Uwielbiamy spaghetti:). Stąd pomysł na te mielone w sosie bolońskim. Często zdarza mi się usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już
Szefowa kuchniOszczędne paszteciki to świetny przykład na to jak łatwo można przygotować ciekawy obiad dla rodziny, który po pierwsze - zasmakuje, a po drugie - zostanie w
Krokusowy DomUfff tydzień w pracy za nami. Nadeszła chwila spokoju (o ile o spokoju może powiedzieć mama dwulatka) na spokojne drugie śniadanie. Jak jestem w
Gotowanie z pasjąMój mąż stwierdził, że dzisiejsze kotlety to zdecydowanie najsmaczniejsza wegańska ich opcja. Moja córka potwierdziła jedząc z niezwykłą radością jeden za drugim burgerkiem. Mnie
Jeść, by żyć w zdrowiuKlasyczny przepis na zwykłe, proste naleśniki. Przygotowałam dla Was dwie wersje. Pierwsza, jest to klasyczna i tradycyjna wersja naleśników z mąki pszennej. Druga jest to
Klasyka GotowaniaPierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi
Trzeci talerzMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatniego wieczoru w Miami Beach, trafiłam na niewielki sklepik koło hotelu, gdzie kupiłam świeżą kurkumę. Na drugi dzień po przylocie …
My Blueberry CornerZakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo
Kulinarna PokusaTe kotlety robiłam jakiś czas temu...do sałatki ugotowałam dwie saszetki ryżu , a dodałam jedną..a z drugiej trza było coś innego zrobić..tak więc
Moje domowe kucharzenieglutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną kontrolę nad tym co znajdzie(...)wystygnięciu przechowujemy do ok. 2 tygodni w lodówce. Drugi natomiast to podzielenie wywaru do pojemników i po ostygnięciu zamrożenie. Można go również zamrozić w formie na muffiny albo w pojemnikach na lód a potem wyjąć zamrożone kostki i przechowywać w woreczku w zamrażalniku do miesiąca. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama
Book of spellsakurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej było. Ale stwierdziliśmy, że jedno z drugim może się idealnie skomponować. Wymyśliliśmy więc przepis(...)dokładnie filtrować, na to przyjdzie czas później. Ważne jest tylko żeby możliwe cały alkohol wydobyć z owoców. Można je na sitku trochę przygnieść łyżką. Odzyskajmy tyle alkoholu ile się da. Przygotowujemy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy w garnku wodę z cukrem. Cały czas mieszamy aż się cukier rozpuści. A następnie tym syropem cukrowym zalewamy owoce w słoiku. I znowu zostawiamy
Marder&Marder Manufacturewłasnym ogrodzie. Drugim dziwolągiem był wężymord, a jako poplon zasiałam też kapustę chińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić
greenscarfinnych? Tym bardziej, nie znając wszystkich szczegółów danej sytuacji? Czy mamy prawo obrażać i atakować? Pytania teoretycznie retoryczne. Tylko teoretycznie, niestety. Jakże łatwo jest czasami zniszczyć więzi międzyludzkie bezmyślnymi słowami. Jakże trudno potem odbudować to, co się w ten sposób zniszczyło. Rzucamy jedno zdanie, potem drugie, trzecie... Adrenalina buzuje, musimy przecież być górą(...)Dojrzałość to umiejętność rozmawiania i słuchania jednocześnie; to szacunek dla drugiego człowieka i jego wyborów; to widzenie czegoś więcej niż czubek własnego nosa... Dojrzały człowiek dyskutuje bez podnoszenia głosu, bez używania obelg, bez poniżania i obrażania. Pozwala drugiemu człowiekowi na inne poglądy i własny sposób na życie. Bo drugi człowiek ma prawo do życia w taki sposób jak jemu się
Codzienna kuchnia niecodziennawięc potrzeby modyfikowania proporcji pozostałych składników. A po drugie charakteryzują się one mniejszą zawartością węglowodanów, nadają się więc do konsumpcji na diecie ketogenicznej . Ciasto z pianką wiśniową Nie ma to, co pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami(...)suchego patyczka). Ostudzić. Pianka wiśniowa Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubić z kwaśną śmietaną kokosową. Wiśnie podgrzać z sokiem z cytryny i erytrytolem. Żelatynę namoczyć w połowie wody, drugą połowę podgrzać i gorącą zalać namoczoną żelatynę. Połączyć z wiśniami i zblendować. Połączyć z ubitą masą kokosową. Tężejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki. Ganache czekoladowy Czekoladę rozpuścić
Modern Cave Girlnadaję. Dam sobie jednak trochę czasu na ponowną aklimatyzację, i może, za jakiś czas wszystko powróci do normy. Aby sobie trochę pomóc, zapisałam się na kurs językowy. Od jutra zaczynam, zobaczymy, czy coś w ogóle potrafię powiedzieć w innym języku ( chociaż czasem i w ojczystym się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć(...)pudru kokos do obtoczeniaMiksuję wiórki kokosowe w blenderze na miałko, dodając cukier puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią. Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się
Słodkie PrzyjemnościGulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam. SKŁADNIKI : 500 g fileta z dorsza(...)smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje Marioliproblemu zmieli się razem z mięsem. Namaczamy w 2 szklankach mleka pokrojone czerstwe kajzerki. Wątróbkę kroimy w dwucentymetrowe plastry i namaczamy w pozostałym mleku. Po godzinie jedno i drugie odcedzamy, wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku, panierujemy w mące i szybko obsmażamy z obu stron na mocnym ogniu po dwie minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać(...)lodówce. Na drugi dzień wykrawamy boki z formy, na wszelki wypadek, żeby nic się nie odłamało , a formę obracamy nad deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić
Karo in the Kitchensię tylko do kosza to naleśniki robione na zbyt zimnej patelni, kiedy ciasto odpowiednio szybko się nie ścina, po czym nie chce odejść od patelni, przy próbie przewrócenia na drugą stronę oczywiście klei się, szarpie i rozwala, no i siłą rzeczy taki pierwszy naleśnik ląduje w śmieciach, w towarzystwie wszystkich przekleństw, jakie przychodzą nam w tym momencie do głowy(...)dajcie mu jeszcze chwilkę. Oczywiście nie odchodźcie od patelni ani na moment, bo ten moment może sprawić, że zamiast mięciutkiego naleśnika będziecie mieć sztywnego chrupaka (ten sam efekt, co przy zbyt dużym ogniu). Dobre naleśniki warte są tego, żeby skupić się na nich maksymalnie, nie dzieląc uwagi na milion innych spraw. Gotowe naleśniki odkładam na duży talerz jeden na drugim
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem. Wyłączyć palnik. Masę budyniową ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Do drugiego rondla wsypać cukier i wlać(...)którzy mimo dużej słodyczy tych ciastek, jeszcze je słodzą) i cynamonem. A jeśli została Wam masa budyniowa, przelejcie ją do foremek - będziecie mieli budyń własnej roboty :) Lizbońska winda Elevador da Gloria Fasady kamienic Lizbony mnie urzekły Panorama Lizbony z punktu widokowego Miradouro de São Pedro de Alcântara Lizbona - zamek św. Jerzego Lizbona, dzielnica Belem - replika samolotu Fairey
Weekendy w domu i ogrodzie