cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł na ketchup jest dużo prostszy i mniej pracochłonny niż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około
Kolizje Smakówpieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao 100g drobnego cukru 100g śmietany 12% ( dałam jogurt naturalny) 75g oleju np. rzepakowego 2 średnie jajka 200g truskawek pokrojonych w kostkę Wykonanie: do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier ,mieszamy i odstawiamy w drugiej misce łączymy wszystkie płynne składniki czyli śmietanę lub jogurt, olej oraz jajka
Słodkie zapomnienieFormę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Smakołyki Asisałatkę "resztkową". I tak miał powstać pomysł na danie, które jednoznacznie kojarzy się dzisiaj z kuchnią amerykańską. Sałatkę układa się rzędami na talerzu, ale jej składniki można też umieścić warstwami w słoiku i zabrać ze sobą do pracy. To naprawdę smaczny pomysł na drugie śniadanie :) Składniki: 250 g filetu z piersi kurczaka 8 pomidorków
zadanie-gotowaniecukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł na ketchup jest dużo prostszy i mniej pracochłonny niż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone. Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym głowę, że odstanie potrawie robionej na żołądkach dobrze robi. Podać
Sztuka gotowania w/g Samiryksiążki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze mnie, udany przepis z tej książki i, o dziwo, książka nie stanowi jedynie ozdoby biblioteczki...:-) Składniki: 350 g mąki bezglutenowej uniwersalnej - ja użyłam własnego miksu gryczanego 4 jaja 250 g cukru - standardowo dałam mniej - 2 00 g i było słodkie ale nie za słodkie
Ze smakiem bez glutenuboki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców, u mnie mrożone porzeczki czerwone
Smaczne Zdrowedlatego trzeba go trochę gotować. Jakieś 10-15 minut wystarczy. Drugim istotnym składnikiem jest czosnaczek. Nie jest tak intensywny jak czosnek niedźwiedzi, ale nie jest też pod ochroną :) Zasadniczo jest to chwast, w niektórych miejscach nawet bardzo inwazyjny. W niektórych krajach używany jako pełnowartościowy składnik dań. Składniki: - pędy skrzypu - czosnaczek - mąka Wykonanie: Czosnaczek szatkujemy i gotujemy
Kryzysowa Książka Kucharskakostkę mogą posłużyć jako sałatka obiadowa, są też wspaniałym dodatkiem do dań grillowych. Jeśli i Ty masz takie "ostrzejsze" upodobania, wykorzystaj ten przepis i zrób choćby kilka słoiczków :) Składniki: Etap pierwszy: 4kg ogórków 1 szklanka soli 1/2kg cebuli 7 gałązek selera 9 szklanek zimnej wody Etap drugi: 8 szklanek gorącej wody 2 i 1/2 szklanki octu
Kuchnia w czekoladziejest zdecydowanym atutem. Smak zupki borni się sam, nie potrzebuje ulepszaczy. Drugą rzeczą jaka przykuła moją uwagę (a nie wiem czy nie powinna znaleźć się na miejscu pierwszym) jest obniżenie ilości soli o 24% w stosunku do poprzednich kubków. Jest to zdecydowany plus ponieważ wszystkie gotowe dania mają przerażającą ilość soli, co zazwyczaj negatywnie wpływa na smak. Suszone
Kolizje Smakówpraskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo czosnek był zbyt wysuszony na praskę. Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić świeży czosnek i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią
Grunt to przepis!spirytus od jabłek. Spirytus umieszczamy w jednym słoju, a jabłka w drugim. Jabłka zasypujemy cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy
Marder&Marder ManufactureSkworcu Dodasz jej soczystości, smaku i wspaniałego aromatu. A druga sprawa- kasza nie będzie zimna. Do kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane ziarna granatu. Całość posyp ziarenkami Cynamonowy Raj- gotowa mieszanka prażonych ziaren z cynamonem. Przed podaniem wzbogać syropem klonowym. I danie gotowe, w kilka chwil! Na zdrowie! Podałam na Porcelanie
Z Kuchni Do Kuchnipieprz. Zalewa: Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa
Różowa kuchniabratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa
Wyprawy kulinarnetyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu. Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli. Ostatnio pojawiło się np. w programie kulinarnym, który prowadzi
