owoców. Ja miałam mrożone i średnio słodkie były. Dałam 3 łyżki, więcej nie polecam. A do czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem(...)ilość zrobi nam kisiel, a nie o taki efekt chodzi. Mi wyszedł nie za gęsty, w sumie mógł być nieco gęstszy, ale i tak świetnie się komponował z różnymi daniami
Anioszek w kuchniTofu z kalafiorem bez soli, bezmięsne danie oczywiście na życzenie Elżbiety Tofu z kalafiorem, szpinakiem bez dodatku soli to kolejna potrawa zrobiona na prośbę Elżbiety . W związku z jej projektem, którym się zajmuje, chociaż jeśli chcesz, poprostu dodaj odrobinę soli. Tofu, przez jednych znienawidzone przy innych lubiane. Pewnie mało kto wie, że tofu powstało w Chinach(...)deskę i posiekaj nożem. Po drugie na rozgrzaną już patelnię, wlej ponownie łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć czosnek, chili i imbir, chwilę smaż i dodaj Bizar a’Shuwa , szpinak i wymieszaj, dodaj kalafior i jogurt sojowy, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowana. W międzyczasie użyj drugiej patelni, rozgrzej
RafalCookpochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy(...)popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej mamy. Ale przed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki
Cooking for Emilypokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, drugą łyżkę masła, smażyć mieszając aż sok całkowicie odparuje. Odstawić na bok do ostudzenia. Bułkę dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć
Pełny talerzteraz gdy pisze przepis zastanawiam się ile kaszy dałam tak na prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie
Dzieje kuchennej Wiewiórypodać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło(...)przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy. Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy natką i bratkami. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis dajcie znać jak smakowało :) Pozdrawiam
Parowar Facetaszerokości około 4 cm. Pasy te dzielimy na kawałki (krojąc w drugą stronę) w kształcie prostokątów lub równoległoboków. Na środku każdego wykrojonego paska ciasta robimy nacięcie wzdłuż o długości około 3 cm, przez które przekładamy jeden koniec paska. Tak postępujemy z każdym paskiem. Ścinki, z których nie da się nic zwinąć, zlepiamy i na koniec ponownie rozwałkowujemy i wycinamy
Analiza SmakuPełna kolorowych składników, zawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta
Szalona Kuchnia Ewelinysmarujemy masą masą kajmakową, a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy budyniowej. Dociskamy, posypujemy posiekanym orzeszkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Ps. A Wy co sądzicie o takiej usłudze? Lubicie chodzić na zakupy czy może chętnie robicie zakupy przez internet? Dajcie znać! Wpis powstał we współpracy z serwisem Szopi.pl
Ostra na SłodkoWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko
Pieguskowa Kuchnialodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa
Pieguskowa Kuchniaowocu i warzywie. Oczywiście nie zastępujemy nim ani jednego, ani drugiego. Od czasu do czasu możemy jednak zaproponować taką formę niemowlakowi jako urozmaicenie diety. Koktajl z owoców i warzyw dla niemowlaka BLW. Dzieci lubią truskawki. BLW latem. Przepis BLW w sam raz na gorące lato Nie dajcie sobie wmówić, że na truskawki należy poczekać do skończenia któregoś tam miesiąca
Krupeczkipotrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuwygląda fantastycznie w pięknych kolorach. Wspaniałe zakończenie posiłku. Drugi deser w menu to suflet Grand Marnier z prażonymi orzechami makadamia i syropem klonowym, równie pyszny jak pierwszy deser. Bardzo kremowy, puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide
Mała CukierenkaMimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by
Kolizje Smaków