Ufff tydzień w pracy za nami. Nadeszła chwila spokoju (o ile o spokoju może powiedzieć mama dwulatka) na spokojne drugie śniadanie. Jak jestem w
Gotowanie z pasjąMój mąż stwierdził, że dzisiejsze kotlety to zdecydowanie najsmaczniejsza wegańska ich opcja. Moja córka potwierdziła jedząc z niezwykłą radością jeden za drugim burgerkiem. Mnie
Jeść, by żyć w zdrowiuKlasyczny przepis na zwykłe, proste naleśniki. Przygotowałam dla Was dwie wersje. Pierwsza, jest to klasyczna i tradycyjna wersja naleśników z mąki pszennej. Druga jest to
Klasyka GotowaniaPierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi
Trzeci talerzMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatniego wieczoru w Miami Beach, trafiłam na niewielki sklepik koło hotelu, gdzie kupiłam świeżą kurkumę. Na drugi dzień po przylocie …
My Blueberry CornerZakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo
Kulinarna PokusaTe kotlety robiłam jakiś czas temu...do sałatki ugotowałam dwie saszetki ryżu , a dodałam jedną..a z drugiej trza było coś innego zrobić..tak więc
Moje domowe kucharzenieglutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną kontrolę nad tym co znajdzie(...)wystygnięciu przechowujemy do ok. 2 tygodni w lodówce. Drugi natomiast to podzielenie wywaru do pojemników i po ostygnięciu zamrożenie. Można go również zamrozić w formie na muffiny albo w pojemnikach na lód a potem wyjąć zamrożone kostki i przechowywać w woreczku w zamrażalniku do miesiąca. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama
Book of spellsakurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej było. Ale stwierdziliśmy, że jedno z drugim może się idealnie skomponować. Wymyśliliśmy więc przepis(...)dokładnie filtrować, na to przyjdzie czas później. Ważne jest tylko żeby możliwe cały alkohol wydobyć z owoców. Można je na sitku trochę przygnieść łyżką. Odzyskajmy tyle alkoholu ile się da. Przygotowujemy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy w garnku wodę z cukrem. Cały czas mieszamy aż się cukier rozpuści. A następnie tym syropem cukrowym zalewamy owoce w słoiku. I znowu zostawiamy
Marder&Marder Manufacturewłasnym ogrodzie. Drugim dziwolągiem był wężymord, a jako poplon zasiałam też kapustę chińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić
greenscarfinnych? Tym bardziej, nie znając wszystkich szczegółów danej sytuacji? Czy mamy prawo obrażać i atakować? Pytania teoretycznie retoryczne. Tylko teoretycznie, niestety. Jakże łatwo jest czasami zniszczyć więzi międzyludzkie bezmyślnymi słowami. Jakże trudno potem odbudować to, co się w ten sposób zniszczyło. Rzucamy jedno zdanie, potem drugie, trzecie... Adrenalina buzuje, musimy przecież być górą(...)Dojrzałość to umiejętność rozmawiania i słuchania jednocześnie; to szacunek dla drugiego człowieka i jego wyborów; to widzenie czegoś więcej niż czubek własnego nosa... Dojrzały człowiek dyskutuje bez podnoszenia głosu, bez używania obelg, bez poniżania i obrażania. Pozwala drugiemu człowiekowi na inne poglądy i własny sposób na życie. Bo drugi człowiek ma prawo do życia w taki sposób jak jemu się
Codzienna kuchnia niecodziennawięc potrzeby modyfikowania proporcji pozostałych składników. A po drugie charakteryzują się one mniejszą zawartością węglowodanów, nadają się więc do konsumpcji na diecie ketogenicznej . Ciasto z pianką wiśniową Nie ma to, co pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami(...)suchego patyczka). Ostudzić. Pianka wiśniowa Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubić z kwaśną śmietaną kokosową. Wiśnie podgrzać z sokiem z cytryny i erytrytolem. Żelatynę namoczyć w połowie wody, drugą połowę podgrzać i gorącą zalać namoczoną żelatynę. Połączyć z wiśniami i zblendować. Połączyć z ubitą masą kokosową. Tężejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki. Ganache czekoladowy Czekoladę rozpuścić
Modern Cave Girlnadaję. Dam sobie jednak trochę czasu na ponowną aklimatyzację, i może, za jakiś czas wszystko powróci do normy. Aby sobie trochę pomóc, zapisałam się na kurs językowy. Od jutra zaczynam, zobaczymy, czy coś w ogóle potrafię powiedzieć w innym języku ( chociaż czasem i w ojczystym się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć(...)pudru kokos do obtoczeniaMiksuję wiórki kokosowe w blenderze na miałko, dodając cukier puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią. Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się
Słodkie PrzyjemnościGulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam. SKŁADNIKI : 500 g fileta z dorsza(...)smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje Marioliproblemu zmieli się razem z mięsem. Namaczamy w 2 szklankach mleka pokrojone czerstwe kajzerki. Wątróbkę kroimy w dwucentymetrowe plastry i namaczamy w pozostałym mleku. Po godzinie jedno i drugie odcedzamy, wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku, panierujemy w mące i szybko obsmażamy z obu stron na mocnym ogniu po dwie minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać(...)lodówce. Na drugi dzień wykrawamy boki z formy, na wszelki wypadek, żeby nic się nie odłamało , a formę obracamy nad deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić
Karo in the Kitchen