zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze. Jeśli zaś chodzi o przepisy to wszystkie dania faktycznie można przygotować bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować
Cynamonowe szczęściestężały. Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę) Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka bądź masła i dokładnie wymieszać. Potrzebna jest jednak na prawdę odrobina, jeśli dacie zbyt dużo mleka całość zrobi się leista i nie będzie chciała w ogóle
Mr. Tastemalin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. :) Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy
Anioszek w kuchnilekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania . I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali
Grunt to przepis!cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięjego wada to to, że sezon jest krótki :( Nie zdążyłam wypróbować wszystkich przepisów, które chciałam, w następnym sezonie będę musiała się śpieszyć bardziej :) Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem(...)masę, dodajemy przyprawy, olej i opcjonalnie mleko lub mąkę, mieszamy. Z masy powinno dać się lepić kotlety rękami. Formujemy z masy 4 kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C. W połowie czasu obracamy na drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą
chili & sugarBelvita zafundowała nam pyszne śniadanie, które postawiło nas na nogi. Śniadanie z Belvitą Drugi dzień konferencji upłynął mi pod znakiem warsztatów kulinarnych. Na pierwszy ogień "Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto(...)sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim z Magicznego Składnika . Wspólnie przygotowaliśmy danie kuchni gruziskiej - roladki z pieczonych plastrów bakłażana z pastą z orzechów włoskich i pieczonego czosnku z dodatkiem granatu. Pychotka! Gruzińskie roladki z bakłażana A najlepsze było
Zawsze głodna!Dzień dobry, Już po raz drugi czerwiec upłynął nam pod znakiem gorącej i kolorowej hiszpańskiej kuchni. Dziś zapraszam Was na podsumowanie akcji. W tym roku udało nam się zebrać 27 wyśmienitych przepisów na hiszpańskie przystawki, zupy, dania z mięsem, owocami morza, desery oraz napoje. Chciałam serdecznie podziękować wszystkim osobom, które wzięły udział w mojej akcji, szczególnie Mirabelce, która dodała
Chilli Czosnek i Oliwapieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego, warto spróbować :) I przynajmniej już będziecie mieć na niego przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis
chili & sugardrugi dzień robimy krem. Ucieramy żółtka z połową cukru i ubijamy śmietanę z drugą połową po czym mieszamy żółtka ze śmietaną. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Bezę układamy na talerzu i wypełniamy jej środek kremem. Na krem układamy swoje ulubione owoce. Ja dałam banany, mandarynki i kiwi. Smacznego
Kuchenne Wariacjerozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę mleka. Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem. Włożyć na natłuszczoną blachę. Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka
Moje pyszne gotowaniedziś. Między jednym tęsknym spojrzeniem za okno w poszukiwaniu słońca, a drugim przygotowałam prostą, rozgrzewającą zupę curry z cukinii. Choć może się to wydać pretensjonalne, ciągle nie mogę się nadziwić, że z tak prostych przepisów, o minimalnej liczbie składników, powstają tak smaczne dania. Właśnie takie potrawy lubię najbardziej. Mało pracy i garnek pysznego kremu, po który można
W kuchni wieczoremmiałam dużego wyboru - albo zupa, albo wyjście do sklepu... Nie, nie, to drugie zdecydowanie nie wchodzi w grę. Przejrzałam więc blogi w poszukiwaniu interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała. Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła(...)Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje, nie rezygnujcie z jego dodatku.I choć może nie jest to najwykwintniejsze danie, jednak idealnie sprawdzi się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu.Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiejszego śniadania to myślę, że gdy ostatnio próbowałam je zrobić dałam po prostu za mało płynów dlatego ciasto wyszło kruche i takie jakieś twarde. Tym razem zdecydowanie się udało. Jeżeli chcecie przepis mogę zamieścić przepis. :) A już niedługo spodziewajcie się na drugim blogu idealnego przepisu na lody i najlepszą granolę na świecie :P Gdzie jest moje słońce
More food, love and dreams