oczyszcza doskonale wodę (moja kranowa zawiera tyle chloru, że nie da się jej pić), kawa zalewana jest wodą o idealnej temperaturze, przy każdym użytkowaniu

zdrowa vege kuchnia
Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami czyli Lublin gotuje buraki 189

tylko ćwikłę... i to i tak z telefonem w ręku a po drugiej stronie słuchawki nie kto inny tylko Mama ale jakoś się udało... I przyznam, że tu miłe zaskoczenie bo burak to już teraz u mnie nie tylko ćwikła ale i inne pyszne dania - on jest genialny! Nie dojść, że zdrowy to jeszcze ten jego słodkawy smaczek

sierotka maRysia w kuchni
Jabłkowo - jogurtowy deser 173

wspaniałego apple curdu z jogurtem greckim i pysznymi ziarenkami. Idealne śniadanie, drugie śniadanie lub lekki deser :) Składniki: 6 łyżek jogurtu greckiego  7 - 9 łyżek apple curdu 2 łyżki ziarenek Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Przygotowanie: Na dno szklanki wsypać 1 łyżkę ziarenek, na nie dać 3 łyżki kremu jabłkowego, na to 3 łyżki jogurtu i tak na przemian

Cakes By Kejt
Sos czosnkowy z koperkiem (ostry) 141

temu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie... Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach... A dziś zajadam się takim ostrym sosem czosnkowym jak delicją :) moje smaki zmieniają się z każdym rokiem... Ba! Z każdym miesiącem! :) Ze szpinakiem też była taka historia.. ;) Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl - prawda, że świetnie

Kolorowy Przepisownik
Risotto z szynką parmeńską na piwie 149

boki), trochę tak jak byśmy się szykowali do przerzucenia na drugą stronę naleśnika. Risotto mieszamy dopiero na samym końcu, tak żeby zbyt wcześnie nie uwolnić skrobi. To właśnie skrobia uwolniona w odpowiednim momencie, czyli na pod sam koniec czyni z z ryżowego dania pyszne kremowe risotto. Teraz, gdy już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób

Marder&Marder Manufacture
Muffiny piernikowe 187

pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 6 łyżek powideł śliwkowych 3 łyżki miodu (dałam mój syrop z mniszka) 5 łyżek przesianego cukru pudru 100 g margaryny 150 ml mleka 1 jajo Rozpuścić margarynę i zostawić żeby ostygła. Suche przesiane składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej większej zmieszać mokre. Przesypać suche do mokrych. Wymieszać nieidealnie. Nakładać do papilotek

W kuchni bez szafek
dorsz w sosie pomidorowym 172

sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy usmażyć rybę według tego drugiego i połączyć z sosem pomidorowym

Tanie przepisy studenckie
Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) 154

trójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać. Składniki (ok 12 sztuk) : 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki

e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe brokułowo - paprykowe 172

akurat któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu. A po drugie mój blog to taka moja osobista książka kucharska, więc te bardziej wartościowe przepisy tu lądują. Nie dodam wszystkich bo część moich pierwszych zdjęć zostawia wiele do życzenia. No chyba, że wykonam danie ponownie i zrobię nowe fotki to wtedy się z Wami podzielę

Ewa w kuchni
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami 174

Dziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam

Ewa w kuchni
AMARANTUSKI SEZAMOWE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU, BEZ JAJEK 191

razem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem będzie lepsza, bowiem ten posmak jest w nich niewyczuwalny. Ja dodałam jeszcze dodatkowo nasiona chia, bowiem sezamu miałam ostatnie 50g... ale można zamiast nich dać więcej sezamu. Mega zdrowa słodycz(...)dowolny kształt.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.20 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Od razu są bardzo miękkie, nabierają twardości w miarę upływu czasu, na drugi, trzeci dzień stają się smaczniejsze.Smacznego

Smaczne Zdrowe