Kolejny produkt, który zawsze mam w lodówce. Mogę je jeść na śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią również podstawę wielu moich wypieków! Staram się kupować jaja od kurek z wolnego wybiegu. Nigdy nie martwię się datą ważności, bo znikają w oka mgnieniu. Zawsze jednak przed wbiciem ich do dania po prostu je wącham aby sprawdzić świeżość. Przed użyciem również delikatnie polewam wrzątkiem, aby zniszczyć potencjalnie bytujące na skorupce bakterie Salmonelli (pamiętajcie o tym!). Niektórzy wypowiadają j...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...