drugie danie - 14640 przepisów (strona:297/976)

Kotleciki mielone z pęczakiem 191

podany. Do restauracji (do środka) raczej z dziećmi nie chodzimy. Za dużo kosztownego stresu... :) Znamy naszą ukochaną dwójkę i dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego jak spokojne zamówienie dania z karty, a następnie zatopienie się w rodzinnej rozmowie, w oczekiwaniu na podanie obiadu, przy pięknym i głębokim głosie Diany Krall gdzieś w głośnikach.  He he :)  Już(...)minucie odzywa się pierwsze: tato luuuudzi mi się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy

bistro mama
KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI 230

MOZZARELLI Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso(...)doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne.  Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! Polecam

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortilla meksykańska – pszenne placki 161

takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim(...)przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię

Blendman
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 119

cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli nie lubicie kakao tak bardzo to dajcie go trochę mniej, lub dajcie mi znać, a zrobię wersję mniej kakaową(...)piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze

Fill The Bowl
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 200

cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli nie lubicie kakao tak bardzo to dajcie go trochę mniej, lub dajcie mi znać, a zrobię wersję mniej kakaową(...)piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze

Fill The Bowl
Smażony ryż z chrupiącymi pieczarkami, czyli awaryjny wege obiad 128

popisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki(...)cebulę , pod koniec dodaj czosnek. Na drugiej, dodając partiami, dzięki temu się przyrumienią, a nie ugotują, smaż pieczarki. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego

greenscarf
Kolorowe kopytka 146

Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków.  Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy

Kuchnia od dwojga
Rozwój dziecka w 19. miesiącu życia (1 rok i 7 miesięcy) 152

placu zabaw. Wcześniej prowadziłam ją za rękę i asekurowałam, gdzie się dało. Pewnego dnia powiedziałam: "Spróbuj sama" i poszła niemal od razu. Jakby tylko czekała na ten znak. Dajmy więc dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym kroku, bo nawet jak upadnie, to wstanie, popłacze i pójdzie dalej mądrzejsze. Zuzia upadła kilka razy, ale zaraz(...)większością zabaw, nie usiedzi tam zbyt długo. Na placu zabaw co chwilę jest gdzieś indziej. To huśta się na jednej huśtawce, by zaraz prosić, o przeniesienie na drugą. To buja się na bujaku, to bawi w piaskownicy, to wchodzi na placyk i zjeżdża ze zjeżdżalni. I tak co kilka-kilkanaście minut coś innego. Dziecko lubi próbować wszystkiego, zmieniać, szybko

Anioszek w kuchni
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 170

Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku(...)rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar

Świat Domowej Kuchni
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 204

dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy  tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia. Jak przygotować pieczonki ? Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania(...)Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków:  emaliowane w środku i całe z żeliwa.  Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 64

łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym(...)luźna na formowanie pulpetów. Dlatego nasze wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki zawierają w sobie siemię lniane, które poza tym jest bardzo zdrowym dodatkiem. To samo można powiedzieć o całym daniu. Pulpeciki są leciutkie i zdrowe i świetnie łączą się ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Tu uwaga: pulpeciki obtocz dobrze w mące, a potem smaż cierpliwie, żeby mąką ładnie się

Niedzielny kucharz
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 132

wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron

Dietolog
Koktajl na upalne dni 189

taki sposób, że człowiek chciał więcej, i jeszcze więcej. Później była druga część - część praktyczna. Robiliśmy koktajle i uczyliśmy się jak zaaranżować zdjęcie, jak ustawić, pod jakim kątem fotografować, żeby wyszło lekko, rześko, żeby odbiorca widząc zdjęcie miał ochotę "zabrać" ten koktajl z ekranu. Kinga dała mi tyle motywacji i energii, że ledwo wróciłam do domu, postanowiłam przygotować koktajl

Trufelkowo
Sztuka mięsa 147

Wołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny

Kulinarne przemyslenia
Gulasz z szynki z warzywami 174

zamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety. Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu. Gulasz z szynki z warzywami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!