pieprz. Zalewa: Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa
Różowa kuchniabratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa
Wyprawy kulinarnetyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu. Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli. Ostatnio pojawiło się np. w programie kulinarnym, który prowadzi
Moja smaczna kuchniamasło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki. Do każdej
O kuchni z uczuciempiekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam
Zakątek rozkoszy kulinarnychakcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu) 50 ml soku wyciśniętego
Kuchnia Prezydentowejnaczynia tylko do dwóch celów: Po pierwsze primo: mam wrażenie, że da si w nim piec zajebiaszczo ładne okrągłe chleby! Powinno się do tego celu nadać idealnie więc możliwe, że będzie w częstym użyciu. Zresztą lada dzień przetestuję i dowiecie się, czy miałem rację. A po drugie primo: to naczynie jest naprawdę ładne i wpadłem na taki pomysł
Marder&Marder Manufactureszczególnego nakładu sił można przygotować smaczne, kolorowe i sycące danie. Technicznie rzecz biorąc najlepsze będzie na pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym
Kulinarna Pokusadługo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką. Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy
Smakowy Rajsyrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie jak u Basi "brandy wyszła":) Śmietanę i miód (w oryginale corn syrup) przelać do rondelka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu. Do drugiego rondelka wsypać cukier i także ustawić na średnim ogniu - ma powstać karmel
KUCHARNIASummer pudding to wariacja na temat tradycyjnego angielskiego puddingu bożonarodzeniowego. Do tego drugiego przymierzam się od lat, ale ciągle przeraża mnie czas, który należy poświęcić na jego przygotowanie. Summer pudding w przeciwieństwie do zimowej wersji, przygotowuje się bardzo szybko. Odczekać jedynie należy kilkanaście godzin, zanim będzie nam dane go spróbować. Czytaj więcej
bistro mamażołądek. * Nie mieszajcie trunków! * Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę. * Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________ PO IMPREZIE: * Zjedzcie lekkie śniadanie * Wypijcie lekką herbatę * Wybierzcie się na spacer Stosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się cieszyć dobrym humorem i energią do działania! Polecam
Ostra na SłodkoVege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam(...)dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego
Z Kuchni Do Kuchniwystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol. W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka, przestudzone masło oraz rozduszone widelcem banany. Mieszamy
Smaczne Zdrowe