drugie danie - 14640 przepisów (strona:286/976)

Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 208

połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 197

Ezoterycznego spotkania przy piekarniku ciąg dalszy...Drugą propozycją Małgosi  był  chleb na zakwasie z dynią ..Mój chlebek nie był taki żółty jak  Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać

Moje domowe kucharzenie
CIASTO SHREK 238

Kubuś. Wydaje mi się, że zielony Pysio ma lepszy smak. Z drugiej strony mojej koleżance bardzo smakowało, więc to chyba rzecz gustu. W każdym bądź razie zapraszam do zrobienia tego ciasta: wygląda bardzo efektownie i jest banalnie proste. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 340

przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej - 180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę) Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy trochę rozdrobnić. W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugiej misce          ( wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 127

drugi dołączyłam do Kwietniowej Piekarni . Tym razem do upieczenia był chlebek z mąki orkiszowej i mąki chlebowej z dodatkiem pomidorów i sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej,  200g białej mąki orkiszowej,  200g

Z miłości do słodkości
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 200

dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się z produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy nie pomyślałam o konkursie w kategorii swego zwycięstwa. Fakt, w I. edycji eliminacji byłam druga

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 147

dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :)  Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę. Ja jestem z tego drugiego(...)smaku! :D  Przygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje): 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 157

odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo(...)przygotować sernik. Dlaczego? Po pierwsze - uwielbiam! Po drugie - robi się je szybko, prosto, no i zawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową wzbogaciłam tonką, ale jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny czekoladowe 165

spokój. Wtedy bardzo często nachodzi mnie chęć, by na jutrzejsze drugie śniadanie, albo na podwieczorek, upiec coś pysznego. W domu nie ma jednak składników na coś wymyślnego, w końcu jest niedziela i przez weekend większość rzeczy z lodówki i wszelkich schowków wyjedliśmy. Trzeba zatem wymyślić coś, co da się zrobić z niczego. Już dawno temu doszłam do wniosku(...)całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić na masło orzechowe. Muffinki są wilgotne i pysznie

Przepysznik - BLW i nie tylko
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 157

względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany(...)bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona

W kuchni Karmel-itki
Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo 246

Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut. Bagietkę przekroić na pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu. Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Danie wykończyć płatkami parmezanu

Plate of Joy
Rozwój mowy dziecka od 12 do 18 miesiąca życia 256

wypowiada tylko pierwszą lub ostatnią sylabę i ta tendencja może utrzymywać się jeszcze nawet do 2. roku życia. W 13. miesiącu dziecko może zacząć mówić nie i daj w formie skróconej da . 14.- 16. miesiąc W 14. miesiącu życia dziecko coraz więcej rozumie, zdecydowanie więcej, niż sam chciałby nam powiedzieć. Rozumie proste polecenia, np. "zostaw telefon", "zanieś słoiczek na stół(...)polszczyzny, bez przesadzania oczywiście w drugą stronę. Czasem mam wrażenie, że za mało słucham swojej Zuzi, bo zawsze gdy jest coś do zrobienia, ona się domaga mojej uwagi, a jak siedzę to zajmuje się sama sobą. A już na pewno za mało czytamy. Jednak to ostatnie wynika z faktu, że ona rzadko da sobie poczytać czy w ogóle pooglądać

Anioszek w kuchni
Chlebek naan czy pita? 216

około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą stronę i piec przez około 1,5 - 2 minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku. Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan(...)zdążyłam niemal zaprzyjaźnić się z niektórymi lokalnymi dziećmi. W dwóch domach bywałam dość często i jadałam posiłki z tymi rodzinami. O ile jedna z nich była bardzo nowoczesna, to druga żyła chyba dość tradycyjnie. Pamiętam, że siedzieliśmy na podłodze, a na bardzo niskim stoliku stał wielki półmisek pełen pysznego gulaszu. Nie wiem co to dokładnie było, ale smakowało niesamowicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina po Japońsku czyli Gyudon Faceta w Kuchni 116

wołowiny. Danie pochodzi z dań Gyunabe i Sukiyaki -don. Gyunabe to danie z gotowanej wołowiny, które powstało w Jokohamie po tym, jak miejski port został otwarty dla obcokrajowców. Danie składa się z wołowiny gotowanej z sosem sojowym, mirin i zieloną cebulą podawanej z makaronem soba. Danie(...)gotuj, aż sos zgęstnieje, a wołowina zmięknie. 🛠️ W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzej łyżkę oliwy, wbij jajka i usmaż je, posypując lekko czarnym sezamem. 🛠️ Nałóż ryż do miski, wołowinę, jajko, imbir i zajadaj. 👍 Gotowe Smacznego Facet w Kuchni to ja. Jeśli podoba Ci się moje dzisiejsze danie i chciałbyś znaleźć więcej wspaniałych dań

RafalCook
Kolorowe gofry! – przepis na gofry w 3 kolorach 158

Hej hej, witajcie w naszej polowej kuchni! Machamy do Was z zielonych ostępów i zapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy! Jedyne, czego

Wiszniówka