Moja smaczna kuchniamasło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki. Do każdej
O kuchni z uczuciempiekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam
Zakątek rozkoszy kulinarnychakcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu) 50 ml soku wyciśniętego
Kuchnia Prezydentowejnaczynia tylko do dwóch celów: Po pierwsze primo: mam wrażenie, że da si w nim piec zajebiaszczo ładne okrągłe chleby! Powinno się do tego celu nadać idealnie więc możliwe, że będzie w częstym użyciu. Zresztą lada dzień przetestuję i dowiecie się, czy miałem rację. A po drugie primo: to naczynie jest naprawdę ładne i wpadłem na taki pomysł
Marder&Marder Manufactureszczególnego nakładu sił można przygotować smaczne, kolorowe i sycące danie. Technicznie rzecz biorąc najlepsze będzie na pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym
Kulinarna Pokusadługo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką. Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy
Smakowy Rajsyrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie jak u Basi "brandy wyszła":) Śmietanę i miód (w oryginale corn syrup) przelać do rondelka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu. Do drugiego rondelka wsypać cukier i także ustawić na średnim ogniu - ma powstać karmel
KUCHARNIASummer pudding to wariacja na temat tradycyjnego angielskiego puddingu bożonarodzeniowego. Do tego drugiego przymierzam się od lat, ale ciągle przeraża mnie czas, który należy poświęcić na jego przygotowanie. Summer pudding w przeciwieństwie do zimowej wersji, przygotowuje się bardzo szybko. Odczekać jedynie należy kilkanaście godzin, zanim będzie nam dane go spróbować. Czytaj więcej
bistro mamażołądek. * Nie mieszajcie trunków! * Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę. * Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________ PO IMPREZIE: * Zjedzcie lekkie śniadanie * Wypijcie lekką herbatę * Wybierzcie się na spacer Stosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się cieszyć dobrym humorem i energią do działania! Polecam
Ostra na SłodkoVege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam(...)dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego
Z Kuchni Do Kuchniwystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol. W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka, przestudzone masło oraz rozduszone widelcem banany. Mieszamy
Smaczne Zdroweczekola orzechowa i na pewno po nią jeszcze wrócę. Białą dam dla siostry - niech popróbuje. Mus zostanie do placuszków i naleśników. Może mama coś by chciała to zrobimy kolejne zamówienie. Na pewno Wy też zajrzyjcie do tego sklepu i spróbujcie tych wspaniałości. A dzisiaj na drugie śniadanie zjadłam muesli z orzechami i obiema czekolami. Niebo w gębie
Magiczne Życie Martywskaźnikiem dostatku ;) Z biegiem lat i pojawienia się nowych przypraw danie nabrało lepszego aromatu, ale nadal zalicza się je do dań typu - "bieda danie". Przygotowuję je w obu wersjach: z cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek(...)Groch dobrze wypłukać i ugotować do miękkości. Mieszać od czasu do czasu, bo lubi przywierać do dna pod wpływem swojego ciężaru i potem, gdy zgęstnieje. Poszatkować słodką kapustę. W drugim garnku zagotować kapustę słodką i kiszoną. Równolegle zagotować ok. litra wody. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać
Weekendy w domu i ogrodziePrawdziwie „męskie danie”. Ten wpis w zasadzie powinien zrobić mój mąż, bo on je przygotował (z małą pomocą). Ale wychodząc z założenia, że każdy robi to, co najlepiej potrafi, ta przyjemność spadła jednak na mnie. Tatar z łososia lub, jak kto woli Fu fu. Ta druga nazwa, choć trudno stwierdzić jej pochodzenie, używana jest(...)delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki „się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być taki, aby „nie zabić” smaku ryby. Muszę przyznać, że udało się to doskonale. Idealnie dobrane proporcje oraz minimalizm składników sprawia
mojewypiekiinietylkoMakaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało
