drugie danie - 14640 przepisów (strona:304/976)

Tatar z łososia 162

Prawdziwie „męskie danie”. Ten wpis w zasadzie powinien zrobić mój mąż, bo on je przygotował (z małą pomocą). Ale wychodząc z założenia, że każdy robi to, co najlepiej potrafi, ta przyjemność spadła jednak na mnie. Tatar z łososia lub, jak kto woli Fu fu. Ta druga nazwa, choć trudno stwierdzić jej pochodzenie, używana jest(...)delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki „się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być taki, aby „nie zabić” smaku ryby. Muszę przyznać, że udało się to doskonale. Idealnie dobrane proporcje oraz minimalizm składników sprawia

mojewypiekiinietylko
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 130

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym  Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało

Mój pomysł na
Muffiny jajeczne 151

Muffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U

Bazując na smaku
Drugie życie chałki 189

Chałka... Najlepsza jest w dniu upieczenia, ewentualnie następnym. Później zaczyna się starzeć, nawet najlepiej przechowywana - najzwyczajniej w świecie schnie. Drożdżowe wypieki mają to do siebie, i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 164

mój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić.  Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę.  Co z tą Martą?  Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie(...)odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zacznę leciuteńko się rumienić (nie chodzi o ich przypalenie, powinny stać się

KUCHARNIA
Polecane książki kucharskie: Magda Gessler – Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” (recenzja i opinia) 132

skuteczność w nawracaniu błądzących i oszukujących klientów restauratorów na właściwą drogę.Oto po wielkim sukcesie pierwszej części książki, która wyprzedała się w całym nakładzie (trwa dodruk), pojawiła się druga część przepisów z programu „Kuchenne rewolucje” z sezonów od piątego do ósmego. I nawet jeśli ktoś Magdy Gessler nie lubi, to nie może zaprzeczyć że nasz „restauratorski(...)raczy swoich gości podczas „porewolucyjnej” kolacji a do danej restauracji masz za daleko lub chcesz przyrządzić ją samodzielnie („Ja nie potrafię gotować jak Magda Gessler?!”) to masz ku temu okazję.Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka

WojnaNaSmaki.pl
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 294

deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane

Karo in the Kitchen
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 173

Risotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi. Ryż bowiem gotować należy wolno podlewając go cały czas bulionem i pilnując by nie przykleił się do garnka lub patelni i nie przypalił. Z drugiej jednak strony, risotto jest świetną bazą(...)cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej konsystencji.Risotto wykładamy na płaski lub głęboki talerz. Dekorujemy skórką

Zakręcony Widelec
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 115

urodzin wspominaliśmy kwiecień 2017 r., kiedy spodziewaliśmy się przyjścia na świat naszego synka. Oczekiwanie było coraz bardziej nerwowe, bo Miłoszek nie śpieszył się na świat. Gdy termin minął, co drugi dzień musieliśmy stawiać się w szpitalu na KTG, a rodzina i znajomi co chwila dopytywali – czy to już? Nigdy nie zapomnimy samego porodu (w sumie tydzień po terminie(...)zastanawialiśmy się co ugotować w tym tygodniu i zauważyliśmy w NY Timesie całą sekcję przepisów: „ Almost as good as a full night’s sleep ”, czyli pakiet prostych do zrobienia dań dla niewyspanych rodziców, które smakują niemal tak dobrze jak cała przespana noc, wiedzieliśmy co znajdzie się w menu. Kochani świeżo upieczeni rodzice! To Wam dedykujemy to menu

Niedzielny kucharz
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 200

Szybkie i pyszne danie- ideał. Przygotowujemy produkty, pakujemy wszystko do naczynia i zapiekamy. Takie gotowanie na co dzień lubię najbardziej. Ciekawy pomysł na ryż oraz na podanie białego mięsa, które w tej wersji na pewno nie będzie przesuszone. Proste składniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie(...)wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia zauważycie, że jest go za mało- zawsze będzie możliwość dolania. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem, górna i dolna grzałka. Po tym czasie odkrywamy danie, rozkładamy na wierzchu potrawy około

Pichceniomania
Sos truskawkowy - domowy, szybki, idealny do deserów i dań na słodko 159

owoców. Ja miałam mrożone i średnio słodkie były. Dałam 3 łyżki, więcej nie polecam. A do czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem(...)ilość zrobi nam kisiel, a nie o taki efekt chodzi. Mi wyszedł nie za gęsty, w sumie mógł być nieco gęstszy, ale i tak świetnie się komponował z różnymi daniami

Anioszek w kuchni
Tofu z kalafiorem bez soli 58

Tofu z kalafiorem bez soli, bezmięsne danie oczywiście na życzenie Elżbiety Tofu z kalafiorem, szpinakiem bez dodatku soli to kolejna potrawa zrobiona na prośbę Elżbiety . W związku z jej projektem, którym się zajmuje, chociaż jeśli chcesz, poprostu dodaj odrobinę soli. Tofu, przez jednych znienawidzone przy innych lubiane. Pewnie mało kto wie, że tofu powstało w Chinach(...)deskę i posiekaj nożem. Po drugie na rozgrzaną już patelnię, wlej ponownie łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć czosnek, chili i imbir, chwilę smaż i dodaj Bizar a’Shuwa , szpinak i wymieszaj, dodaj kalafior i jogurt sojowy, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowana. W międzyczasie użyj drugiej patelni, rozgrzej

RafalCook
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 110

pochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy(...)popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej mamy. Ale przed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki

Cooking for Emily
Kotlety mielone z grzybów 217

pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, drugą łyżkę masła, smażyć mieszając aż sok całkowicie odparuje. Odstawić na bok do ostudzenia. Bułkę dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć

Pełny talerz
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 173

teraz gdy pisze przepis zastanawiam się ile kaszy dałam tak na prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie

Dzieje kuchennej Wiewióry