Jajka

Jajka

Kolejny produkt, który zawsze mam w lodówce. Mogę je jeść na śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią również podstawę wielu moich wypieków! Staram się kupować jaja od kurek z wolnego wybiegu. Nigdy nie martwię się datą ważności, bo znikają w oka mgnieniu. Zawsze jednak przed wbiciem ich do dania po prostu je wącham aby sprawdzić świeżość. Przed użyciem również delikatnie polewam wrzątkiem, aby zniszczyć potencjalnie bytujące na skorupce bakterie Salmonelli (pamiętajcie o tym!). Niektórzy wypowiadają j...

Czytaj dalej na blogu rabarbarowo

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.