Mój pomysł naMuffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U
Bazując na smakuChałka... Najlepsza jest w dniu upieczenia, ewentualnie następnym. Później zaczyna się starzeć, nawet najlepiej przechowywana - najzwyczajniej w świecie schnie. Drożdżowe wypieki mają to do siebie, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić. Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie(...)odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zacznę leciuteńko się rumienić (nie chodzi o ich przypalenie, powinny stać się
KUCHARNIAskuteczność w nawracaniu błądzących i oszukujących klientów restauratorów na właściwą drogę.Oto po wielkim sukcesie pierwszej części książki, która wyprzedała się w całym nakładzie (trwa dodruk), pojawiła się druga część przepisów z programu „Kuchenne rewolucje” z sezonów od piątego do ósmego. I nawet jeśli ktoś Magdy Gessler nie lubi, to nie może zaprzeczyć że nasz „restauratorski(...)raczy swoich gości podczas „porewolucyjnej” kolacji a do danej restauracji masz za daleko lub chcesz przyrządzić ją samodzielnie („Ja nie potrafię gotować jak Magda Gessler?!”) to masz ku temu okazję.Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka
WojnaNaSmaki.pldeserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane
Karo in the KitchenRisotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi. Ryż bowiem gotować należy wolno podlewając go cały czas bulionem i pilnując by nie przykleił się do garnka lub patelni i nie przypalił. Z drugiej jednak strony, risotto jest świetną bazą(...)cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej konsystencji.Risotto wykładamy na płaski lub głęboki talerz. Dekorujemy skórką
Zakręcony Widelecurodzin wspominaliśmy kwiecień 2017 r., kiedy spodziewaliśmy się przyjścia na świat naszego synka. Oczekiwanie było coraz bardziej nerwowe, bo Miłoszek nie śpieszył się na świat. Gdy termin minął, co drugi dzień musieliśmy stawiać się w szpitalu na KTG, a rodzina i znajomi co chwila dopytywali – czy to już? Nigdy nie zapomnimy samego porodu (w sumie tydzień po terminie(...)zastanawialiśmy się co ugotować w tym tygodniu i zauważyliśmy w NY Timesie całą sekcję przepisów: „ Almost as good as a full night’s sleep ”, czyli pakiet prostych do zrobienia dań dla niewyspanych rodziców, które smakują niemal tak dobrze jak cała przespana noc, wiedzieliśmy co znajdzie się w menu. Kochani świeżo upieczeni rodzice! To Wam dedykujemy to menu
Niedzielny kucharzSzybkie i pyszne danie- ideał. Przygotowujemy produkty, pakujemy wszystko do naczynia i zapiekamy. Takie gotowanie na co dzień lubię najbardziej. Ciekawy pomysł na ryż oraz na podanie białego mięsa, które w tej wersji na pewno nie będzie przesuszone. Proste składniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie(...)wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia zauważycie, że jest go za mało- zawsze będzie możliwość dolania. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem, górna i dolna grzałka. Po tym czasie odkrywamy danie, rozkładamy na wierzchu potrawy około
Pichceniomaniaowoców. Ja miałam mrożone i średnio słodkie były. Dałam 3 łyżki, więcej nie polecam. A do czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem(...)ilość zrobi nam kisiel, a nie o taki efekt chodzi. Mi wyszedł nie za gęsty, w sumie mógł być nieco gęstszy, ale i tak świetnie się komponował z różnymi daniami
Anioszek w kuchniTofu z kalafiorem bez soli, bezmięsne danie oczywiście na życzenie Elżbiety Tofu z kalafiorem, szpinakiem bez dodatku soli to kolejna potrawa zrobiona na prośbę Elżbiety . W związku z jej projektem, którym się zajmuje, chociaż jeśli chcesz, poprostu dodaj odrobinę soli. Tofu, przez jednych znienawidzone przy innych lubiane. Pewnie mało kto wie, że tofu powstało w Chinach(...)deskę i posiekaj nożem. Po drugie na rozgrzaną już patelnię, wlej ponownie łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć czosnek, chili i imbir, chwilę smaż i dodaj Bizar a’Shuwa , szpinak i wymieszaj, dodaj kalafior i jogurt sojowy, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowana. W międzyczasie użyj drugiej patelni, rozgrzej
RafalCook