pochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy(...)popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej mamy. Ale przed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki
Cooking for Emilypokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, drugą łyżkę masła, smażyć mieszając aż sok całkowicie odparuje. Odstawić na bok do ostudzenia. Bułkę dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć
Pełny talerzteraz gdy pisze przepis zastanawiam się ile kaszy dałam tak na prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie
Dzieje kuchennej Wiewiórypodać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło(...)przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy. Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy natką i bratkami. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis dajcie znać jak smakowało :) Pozdrawiam
Parowar Facetaszerokości około 4 cm. Pasy te dzielimy na kawałki (krojąc w drugą stronę) w kształcie prostokątów lub równoległoboków. Na środku każdego wykrojonego paska ciasta robimy nacięcie wzdłuż o długości około 3 cm, przez które przekładamy jeden koniec paska. Tak postępujemy z każdym paskiem. Ścinki, z których nie da się nic zwinąć, zlepiamy i na koniec ponownie rozwałkowujemy i wycinamy
Analiza SmakuPełna kolorowych składników, zawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta
Szalona Kuchnia Ewelinysmarujemy masą masą kajmakową, a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy budyniowej. Dociskamy, posypujemy posiekanym orzeszkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Ps. A Wy co sądzicie o takiej usłudze? Lubicie chodzić na zakupy czy może chętnie robicie zakupy przez internet? Dajcie znać! Wpis powstał we współpracy z serwisem Szopi.pl
Ostra na SłodkoWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko
Pieguskowa Kuchnialodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa
Pieguskowa Kuchniaowocu i warzywie. Oczywiście nie zastępujemy nim ani jednego, ani drugiego. Od czasu do czasu możemy jednak zaproponować taką formę niemowlakowi jako urozmaicenie diety. Koktajl z owoców i warzyw dla niemowlaka BLW. Dzieci lubią truskawki. BLW latem. Przepis BLW w sam raz na gorące lato Nie dajcie sobie wmówić, że na truskawki należy poczekać do skończenia któregoś tam miesiąca
Krupeczkipotrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuwygląda fantastycznie w pięknych kolorach. Wspaniałe zakończenie posiłku. Drugi deser w menu to suflet Grand Marnier z prażonymi orzechami makadamia i syropem klonowym, równie pyszny jak pierwszy deser. Bardzo kremowy, puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide
Mała CukierenkaMimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by
Kolizje Smakówboki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć). Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy
Różowa kuchniamiodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy
Słodkie okruszkiOdpowiednie śniadanie powinno pokryć zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne i odżywcze. NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY DRUGIEGO ŚNIADANIA: KANAPKA: powinna być wykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka(...)pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów dajmy do plecaka baton zbożowy lub herbatniki maślane. WODA: oczywiście również bardzo ważna. Może się znaleźć tutaj świeżo wyciśnięty sok z owoców, woda smakowa lub mineralna, a także soczek z kartoniku. NABIAŁ: doskonałe uzupełnienie śniadania. Dodają energii, a wapń wspiera
Gotuję Testujętaki smak kartacza zapamiętany przeze mnie z dzieciństwa. Danie jest nieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków i przyprawić mięso na farsz, a na drugi dzień obrać i zetrzeć pozostałe ziemniaki, formować i gotować kartacze. Składniki
Kuchcik gotujeoregano ;) Kiedy się upiekły, dzieci przebierały nogami i nie dały mi na spokojnie zrobić zdjęć. Co widać na załączonych obrazkach… łapki, do których klei się wszystko ;) Muffinek w wersji wytrawnej nie robiłam już bardzo dawno, a to przecież genialna sprawa i idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik
bistro mamamagiczne, bo z jednej strony blisko dużego miasta, a z drugiej strony z boku, w ciszy, z dala od zgiełku. Tam naprawdę czas płynie inaczej, wolniej. Siedzisz w ogrodzie i zapominasz o codzienności. Zaglądając ostatnio do ich ogródka podkradłam troszkę warzyw, czerwonego agrestu i mięty. Nie da się z niczym porównać takich swojskich, z własnego ogrodu
Codzienna kuchnia niecodziennaliście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oleju Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła. Kiełbasę obrać
Smakołyki AsiMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości
Karo in the KitchenŚwietny koktajl pomarańczowy na drugie śniadanie.Dodający witalności i zdrowia.Takie koktajle świetnie uodparniają nasz organizm, z czego jestem bardzo zadowolona ,bo ja osobiście mam problem z odpornością .Lawenda nadaje mu oryginalnego smaku i świetnie pasuje jako uzupełnienie pierwszego śniadania.Zapraszam. Danie ma 160 KCAL. 1 pomarańcza 150 g 1 pojemnik jogurtu naturalnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPlacuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem w cukrze kokosowym (10 placuszków) Są to na razie puki co dopiero drugie placuszki jakie prezentuję na swoim blogu. To dosyć dziwne, bo różnego rodzaju placuszki jadam kilka razy w tygodniu. Pierwsze jakie udostępniłam były z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem . Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do spróbowania tych(...)jednego placuszka. Jabłko obierz i pokrój w półksiężyce. Na drugiej patelni umieść łyżeczkę cukru kokosowego z łyżką wody i pokrojonym jabłkiem i karmelizuj chwilę. Usmażone placuszki wyłóż na talerz, na wierz połóż karmelizowane jabłka i posyp pozostałą łyżeczką cukru kokosowego. Podawaj od razu. Kaloryczność: Całe danie ma 450 kalorii
Moja Michakrążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrawa się krążki o średnicy około 5 cm. Następnie na środek każdego krążka nakłada się dżem, potem przykrywa się drugim krążkiem. Na koniec brzegi przygniata się palcem i powtórnie wykrawa się
Ciastka - domowe słodkościktórej ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest
Kolorowy Przepisownikmoże dałam go za dużo w stosunku do jajek. Ja dałam 260 gr gotowego musu, gdybym dodała 180 gr, wówczas nie trzeba by było dodawać proszku budyniowego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników
moj przepis naNajlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając je od siebie, a jednocześnie podkreślając kremowy smak i gładkość. Po piąte: świeżość. Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne
Di gotujeLangos czyli wspomnienie wakacji Langos to popularne danie na Węgrzech. Langos jedliśmy w tym roku w czasie urlopu na Węgrzech. Jedliśmy dwa rodzaje i powiem Wam, że były przepyszne. Pierwszy langos jakiego jedliśmy to wersja podstawowa czyli ze śmietaną, serem i czosnkiem. A drugi langos to opcja full wypas..czyli boczek
Kuchnia na wzgórzuczas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest delikatnie zmieniony, bo była podgrzewana przed samym obiadem dnia
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych, nawet wśród książąt, jak głosi plotka rozsmakował się w niej sam Karol III Wielki, książę Lotaryngii. Po II wojnie światowej Quiche zawędrowała na drugi brzeg Kanału La Manche i zyskała rzesze wielbicieli wśród Anglików, którzy
Przepysznik - BLW i nie tylkokarton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek
W kuchni u MonikiDanie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest
mojewypiekiinietylkowystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości
Kuchnia po mojemuOstatnio sytuacja obiadowa w domu niepewna - wołomińskie rozjazdy w trakcie. Ciężko wycelować - co ugotować, żeby się zjadło i nie stało, a z drugiej strony chwilę
Kuchnia po mojemuCo powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne ? Prawie takie jak robiła wasza babcia . No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne
Jem więc Jestemodmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać. Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę
Stare Gary